Creare magazin online

Ce ne distrage atentia in timpul condusului, si cum putem evita asta?

Prima ora a diminetii. Sari in propria masina. Destinatia: locul de munca. Va propuneti sa fiti precaut in timp ce conduceti, dar, ce faceti imediat dupa ce ati pornit? Verificati machiajul, alegeti melodia preferata, ascultati si va concentrati atentia asupra comentariilor de la postul de radio preferat, ati raspuns la cel putin un apel, transmiteti un mesaj, si exemplele de actiuni periculoase in timpul sofatului, pot continua.

In concluzie, in cazul in care nu ai realizat, esti total distras de la condus.

Oare asta am invatat sa facem la scoala de soferi? Acestea sunt activitatile pe care instructorul auto ne-a indrumat sa le facem in timp ce conducem?

Oare aceste chestionare auto online, drpciv sau orice alta pagina web, pe care le rezolvam inainte de sustinerea examenului auto, cuprind astfel de variante de raspuns? Cu siguranta, nu.

In fiecare clipa de neatentie, nu faceti decat sa va puneti viata in pericol, pe a dvs., dar si pe a celorlalti participanti la trafic. Consultati statisticile drpciv, ca sa puteti constientiza riscul la care va expuneti. Acestea, va vor spune, numarul mare de victime, rezultate in urma accidentelor rutiere, dar si motivele din care acestea se produc.

In 2016, au fost inregistrate 27.000 de accidente rutiere cu morti sau raniti, cu 3.000 mai multe decat in 2015, conform datelor facute publice de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare și Reasigurare din Romania.

Conducerea unui vehicul este o sarcina complexa, care antreneaza gandirea, atentia, concentrarea, etc. Atentia acordata, de ex, alegerii unei melodii, chiar si pentru o secunda, poate provoca un accident mortal.

Orice ati face, in timpul condusului, va distrage serios atentia, va pune la incercare capacitatea de concentrare, fie ca vorbiti cu pasagerii, ca mancati, privitul banchetei din spate pentru a verifica daca totul este in regula sau orice altceva in afara de condus.

Sunt activitati care va distrag atentia serios de la condus, si care au fost incadrate in cateva tipuri:

  1. Cele vizuale, care va determina sa va luati ochii de pe sosea, cum ar fi sa va intoarceti privirea in alta parte din varii motive.
  2. Cele manuale, care va determina sa luati mainile de pe volan, cum ar fi sa mancati sau sa alegeti o melodie.
  3. Cele cognitive, care va determina sa va ganditi la altceva decat la manevrele necesare in timpul condusului

Gestionati activitatile care va distrag atentia de la condus

Sunt unele activitati pe care le puteti face inainte de a porni la drum.

Daca este necesar sa efectuati un apel, va recomand sa o faceti inainte de a pleca de pe loc.

Daca transportati animale de companie, faceti-o in mod corespunzator.

Daca trebuie sa duceti copiii la scoala, asigurati-va ca sunt instalati adecvat pe locurile speciale.

Hraniti-va si hidratati-va inainte de a pleca la drum.

Tinerii si activitatile care ii distrag in timpul condusului

Una dintre cauzele decesului in cazul tinerilor o reprezinta accidentele rutiere. Acestia fac parte din categoria cea mai vulnerabila in timpul condusului.

Tinerii sunt mult mai tentati sa transmita mesaje sau sa efectueze apeluri in timp ce conduc, iar asta creste riscul producerii unui accident fatal.

In primul an de la obtinerea permisului de conducere, riscul de producere a unui accident fatal, in cazul persoanelor tinere, este foarte mare, asa ca se recomanda evitarea dispozitivelor electronice.

Specialistii din cadrul DRPCIV, au creat un portret robot al soferului periculos, iar acesta are varsta cuprinsa intre 18-24 de ani.

“Tinerii sunt vinovati de producerea a 27% din totalul accidentelor rutiere grave”, sustine Florentin Bracea, directorul Directiei Rutiere.

Mesajele in timp ce conduci: un mod sigur de a provoca un accident fatal

“Texting” in timp ce conduceti, este o activitate deosebit de periculoasa.

Ultimele cercetari ne spun clar si raspicat, ca transmiterea mesajelor in timp ce conduceti, este asociata cu cel mai mare risc de accident rutier.

Studiile efectuate in acest sens, sustin ca mesajele text ii determina pe soferi sa isi ia ochii de pe drum, de la 4,6 secunde pana la 6 secunde. Stiti ce inseamna asta? Acest interval este echivalent cu cel al parcurgerii unui teren de fotbal. Cate se pot intampla in acest interval de timp? Nu vrem sa ne gandim.

Tratati sofatul ca pe un privilegiu pe care il aveti, dar si o responsabilitate pe care o aveti fata de dvs, fata de pasageri, si fata de ceilalti participant la trafic.

Comments are closed