Creare magazin online

Afla care este cea mai buna metoda de sprijinire a unei excavatii

Unele dintre cele mai utilizate elemente de constructie folosite pentru sprijinire excavatie sunt palplansele, acestea fiind destinate sa sprijine terenul in cazul sapaturilor, formand o incinta in interiorul careia sa poate fi executata lucrarea dorita, astfel incat aceasta sa fie ferita de infiltratia apei si pentru a forma un perete de sprijin permanent sau temporar. 

Palplansele nu sunt elemente de contructie noi utilizate pentru fundatii, insa in mod traditional, acestea erau utilizate pentru constructiile mari, acolo unde trebuiau sa suporte o incarcatura neobisnuit de grea. Cu toate acestea, incepand cu anii 1980, industria constructiilor a inceput sa le foloseasca in tot felul de constructii, de la cladiri obisnuite si pana la parcurile eoliene situate in larg. 

Ce sunt palplansele? 

Palplansele sunt un tip de fundatie adanca, utilizate pentru a transfera sarcina la un nivel mai profund decat este posibil cu o fundatie traditionala superficiala. Coloane verticale din beton, otel sau lemn ori o combinatie a acestor materiale, sunt introduse adanc in pamant pentru a oferi un plus de sprijin cladirii care se va afla deasupra. 

In mod traditional, palplansele erau confectionate din lemn, insa acum sunt realizate din beton armat sau sunt invelite in otel. Acestea sunt pozitionate la intervale regulate, precum intersectiile peretilor si sunt introduse in jos, pana la un nivel mult mai dens si ferm, astfel incat sa poata impiedica ridicarea sau prabusirea si sunt legate cu ajutorul unor grinzi de beton armat. 

Aceasta metoda de utilizare a palplanselor, ca metoda de sprijinire excavatie, este mult mai rentabila decat utilizarea unor pereti mulati sau a diferitelor tipuri de piloti, caci acestea sunt mult mai usor de instalat, iar, in cazul in care sunt utilizate doar temporar, pot fi recuperate si reutilizate. 

metoda de sprijinire excavatie

In ce cazuri trebuie utilizate palplansele? 

O fundatie obisnuita de adancime este suficienta atunci cand solul este potrivit si incarcatura pe care trebuie sa o suporte este moderata, dar exista multe sanse ca terenul pe care se construieste sa nu fie potrivit, astfel incat sa fie necesara utilizarea palplanselor pentru a sprijini excavatia. 

Printre aceste situatii se pot enumera: 

  • Nivelul apei subterane este ridicat 
  • Solul este unul dintre acelea a carui stabilitate este afectata de apa 
  • Fundatiile adanci ale unei cladiri anterioare sunt prea scump de indepartat 
  • Santurile de fundatie existente sunt instabile 
  • Terenul nu este potrivit pentru mai mult de doi metri 

Introducerea palplanselor direct, prin metoda de vibroinfingere, spre deosebire de alte metode cand este necesara excavarea solului, are avantajul ca, in timpul procesului, are loc compactarea solului in jurul palplansei, intarind-o si crescand capacitatea acesteia de incarcare. 

Ce tipuri de palplanse exista? 

Exista mai multe tipuri de palplanse, care pot fi utilizate atat in conditii normale, cat si unele utilizate in zone speciale, cum ar fi fundatiile de pe fundul marii. 

Cele mai utilizate tipuri de palplanse sunt cele de lemn, metal sau beton armat, insa cele mai folosite in domeniul constructiilor sunt cele metalice, caci acestea putand fi utilizate in cazul sapaturilor adanci, situate sub nivelul apelor freatice. 

Comments are closed