Creare magazin online

Ce inseamna „viata buna”?

Fiecare are o viziune si o parere despre ce inseamna „viata buna” si mai totii dintre noi avem o definitie diferita fata de a altora. De fapt, acest lucru este destul de subiectiv daca il privim dintr-un alt unghi.

Valorile tale iti creeaza propriul obiectiv, iar valorile sunt subiective
Toata lumea are o definitie diferita a cuvantului „bun”, in special in contextul vietii, in functie de numerosi factori cum ar fi locul si modul in care traim. In functie de piramida necesitatilor, putem determina care sunt valorile dupa care ne ghidam sau care ne conduc modul de a actiona sau de a gandi.

De exemplu, persoanele ale caror nevoi de securitate nu sunt indeplinite pot vizualiza „viata buna” ca fiind un mediu sigur, cu legaturi sociale semnificative. Cu toate acestea, exista multi alti factori care joaca un rol.

Unul dintre conceptele studiate in psihologia pozitiva care poate explica opiniile noastre diferite este cel al valorilor. Se poate argumenta ca valorile sunt unul dintre motoarele a ceea ce percepem a fi un stil de viata bun.

Valori precum puterea, siguranta, traditia sau bunavointa sunt o colectie de principii care ghideaza selectia sau evaluarea actiunilor, evenimentelor si a oamenilor si ceea ce consideram ca este corect in viata. Din nou, daca siguranta este una dintre valorile noastre de baza, mai degraba decat libertatea de a calatori in tari exotice, un loc de munca sigur poate fi ideea ta de viata buna.

De-a lungul timpului s-a constatat ca acele valori pe care oamenii le detin nu au nicio legatura cu fericirea raportata, dar diferenta de valoare se reflecta in ceea ce ei spun ca este cel mai important in determinarea fericirii lor.
Deci valorile pot, intr-o oarecare masura, sa determine ceea ce consideram viata buna. Compararea sociala are un rol important in determinarea acestui sentiment, prin natura noastra evaluam in permanenta meritele si alegererile celorlalti, iar sentiment ca avem o viata buna poate fi foarte usor inlaturat in momentul in care realizam ca de fapt, cel de langa noi are mai multe lucruri decat noi.

Cu cat avem mai multe optiuni, cu atat este mai atractiv pentru noi. Nu exista inca o forma de a determina ce inseamna sa ai o viata buna, insa cu siguranta fiecare dintre noi isi doreste mai mult de fiecare data. Paradoxal, traim sentimentul ca suntem saraci pe masura ce analizam oportunitatile si alegerile pe care le-am facut. Mai mult de atat, imediat dupa ce am obtinut un lucru, acesta inceteaza sa mai fie atractiv. Alegerile se rezuma la renuntarea la alternative, iar fericirea inseamna ca trebuie sa fim recunoscatori pentru ca putem alege.

Comments are closed