Creare magazin online

Despre certificatul energetic, pe scurt

Majoritatea soferilor stiu cat de multa benzina consuma masinile lor in medie. Consumatorii iau notite despre ratingul eficientei unui frigider sau a unei masini de spalat cand doresc sa cumpere una. Insa cand vine vorba despre cladirile rezidentiale deseori nu exista informatii in legatura cu consumul de energie, in ciuda faptului ca cea mai mare parte a energie este consumata in Romania pentru a incalzi si la generarea apei calde in gospodariile particulare. Certificat de performanta energetica

Pentru a corecta aceasta situatie, Guvernul a introdus prin lege obligativitatea ca fiecare cladire care urmeaza sa fie vanduta sau inchiriata sa posede un certificat de performanta energetica. Astfel se aduce mai multa transparenta pe piata imobiliara, si se ofera tuturor participantilor pietei informatii importante despre necesitatile energetice ale unei cladiri.

Nu este necesar ca fiecare cladire sa aiba un certificat de performanta energetica; ele au nevoie de unul numai in cazul in care proprietarul intentioneaza sa vanda cladirea sau sa o inchirieze(sau un apartament, birou sau orice spatiu din interiorul unei cladiri). Un certificat este emis doar dupa ce un auditor energetic analizeaza indeaproape aspectele eficientei energetice.

Audit energetic

Doar un auditor autorizat de MDRAP poate elibera certificate. O lista a emitentilor autorizati poate fi gasita pe site-ul web al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Solicitati intotdeauna o confirmare scrisa daca nu sunteti siguri ca persoana care face evaluarea este autorizata. Costurile pentru un certificat depind de marimea proprietatii respective, si incep de la aprox. 100 de lei pentru o garsoniera. Documentul contine si recomandari concrete de modernizare care pot fi folosite pentru a imbunatati eficienta energetica a imobilului respectiv.

Daca intentionati sa vindeti sau sa inchiriati un imobil in viitorul apropiat, puteti obtine eliberare de certificate energetice in Brasov de la Alina Pepine, expert tehnic judiciar. Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati sau sa vizitati site-ul web.

Comments are closed