Creare magazin online

Gazonarea unei suprafete.

Gazonarea unei suprafete.

Insamantarea cu gazon (nu plantare gazon) a unei suprafete  de teren este o activitate care la prima vedere poate parea simpla dar care totusi neceista tehnica si un minim de cunostiinte.

In primul si primul rand este indentificarea gazonului de care avem nevoie pentru gradina noastra. De pilda, daca avem zone umbrite vom alege gazon de umbra sau daca avem zone in care razele soarelui ajung direct pe gazon toata ziua vom alege gazon pentru soare sau seceta. De asemeneapentru anumite zone recomandam si folosirea unor amestecuri de seminte pentru gazon care sa contina si trifoi.

Odata ajunsi la magazine este indicat sa achizitionam si ingrasamant de gazon, pentru a asigura o germinare si crestere viguroasa. Inainte de a parcurge pasi de insamantare a gazonului trebuie sa stim ca de pe teren trebuie indepartata orice vegetatie existenta. Actiunea se poate realize chimic prin ierbicide sau mechanic prin sapare.

Pasi de parcurs pentru insamantarea terenului:

  • Mobilizarea terenului la o profunzime de minim 10-20cm. Aceasta activitate are ca scop atat drenarea solului cat si afanarea acestuia pentru a asigura gazonului un mediu de germinare si viata placut. Se poate realiza manual cu Cazma sau mecanizat cu motocultor.

 

  • Nivelarea terenului. De obicei pentru aceasta actiune se utilizeaza grebla. Cu aceasta ocazie se marunteste si mai bine pamantul. Dupa o nivelare relativ bruta se foloseste tavalugul pentru un rezultat mult mai bun.

 

  • Se administreaza ingrasamant. De preferat tipul ingrasamantului pentru gazon este tip Starter. Acest tip de igrasamant asigura germinarea mai rapida si sanatoasa a gazonului. Baobab Srl comercializeaza acest tip de ingrasamant.

 

  • Urmatorul pas este efectiv semanarea sau plantare gazon. De preferat este sa distribuiti samanta cu ajutorul unui dispozitiv de imprastiere, in caz ca nu aveti asa ceva se poate realize si manual distribuind samanta de gazon cat mai aleatoriu si uniform posibil.

 

  • Unul dintre pasi cei mai importanti este incorporarea gazonului. Aceasta se realizeaza prin greblarea terenului cu foarte multa grija incat sa nu “maturam” semintele ci sa le incorporam in pamant la apx 1.5-2 cm.

 

  • Dupa incorporare urmatorul past este tavalugirea terenului.

 

  • Si in ultimul rand este irigarea terenului proaspat gazonat. Irigarea de preferat se va realize cu sistem de irigare automatizat iar daca acesta nu se afla in dotare, irigarea se va realize manual pana cand toata suprafata este irigata.

 

Semintele de gazon daca beneficiaza de conditi prielnice vor incepe germinare dupa aprozimativ 10 zile. Cu siguranta va trebui sa reinsamantam zonele in care nu a rasarit gazonul. Aceasta operatiune recomandam a se face dup ace semintele de gazon au radacini puternice.

In primavera urmatoare dupa insamantare recomandam scarificare de gazon cu unelte profesionale (scarificator gazon) pentru a stimula cresterea gazonului dar si pentru a asigura penetrarea apei in pamant.

Daca procesul de inverzire a gradinii vi se pare prea lung, recomandam rulouri de gazon.

Aceste rulouri de gazon odata lucrat si nivelat terenul se monteaza intr-o singura zi de regula.

Cu aceste rulouri de gazon economisim timp si bani. In aceste rulouri de gazon, semintele sunt gata germinate iar gazonul are cel putin 1 an de viata.

Ramane la alegerea t ace variant de gazon preferi pentru gradina ta.

Comments are closed