Creare magazin online

Ce trebuie sa stii despre demineralizarea smaltului?

Dantura este, cu siguranta, o componenta importanta a frumusetii fizice a unei persoane. Frumusetea inseamna, inainte de toate, sanatate, astfel ca o dantura sanatoasa este intotdeauna o necesitate pentru o persoana care tine la imaginea sa.

Una dintre cele mai mari probleme care umbresc frumusetea danturii este demineralizarea smaltului dentar. Acesta este, de fapt, semnul cel dintai al aparitiei cariilor dentare.

Principalul factor care duce la demineralizarea smaltului dentar este modificarea aciditatii din cavitatea orala. Igiena orala superficiala, tehnica incorecta de periaj, alimentatia nesanatoasa si anumite modificari din organism, toate pot duce la schimbarea aciditatii din cavitatea orala si la demineralizarea smaltului dentar.

Practic, procesul de demineralizare presupune dizolvarea calciului si fosforului de pe suprafata dintelui. Odata cu trecerea timpului, o suprafata demineralizata devine mai poroasa si mai aderenta, creand astfel un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de carii dentare. Asadar, demineralizarea smaltului are ca urmare aparitia cariilor din cauza pierderii netezimii suprafetei dentare, oferind dintelui o pigmentare neplacuta ochiului, care nu poate fi eliminata prin periaj.

Stomatologii ne atentioneaza ca foarte multi pacienti nici nu observa unele demineralizari ale smaltului dentar. Acesta este unul dintre motivele pentru care cu totii ar trebui sa mergem la un control stomatologic de rutina de doua ori pe an.

Cum se poate preveni demineralizarea smaltului dentar:

  • igiena orala atenta, cu periaj dentar de doua ori pe zi si cu folosirea atei dentare cel putin o data pe zi;

  • perierea usoara a dintilor, folosind o periuta de dinti cu peri cat mai moi;

  • respectarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat;

  • evitarea bauturilor carbogazoase si a sucurilor cu continut mare de zahar;

  • eliminarea din dieta alimentara a produselor cu continut bogat in zahar si zeama de lamaie, cum sunt muraturile, sosurile, mustarul si otetul;

  • evitarea rosului unghiilor sau a spargerii de seminte cu dintii;

  • clatirea gurii dupa periaj cu o apa de gura bogata in fluor;

  • utilizarea unei paste de dinti cu fluor si apelarea la tratamentele de fluorizare in cabinetele dentare cel putin o data pe an;

  • consumarea cat mai frecventa a alimentelor bogate in calciu si vitamina D, a legumelor, fructelor si priobioticelor naturale cum este iaurtul;

  • utilizarea la domiciliu a gelurilor de remineralizare o data la 3 luni.

Cel mai important sfat este, desigur, mersul periodic la medicul stomatolog. Foarte multe probleme dentare nu pot fi observate cu ochiul liber de catre pacienti. Pentru o dantura sanatoasa si frumoasa cat mai mult timp este extrem de important sa mergem la dentist de doua ori pe an pentru un control de rutina si o curatare profesionala.

Comments are closed