Creare magazin online

Care este diferența între cafeaua arabica și cafeaua robusta?

Tote tipurile de cafea din întreaga lume se împart în două mari categorii: cafea arabica și cafea robusta. Care sunt diferențele dintre cele două categorii și cum le poți recunoaște? Află din articolul de mai jos.

Boabele de cafea arabica sunt extrem de aromate și folosite de obicei la specialitățile gourmet din cafea. Termenul de cafea arabica se referă la soiul de cafea Coffea Arabica întâlnit în aproximativ 75%  dintre plantațiile comerciale de cafea din întreaga lume. De menționat este faptul că arbustul de cafea arabica este o plantă perenă care face parte din aceeași familie cu gardenia.espressor

Boabele de cafea rubusta conțin de două ori mai multă cofeină decât decât soiul arabica. Acestea sunt ușor mai amare și le lipsește aroma intensă specifică boabelor de cafea arabica. Acest tip de boabe este folosit în special pentru producerea cafelei instant și a mixurilor de cafea, aromatizate sau nu.

Mai există totuși și alte specii de cafea, dar sunt rare și nu sunt prezente pe piața exporturilor.

În concluzie, se pare că e simplu de ales. Bem ori cafea aromată (arabica) ori cafea tare (robusta). Daaar, există un mare ”dar”. Când vine vorba de cafeaua arabică, aceasta este împărțită în extrem de multe varietăți, în funcție de zona în care crește arbustul de cafea și aroma pe care o au boabele.

Acestea sunt cele mai importante varietăți:

1. Cafea etiopiană. Ethiopian Harrar, Sidamo și Yirgacheffe. Fiecare varietate poartă numele regiunii în care se află plantația de cafea și fiecare are o aromă specifică. De exemplu, Ethiopian Harrar este cunoscută pentru aroma de pământ și gustul plin, aproape fără aciditate și senzația catifelată pe care o lasă după băut.

2. Cafea keniană. Această varietate de cafea provine din regiunea din jurul muntelui Kenya, o regiune fertulă, cu sol vulcanic. Această varietate este cunoscută pentru aciditatea sa și gustul puternic pământiu.

3. Cafeaua columbiană. Una dintre cele mai cunoscute varietăți de cafea arabica de la noi din țară, fapt datorat nu atât aromei inconfundabile, cât publicității de care a avut parte, atât la noi în țară cât și în străinătate.

4. Cafeaua braziliană. O altă varietate celebră ce provine de pe dealurile din Sao Paulo. Acest sortiment are un gust lejer, cu aciditate scăzută și aromă plăcută. Este una dintre cele mai comerciale varietăți de cafea, ușor de savurat chiar și de un amator în ale cafelei. O parte din popularitatea acesteia se datorează și telenovelelor.

5. Cafea jamaicană. Această varietate este destul de puțin răspândită și destul de scumpă având în vedere cantitățile reduse în care este produsă. Totuși, gustul este unul inconfundabil, cu o aromă proaspătă, cu iz de ploaie și pământ.

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de varietăți de cafea disponibile în lumea întreagă, fiecare dintre ele având un gust unic și o aromă influențată de zona în care au crescut arbuștii de cafea.

Comments are closed