Creare magazin online

Când sa mergi la un psihoterapeut si ce sa astepti de la el?

Starea de disconfort psihic data de momente greu de suportat ( pierderi, decese, boli, despartiri sau crize profesionale ) sau pur si simplu de stresul zilnic, poate sa aiba un impact urias asupra evolutiei noastre umane.

Tocmai din acest motiv au aparut din ce in ce mai multe clinici de psihoterapie Bucuresti. Asta nu inseamna ca romanii sunt din ce in ce mai nebuni, ci pur si simplu ca inteleg importanta discutiei cu un psihoterapeut si rolul terapiei psihice in viata lor.

Cand sa mergi la un psihoterapeut?

In teorie este bine sa ai mereu contact cu un psihoterapeut, pentru a putea preveni aparitia problemelor grave. Din pacate, majoritatea oamenilor ajung intr-un cabinet de psihoterapie in momentul in care trec printr-o criza severa si totul devine imposibil de controlat.

Cel mai adesea, oamenii care apeleaza la servicii psihoterapeutice sunt cei cu studii superioare, care inteleg foarte bine importanta unui astfel de ajutor. Momentele in care este indicata o astfel solutie sunt urmatoarele:

  • Cand stresul de la munca devine extrem de mare;

  • Cand apar anxietati si temeri nejustificate;

  • Cand apar stari depresive cauzate de probleme precum despartirile, esecurile sau momentele majore din viata;

  • Cand timpul, alimentatia si relatiile cu cei din jur sunt administrate defectuos;

  • Cand apar tot felul de fobii si temeri. Teama de vorbit in public, frica nejustificata de animale, teama de spatii inchise sau teama de inaltimi pot face necesara vizita unui psihoterapeut;

  • Cand vrei sa te dezvolti din punct de vedere personal. Da! Psihoterapia nu este o solutie optima doar in momentele neplacute ale vietii, ci si in momentele in care decizi ca este timpul sa te dezvolti din punct de vedere personal. Daca vrei mai multa creativitate, vrei sa comunici mai usor cu cei din jur sau chiar iti doresti sa ai relatii personale si sexuale de o calitate mai buna, o astfel de solutie este cat se poate de potrivita.

La ce sa te astepti de la un psihoterapeut?

O prima sedinta intr-un cabinet de psihoterapie poate sa fie diferita de cea pe care ti-ai conturat-o pana acum in minte. In general, aceasta prima sedinta inseamna crearea unei legaturi intre medic si pacient.

Este bine sa te astepti la un plan pe termen lung, daca vrei rezultate. Niciun psihoterapeut nu iti va da o reteta din prima sedinta care sa iti rezolve temerile sau problemele.

Atunci cand ajungi pentru prima data in cabinetul unui psihoterapeut este bine sa te asiguri ca acesta iti ofera urmatoarele lucruri:

  • Este foarte atent la tine si la ceea ce simti. Un psiholog care vorbeste mai mult despre el s-ar putea sa nu fie atat de eficient pe cat ti-ai dori sa fie;

  • Nu te judeca. Treaba unui psihoterapeut este aceea de a te intelege, nu de a te judeca. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie de acord cu tot ceea ce faci, ci pur si simplu ca trebuie sa semnaleze comportamentele-problema fara a le judeca;

  • Iti ofera perspective, nu sfaturi. Un psihoterapeut bun te lasa pe tine sa alegi ce urmeaza sa faci, prezentandu-ti optiunile pe care le ai. Daca ajungi la o persoana care incearca sa iti impuna propriile pareri, este bine sa cauti o alta;

Este important sa te simti bine in prezenta medicului pe care l-ai ales, deoarece odata ce ai inceput o sesiune de tratament, s-ar putea sa il vezi destul de mult pe parcursul urmatoarelor luni. Un tratament complex poate sa dureze 6 luni sau chiar 1 an, ceea ce inseamna ca poate dezvolta o relatie stransa intre psiholog si pacient.

Ce trebuie sa stii despre psihoterapie inainte de a merge intr-un cabinet?

1. Psihoterapeutul nu iti va prescrie medicamente, ci doar solutii complementare tratamentului medicamentos;

2. Exista mai multe tipuri de psihoterapie, impartite in functie de metodele folosita si regulile pe care le respecta;

3. Psihoterapeutul nu iti va oferi solutii miraculoase, ci va dezvolta rezolvari de lunga durata, care sa fie cat mai stabile;

4. Nu exista o durata standard a tratamentului, deoarece nicio persoana nu este la fel ca alta, asadar, este bine sa nu pleci cu asteptarea ca vei avea nevoie de un anumit numar de sedinte.

Comments are closed