Creare magazin online

Coliva reprezinta materialul credintei

Coliva reprezinta prajitura dulce pe care nici un crestin nu-si doreste sa o prepare, pentru ca ea desemneaza de obicei moartea unei persoane dragi. Cand cineva din familie trece la Domnul, potrivit traditiei crestine cei ramasi ii organizeaza slujbe de pomenire, se roaga intens pentru sufletul sau si pregatesc aceasta coliva din arpacas. Coliva are o simbolistica extrem de incarcata si semnificativa pentru modul in care un bun crestin traieste, crede si moare.

Asa cum bobul de grau moare ca sa poata da viata mai departe, tot asa si noi trebuie sa murim pacatului, pentru a invia alaturi de Hristos. De aceea, coliva reprezinta materialul credintei pe care o avem in Inviere. Ca si crestini, noi credem ca dupa despartirea de trup, sufletul nu moare complet, ci va invia la a doua Venire a lui Hristos. Exista viata dupa moarte, iar viata noastra pe pamant nu reprezinta decat un cale, o sita prin care se cern cei buni de cei rai, oile de capre, asa cum frumos spunea Hristos in pilde.

Pregatirea colivei nu reprezinta un moft sau un lucru pe care il facem pentru ca trebuie facut. Are o incarcatura spirituala impresionanta. Coliva este realizata din mai multe boabe de grau si ne aducem aminte din Sfanta Scriptura cum Domnul nostru Iisus Hristos amintea despre bobul de grau atunci cand isi prevestea Invierea din morti.

In Sfanta Scriptura la capitolul Ioan 12, versetele 23-25, gasim cuvintele de invatatura a lui Hristos care spune: „Adevarat zic voua ca daca grauntele de grau, cand cade în pamant, nu va muri, ramane singur. Iar daca va muri, aduce multa roada”. Tot Hristos ne invata ca daca ne vom iubi sufletul in lumea aceasta il vom pierde, dar daca il vom uri, atunci acesta va avea viata vestica. Iata legatura dintre bobul de grau si coliva pe care o pregatim pentru o persoana care a murit. Putem comanda coliva de pe site-ul http://colivabucuresti.ro la cele mai mici preturi

Coliva reprezinta Biserica lui Hristos, toti cei care suntem crestin ortodocsi si pe care ne uneste credinta in El. In timpul slujbelor de pomenire insemnate in calendar de obicei cu Sambata mortilor, dar si in timpul parastaselor, slujbe individuale pe care le organizam pentru o persoana draga care a trecut la Domnul, coliva se sfinteste in Biserica. Cand preotii canta „Vesnica pomenire”, oamenii ridica farfuria sau platoul de coliva si il tin in aer, leganandu-l in sus si in jos. Credinciosii pun mana pe persoana de langa ei, astfel incat toata lumea este unita si toata lumea atinge coliva. Aceasta unire defineste Biserica, pentru ca Hristos ne-a invatat cat de important este sa ne rugam cu totii. Atunci cand doi sau mai multi oameni se aduna in numele Sau, el este in mijlocul lor.

Comments are closed