Creare magazin online

Care sunt cerințele pentru construcția unei piste de atletism

Există o serie de evenimente care se pot desfășura pe o pistă de atletism. Fiecare distanță de alergare necesită caracteristici de fitness diferite, iar sportivii care excelează la pistă de alergare sunt, în mod normal, pregătiți genetic pentru evenimentele pe care le desfășoară. Unitatea internațională de măsură pentru pista de atletism este metrul.

Sprinturi
Distanțele cele mai frecvente pentru sprintul de pe pistă sunt 100, 200 și 400 de metri, deși cursele de interior au adesea 60 de metri. Sprinterii sunt, de obicei, puternic construiți, posedă timpi rapizi de reacție și excelează în activități scurte, explozive.
Mușchii unui sprinter sunt alcătuiți preponderent din fibrele de tip IIb. Acest tip de fibră musculară este recomandată în special pentru o activitate de scurtă durată, dar cu o intensitate ridicată și are, de asemenea, cel mai mare potențial pentru mărirea dimensiunii, motiv pentru care cei mai mulți sprinteri au mușchii mai dezvoltați decât alți alergători.

Distanța de mijloc
Distanțele pe distanțe medii acoperă 800 de metri, 1.500 de metri și distanțe de până la 3.000 de metri. Mai mult decât sprinturile, care se execută într-un ritm rapid, alergătorii de distanțe de mijloc trebuie să dețină viteză unui sprinter, precum și capacitatea unui alergător la distanță. Cursele sunt adesea tactice și pot ajunge la o lovitură bine stabilită în etapele finale ale unei curse.

Distanța lungă
Distanța lungă înseamnă curse de la 5.000 la 10.000 de metri. Pentru a reuși la distanța de alergare lungă, sportivii au nevoie de un nivel ridicat de fitness, care este de obicei dezvoltat de un kilometraj înalt. Atleții de distanțe lungi tind să aibă un grad ridicat de fibre musculare tip Ia.

Aceste fibre sunt deosebit de bune pentru activitatea aerobă de lungă durată și nu au dimensiunea potențialului fibrelor de tip IIb mai groase. Deoarece stimularea poate juca, de asemenea, un rol important în alergarea la distanță, alergătorii trebuie să aibă o bună înțelegere tactică și să învețe când să exploateze slăbiciunile adversarilor lor. Un final puternic de sprint, dacă este bine programat, poate face diferența între câștigarea și pierderea unei curse la distanță.

Ultramaratoane
Deși mai puțin frecvente, unele curse de piste depășesc distanța de maraton de 42.195 metri și se numesc ultramaraton. Atleții care se specializează în alergarea ultramaratonului tind să fie extrem de apți și posedă un grad ridicat de anduranță mentală și fizică.
Deoarece economisirea efortului este vitală pentru o alergare ultramaraton reușită, atleții trebuie să aibă și o bună înțelegere a tacticii și a ritmului de pauză. Ultramaratoanele sunt potrivite numai pentru alergătorii cu experiență care au o antrenament de lungă durată.

Comments are closed