Creare magazin online

Cat castiga un fotograf de nunta in Romania?

Cam aceasta este intrebarea care mi se adreseaza din toate directiile, voalat sau nu, in momentul in care spun celorlalti cu ce ma ocup. Cred ca este un punct major de interes mai ales pentru ca fac ceea ce imi place, iar asta intriga pe multi. Din pacate mai bine de 50% din cei care au un job in ziua de astazi, il au pentru ca sunt nevoiti si nu neaparat pentru ca le place ceea ce fac. Asta au invatat, ghidati de mirajul tineretii si sfaturile parintilor in momentul in care au urmat cursurile universitare.

Eu sunt fotograf nunta din Bucuresti si in fiecare zi in care fotografiez, fac ceea ce imi place. Iubesc la nebunie ideea de a crea amintiri pentru cei care imi solicita asta. Am abordat de-a lungul carierei mele profesionale multe, dar multe tipuri de activitate fotografica, insa dupa acesti ani am decis ca vreau sa fac fotografie de nunta. Odata pentru ca este poate printre cele mai profitabile ramuri ale fotografiei dar si pentru ca am de a face cu oameni simpli si emotiile lor veritabile din cea mai frumoasa zi din viata lor.

Partea financiara este deosebit de importanta in ziua de astazi cand aparatura pe care trebuie sa ma bazez ca si fotograf profesionist este destul de scumpa, probabil proibitiva pentru unii. Veniturile unui fotograf profesionist de nunta variaza in functie de numarul de evenimente, valoarea sa in piata, onorariul practicat, investitiile facute si promovarea in mediul online si ofline. Dar in medie, un fotograf bun are un venit de aproximativ 800-1000 euro pe nunta, iar numarul de nunti pe care le poate face se limiteaza la aproximativ 25-30 intr-un singur an. Multi dintre fotografii de nunta, nu sunt doar fotografi de nunta, ci in general fotografi de evenimente, astfel castiga si din alte tipuri de evenimente, rpecum botezuri, majorate, petreceri private, petreceri corporate, fotografie comerciala si multe altele. Adaugand un income mediu de 400 euro per proiect, putem vorbi de un castig de aproximativ 40.000 euro intr-un an.

Acesta ar fi castigul mediu al unui fotograf bun, cu experienta de minim 5 ani in domeniu si un marketing de calitate.

Din toti acesti bani, acesti multi bani, pentru ca este o suma destul de mare, fotograful profesionist cheltuie o buna parte in intretinere si reinoire aparatura, promovare online, taxe catre stat, palta contributii, cursuri de perfectionare, workshopturi si poate ramane intr-un an probabil cu jumatate din aceasta suma. Reprezentand un venit lunar mediu intre 800 si 1500 euro. Este mult? Consider ca nu, este un venit decent intr-o tara in care posibilitatile clientilor sunt mult mai limitate decat in alte tari ale Europei, insa este un castig peste medie pentru Romania si asta poate plasa aceasta categorie de profesionist intr-o zona privilegiata.

Cel mai mare privilegiu al nostru fiind ca iubim ceea ce face si nu muncim o zi in viata noastra.

Comments are closed