Creare magazin online

Despre istoria pizza si calatoria sa culinara de-a lungul timpului

Despre istoria pizza si calatoria sa culinara de-a lungul timpului

 

Unul dintre cele mai populare feluri de mancare din lume este, fara indoiala, pizza. Istoria sa lunga se intinde pe secole si milenii, extinzandu-se pe tarile Europei si mai tarziu pe continente din intreaga lume. 

Ti-am pregatit aici cateva fapte interesante despre istoria acestui preparat despre care iti vei dori sa vorbesti la urmatoarea felie de pizza: 

 • Pe masura ce privim mai departe spre trecut, putem vedea originile pizza inca din secolul I i.Hr., pe vremea cand era privita ca un fel de paine aplatizata care a fost folosita de mai multe civilizatii europene. Prima descoperire importanta din istoria pizza a avut loc in secolul al XVI-lea odata cu sosirea rosiilor din Lumea Noua. 
 • Cea mai cunoscuta casa de pizza antica provine de pe insula Sicilia, unde arheologii au gasit ramasite de blaturi vechi de 3000 si instrument pentru framantarea lor. 
 • Una dintre primele mentiuni despre pizza a venit din scrierile istorice ale lui Darius, Marea Cucerire a Europei. Aici se mentioneaza obiceiul soldatilor sai de a coace paine aplatizata pe scuturile lor, care au fost ulterior acoperite cu branza si curmale.
 • Imperiul Roman si mai ales zona din jurul Napoli si Pompei au fost renumite pentru utilizarea pizzei ca fel de mancare zilnic. Exista mai multe scrieri istorice din acele vremuri care mentioneaza abilitatea oamenilor de a face pizza care a fost asezonate ulterior cu diverse toppinguri. 
 • Printre ruinele orasului Pompei, arheologii au gasit multe semne care dovedeau existenta comuna a pizza in Imperiul Roman- standuri de strada unde s-a vandut pizza, brutarii unde au fost facute si chiar echipamente utilizate pentru gatirea acestui preparat. 
 • Celelalte parti ale Europei au continuat sa faca variatii ale pizzei, multe dintre ele supravietuind chiar si pana astazi (coca din Catalonia si Valencia, Pita greaca, Pide turceasca, Lepinja sau Solmun in Balcani).
 • Sosirea rosiilor din noua lume a reprezentat un ingredient pentru cresterea incredibila a popularitatii pizza. Momentul absolut al inovatiei pizza a fost in orasul Napoli, unde bucatarii locali au inceput sa foloseasca celebrul topping de rosii. 
 • Pana la sfarsitul secolului 18 pizza se bucura de o mare popularitate pe strazile din Napoli. Aceasta a fost vanduta in partile mai sarace ale orasului, care au devenit destinatia turistica populara a multor marinari italieni si europeni. Pe masura ce pizza devenea mai populara, furnizorii care le vindeau au devenit mai organizati, intelegand faptul ca publicul se extinde si ca nu ar trebui sa ii vizeze doar pe cei saraci. 
 • Prima pizzerie moderna Antica Pizzeria Port’Alba a fost deschisa in 1830 si la scurt timp dupa aceea, multi altii au urmat-o.
 • Momentul in care popularitatea Pizza a ajuns la apogeu in Italia s-a intamplat in 1889, cand faimosul bucatar din Napoli, Raffaele Esposito, a facut trei pizza pentru Umberto I Regele Italiei si sotia sa, regina Margherita di Savoia, moment in care a aparut pizza Margherita. 
 • Un alt moment important pentru pizza s-a fost in anii 1950, cand multe vedete americane de origine italiana au inceput sa promoveze pizza, in special Jerry Colonna, Frank Sinatra, Jimmy Durante si starul de baseball Joe DiMaggio. 
 • Pe masura ce noile restaurante de pizza s-au format pe intreg teritoriul Americii, au inceput sa se nasca inceputurile industriei moderne de pizza. Unele dintre cele mai cunoscute francize de pizza la nivel mondial fondate in acea perioada au fost Pizza Hut in Wichita, Kansas(1958) Domino’s (1967) si Papa John’s(1984).

Astazi, pizza este un preparat indragit nu doar la nivel Global, dar este foarte apreciata si in Romania. Pe www.bakingwiz.ro gasesti numeroase retete de pizza si multe alte preparate pe care le poti face cu usurinta in propria bucatarie!  

 

Comments are closed