Creare magazin online

Gestioneaza culorile in functie de ce hartie colorata alegi

Despre foile de hartie colorata

Foile de hartie colorata au un rol foarte important in lucrul manual, in desen si nu numai, acestea ajutand la reflectarea realitatii sau a imaginatiei, dar si a calitatii lucrarii. Insa exista atat de multe tipuri de hartie simpla si hartie colorata, incat alegerea poate fi dificila. Afla care sunt cele mai importante aspecte dupa care sa te ghidezi atunci cand alegi hartia cea mai potrivita tie.

hartie colorata

Cum gestionam culorile?

Omul vede culoare ca pe o perceptie vizuala. Ochii percep informaţii spectrale, care se utilizează ca bază pentru senzaţia de culoare. Culorile verde, portocaliu sau galben, de exemplu, nu sunt decât termeni – ele nu descriu componentele spectrale ale luminii reflectate pe un obiect. Datorita faptului ca mereu culorile sunt foarte importante in viata noastra, in decorare, etc., alegerea unei palete poate deveni o operatiune destul de dificila.

Combinatia perfecta

Alegerea combinatiei de culori este mult mai usoara odata ce ati inteles care este semnificatia spectrului culorilor. Aceasta ne arata care culori se armonizeaza, care sunt complementare si care sunt calde sau reci. Spre deosebire de roata culorilor, in spectrul de culori exista trei grupe de baza, si anume:

Culorile primare – rosu, albastru si galben (Acestea sunt culori puternice, care lasa o impresie puternica atunci cand sunt utilizate in desenatul cu ajutorul colilor de hartie colorata);

Culorile secundare – verde, portocaliu si mov (se obtin prin combinatia intre doua culori principale);

Culorile tertiare – Culorile tertiare se obtin prin combinatia dintre o culoare primara si una secundara, de exemplu albastru+verde = turcoaz

Diferenta intre online si print

Cu ttii am remarcat si ne-a nemultumit, probabil, faptul ca orice printezi arată măcar puțin diferit de ce ai văzut pe ecranul computerului. Culorile arata diferit pe ecrane fata de colile de hartie simpla sau hartie colorata datorita avansurilor tehnologiei, implicit a milioanelor de optiuni adaugate in plus. Monitoarele au ajuns sa poata reda milioane de culori diferite dintr-o gama foarte larga, folosind modelul RGB. De cealalta parte a baricadei, majoritatea imprimantelor functioneaza pe sistemul CMYK care are o gama mai mica de culori. E de inteles, deoarece printarea e afectata si de absorbtia de culoare a materialului, dar si de modul in care percepem noi culorile in functie de material.

Pentru necunoscatori si interesati, RGB este un model aditiv prin care se adauga la fundalul negru procentaje diferite de culoare rosie (R), verde (G) si albastra (B) pentru a se obtine orice culoare din spectru. La intensitate maxima, aceste trei culori combinate creeaza alb.

CMYK este un model substractiv prin care se porneste de la culoarea alba si se adauga cyan (C), magenta (M), galben (Y) si negru (K) pentru a „absorbi” grade diferite de luminozitate si a obtine culoarea dorita pe hartie. La concentratie maxima, aceste 4 culori creeaza negru, numit si „negrul de policromie”.

Comments are closed