Creare magazin online

Cele mai bune 5 pluginuri wordpress pentru optimizarea site-ului

optimizare wordpressBine ai venit la articolul de astăzi, un articol unde vom vorbi despre unul din cei mai cunoscuți jucători de pe piața site-urilor și a blog-urilor: WordPress. Atunci când spui WordPress te gândești automat la un blog, la fel cum atunci când spui Jacuzzi te gândești la un ciubăr. O platformă polivalentă, care găzduiește de la bloggeri de o duminică ploioasă până la site-uri gigant. De fapt, sunt atât de multe curiozități despre WordPress, încât vom avea nevoie de un articol întreg. Doar că astăzi vorbim despre optimizare, mai exact despre optimizarea site-ului nostru WordPress.

Desigur, atunci când vorbim despre optimizare, mai ales pentru platforma WordPress, trebuie să stabilim mai întâi ce vrem să optimizăm. Iar tema de astăzi o reprezintă Cele mai bune 5 pluginuri wordpress de optimizare. Cei mai buni 5 asistenți ai noștri în lupta pentru supremația motoarelor de căutare. Unele vin și în variantă gratuită, altele sunt prietenoase cu începătorii (sau începătoarele), așa că haideți să le analizăm pe rând:

 

1. Yoast SEO

Probabil primul pas spre optimizare, în special pentru cei (sau cele) care se află la început de drum. Nu doar în wordpress, ci în general – poate primul blog, poate primul site.

De ce este așa de important Yoast SEO?

Yoast SEO poate crea o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă SEO. Aici vei avea contact cu noțiunea de cuvinte cheie, precum și câțiva indicatori generali de optimizare. Și dacă mai punem și faptul că este disponibil gratuit, atunci devine o unealtă foarte bună pentru ucenici.

Dezavantajul acestui plug-in îl reprezintă însăși simplicitatea lui. Este conceput ca o platformă pentru începători, o platformă prietenoasă cu care îți poți face treaba. Limitările acestuia apar în momentul în care începem să învățăm SEO și dorim să trecem la următorul nivel. Dar până atunci, Yoast SEO este primul plug-in pe care trebui să îl ai pe site-ul tău wordpress.

2. Jetpack by WordPress

Ce este Jetpack by WordPress?

Jetpack by WordPress este un alt plug-in care este esențial pentru cei la început de drum în călătoria WordPress. În esență, Jetpack-ul este un plug-in de monitorizare a traficului de pe site/blog, cu diverși factori de analiză. Funcționează oarecum asemănător cu Google Analytics, doar că mult mai simplu și mai prietenos cu începătorii.

Deși nu este o unealtă directă de optimizare, de indexare în SEO, acest plug-in ne oferă o imagine mai de ansamblu, cu posibilitatea de a analiza și îmbunătăți traficul de pe site. Dacă am introdus un lucru nou pe site iar traficul a început să scadă, știm ce avem de făcut.

Avantajul plug-in-ului Jetpack by WordPress este simplitatea: poate fi folosit de oricine și poate fi înțeles ușor și rapid. Iar spre deosebire de Google Analytics, care este orientat puternic către site-uri de afaceri (ex. magazine on-line), aici nu va trebui să te stresezi cu bugete și tendințe.

Dezavantajul îl reprezintă tot simplitatea. Dacă ești la început și înveți, atunci Jetpack by WordPress este ideal. Dar, odată ce vei crește vei migra automat spre ceva mai complex, cu mai multe funcții.

3. SEMrush

SEMrush este oarecum o continuare naturală a lui Yoast SEO. SEM (Search Engine Management) duce optimizarea SEO la următorul nivel, intrând deja în lumea campaniilor de marketing, a statisticilor și a bugetelor. SEMrush este unul dintre cele mai populare plug-in-uri ale platformei WordPress, fiind unealta de bază SEO pentru site-urile profesionale construite pe această platformă. Și am văzut mai devreme că pe această platformă se construiesc site-uri foarte mari.

Avantajul acestui plug-in îl reprezintă accesul la numeroase date și statistici. Este o unealtă profesională, folosită în scopuri profesionale.

Dezavantajul în schimb îl reprezintă faptul că va crea migrene începătorilor, iar versiunea gratuită nu există. Este recomandat doar profesioniștilor sau celor experimentați. Iar dacă ai doar un blog și nu un veritabil magazin online, oare chiar ai nevoie de SEMrush? Iar dacă ai un magazin online, atunci acest plug-in poate fi una din cele mai importante achiziții.

4. Google Keyword Planner

Era imposibil să avem un articol dedicat optimizării pe motoarele de căutare, fără un plug-in de la însuși Google. Un plug-in gratuit de altfel, care ne ajută să vedem care sunt cele mai căutate cuvinte cheie și să ne construim conținutul în jurul acestuia. Și cine știe mai bine despre cuvinte cheie folosite pe Google, decât Google?

O unealtă foarte importantă pentru cei care vor să treacă la următorul nivel. Atenție în schimb că această unealtă necesită cunoștințe de bază în SEO și că de aici începe distracția – bugete și strategii de marketing. Poate părea dificil la început, dar beneficiile sunt fantastice. Recomandăm cu căldură acest plug-in pentru oricine dorește să își optimizeze site-ul.

5. SEOquake

SEOquake este un plug-in destul de important pentru profesioniști. Dacă nu ești încă prieten cu SEO, atunci probabil că nu vei înțelege prea multe. Noi tot ți-l recomandăm.

De ce? Pentru că acest plug-in de browser (nu de WordPress efectiv) îți permite să analizezi date analitice pentru fiecare pagină pe care o vizitezi. Mai mult decât atât, poți și descărca un raport despre detaliile SEO ale acelei pagini – număr de vizitatori, cuvinte cheie, etc.

 

Așadar, am făcut un cocktail de optimizare complet, conținând atât plug-in-uri pentru începători cât și pentru avansați. Elemente esențiale pentru fiecare utilizator care își ia WordPress-ul în serios. Iar acum ai toate uneltele de optimizare necesare pentru a face asta.

Comments are closed