Creare magazin online

Fundatii consolidate in terenuri dificile

Indiferent daca este vorba de constructia de tuneluri, de sosele si poduri sau de diguri – pilotii forati pot fi folositi in moduri variate si sunt utilizati deseori in constructiile de infrastructura.

Pilotii executati „in situ”  constituie unul dintre sistemele clasice de fundare ce se impun in cazul unei capacitati insuficiente a terenului de a prelua incarcarile transmise din structura. Pentru realizarea unui pilot forat exista in general trei etape de executie: realizarea forajului, lansarea carcasei de armatura si betonarea. Pentru asigurarea unei bune desfasurari a lucrarilor sunt necesare masurile de mentinere in uscat a platformei de lucru (pante, santuri,etc.) care sa asigure colectarea si evacuarea apei de orice provenienta. In functie de natura terenului, de nivelul apei subterane, de conditiile de amplasament si de cerintele proiectului, se poate alege solutia optima de executie din punct de vedere tehnico-economic. Tehnologiile de executie a pilotilor sunt:

  • Piloti forati in uscat
  • Piloti forati cu tubaj recuperabil sau nerecuperabil
  • Piloti realizati sub protectia noroiului de foraj (bentonita sau polimeri)
  • Piloti CFA (forati cu snec continuu)
  • Piloti offshore (forati sau Benotto)
  • Piloti prefabricati si precomprimati batuti

Pilotii forati pot fi executati in orice tip de teren, avand diametre cuprinse 450mm si 2500mm, la adancimi de pana la 70m.

Domenii de utilizare

Pilotii forati in situ sunt in general folositi pentru poduri, cladiri inalte si structuri industriale masive ce transmit catre fundatii incarcari din structura de mii de tone, lucrari executate in general in terenuri instabile sau dificile. Pilotii sunt folositi si ca lucrari de sprijiniri de maluri pentru excavatii adanci. 

Pilotii forati Terratest s-au dovedit foarte eficienti cand este vorba de sustinerea unor sarcini foarte mari. De aceea se pot utiliza ca si masura de consolidare a fundatiei in aproape toate tipurile de soluri.

Necesitatea consolidarii gropilor de excavare din interiorul oraselor, care impun spatii de constructie mici, se poate realiza prin utilizarea pilonilor forati. 

Pentru a preveni alunecarile pantelor si pentru a proteja constructiile existente sunt necesare lucrari de consolidare a pantelor. In astfel de situatii se utilizeaza in mod regulat piloti forati (deseori in combinatie cu alte procedee ale construcțiilor speciale de subteran).

Avantajele pilonilor forati

Beneficiile folosirii de piloti forati cu diametru mare sunt variate. Iata cateva dintre ele:
– Permit, in cazul constructiilor de orice gen, sustinerea excavatiilor adanci;
– Contribuie la consolidarea fundatiei platformelor fixe de foraje marine;
– Au rol in stabilizarea alunecarilor de teren active;
– Reprezinta o solutie eficienta de combatere si prevenire a eroziunilor malurilor si cheiurilor;
– Asigura fundarea de adancime, in mod indirect, a podurilor si a zidurilor de sprijin sau a constructiilor civile;
– Faciliteaza crearea de pereti etansi ingropati.

Executia de piloti forati presupune multe cunostinte si experienta in domeniu. Terratest Geotehnic SA este membra a grupului Terratest, lider pe piata din Spania in domeniul fundatiilor speciale, imbunatatirii terenului si problemelor legate de mediul inconjurator. Terratest garanteaza livrarea de piloti de inalta tehnologie (conform ISO 9000-2000), cu un grad ridicat de compactitate si de rezistenta la agenti chimici.

Comments are closed