Creare magazin online

Aplicare vopsea epoxidica monocomponenta. Explicatii amanuntite pas cu pas.

In cele ce urmeaza mi-am propus sa raspund celor care m-au intrebat cat este de greu sa aplice singuri o pardoseala epoxidica, in garaje, subsoluri, spatii comerciale, depozite etc..

In acest mic tutorial am sa va prezint etapele aplicarii vopselei epoxidice monocomponenta fara amorsa, in articole viitoare urmand a va prezenta pas cu pas etapele realizarii unor pardoseli epoxidice mai complexe.

Scule Necesare

-matura

-aspirator

-furtun cu apa, numai unde este posibila folosirea lui

-bormasina cu variator de turatii, echipata cu melc metalic de mixare

-pensula medie

-rola de vopsit, trafalet cu par scurt sau din velur

-tava amorsare trafalet

-manusi

-banda adeziva din hartie pentru mascare

Prima etapa o reprezinta pregatirea suprafetei

In cazul unei suprafete noi, care nu a mai fost tratata cu vopsea epoxidica este obligatoriu ca aceasta sa fie uscata, ceea ce presupune o perioada de minim 30zile intre momentul turnarii si cel al vopsirii. Daca pardoseala prezinta urme de ulei, grasimi, orice substante chimice, aceasta trebuie spalata cu apa si detergent, pentru indepartarea tuturor urmelor de contaminare. Daca grasimile nu sunt indepartate, peste ele vopseaua epoxidica nu va avea aderenta si se va exfolia in acel loc. In cazul in care suprafata din beton nu prezinta urme de substante chimice, uleiuri, produse petroliere, aceasta poate fi maturata foarte bine, dupa care aspirata pentru a curata si impuritatile care nu au fost indepartate prin maturare. Se inspecteaza vizual suprafata pentru a identifica defecte din turnare, denivelari sau microfisuri. Acestea trebuiesc corectate inainte de vopsire, deoarece orice fisura, chiar si de 1 mm va fi vizibila dupa vopsirea.suprafetei. Recomand umplerea fisurilor sau a denivelarilor cu un mortar epoxidic fluid, realizat din rasina epoxidica amestecata cu nisip quartos sau mortar epoxidic gata preparat. Nu recomand repararea pardoselii cu produse traditionale pe baza de ciment deoarece acestea nu se usuca total in termen scurt si sunt extrem de casante si neaderente in straturi subtiri. Lasati reparatiile sa se usuce in jur de 12 ore inainte de a le slefui , doar daca este cazul.

Se izoleaza cu banda adeziva de hartie zonele care necesita acest lucru: imbinarea cu peretii, tocuri de usi, etc..

Aplicarea vopselei epoxidice monocomponente

Un factor important, care influienteaza reusita acestui proiect este temperatura in incinta, aceasta nu este indicat sa fie sub 15 grade Celsius, deoarece o temperatura mai mica va influienta timpul de uscare al vopselei, acesta va fi mai lung, fiind posibila schimbarea structurii, ceea ce duce la o calitate mai slaba a pardoselii epoxidice.

Mixarea vopselei se va face cu o bormasina care are variator de turatii, deoarece produsele epoxidice se amesteca numai la turatii mici, astfel se impiedica aerarea vopselei. Daca nu aveti o bormasina cu variator, se poate amesteca si manual cu o spatula pana la omogenizare.

Se foloseste pensula pentru delimitarea margililor, imbinarile cu peretii, tocuri de usi, pentru a evita murarirea acestora cu trafaletul, urmata imediat de indepartarea benzii adezive, deoarece vopseaua epoxidica devine dura dupa uscare si nu o sa mai poata fi indepartata uniform, se va rupe.

Vopsirea cu trafaletul se va face folosind tava de amorsare, nu recomand turnarea direct pe jos cu galeata, deoarece vopseaua va fi greu de intins. Intinderea vopselei se va face cu miscari in cruce, evitati sa lasati vopsea in exces, intindeti uniform materialul.

Dupa aplicare lasati pardoseala peste noapte sa se usuce, fara sa calcati pe ea. Al doilea strat, daca este necesar se va aplica la minim 12 ore de la aplicarea primului, dar nu la mai mult de 24 ore. Al doilea strat este necesar in cazul unui beton mai poros, care nu este finisat prea bine, sau foarte absorbant.

Sper sa fie util acest mic tutorial pentru proiectele voastre, vopseaua pe care o recomand pentru aceasta lucrare este produsa de Rust Oleum si se numeste Epoxyshield Ultra 5 Litri. Voi reveni cu articole despre aplicarea pardoselilor epoxidice bicomponente, cu chipsuri decorative, 3d, etc..

Magazin Abw Royal

www.abw-royal.ro

0756.056.055

 

 

 

Comments are closed