Creare magazin online

Importanta peretilor mulati in constructiile de azi

  In zilele noastre, tehnologia si-a spus cuvantul asupra oricarui domeniu din jurul nostru, de aceea, chiar si atunci cand este vorba despre constructii, a fost nevoie de anumite elemente de siguranta atunci cand apar noi constructii in medii oarecum nesigure.  Printre acestea, trebuie mentionati acei pereti mulati, utilizati atunci cand se construiesc subsoluri in locuri unde pamantul este afectat de apa subterana.

Ce sunt peretii mulati?

   Acesti pereti mulati(click aici pentru produsele Terratest Romania) sunt realizati din beton armat si sunt folositi ca si structura de sustinere, astfel incat apa subterana sa nu poata sa se infiltreze in constructie, dar si pentru a rezista in cazul in care ar aparea miscari ale solului .

  Pentru a se putea introduce betonul, sunt sapate transee in care este introdus acesta cu ajutorul unor tuburi, fie pe uscat, fie inlocuind fluidul utilizat pentru sustinerea pamantului ramas in urma excavatiei. Fluidul de foraj care este utilizat pentru a sustine pamantul este o suspensie de betonita, polimerica sau un tip de noroi bentonitic, care se introduce in transee.

  Un perete mulat poate avea pana la 70 de metri lungime, foarte rar depasindu-se aceasta dimensiune. Dimensiunea variaza insa in functie de cat de stabila este transeea si care este situatia in vecinatatea excavatiei.  Pentru a fi realizat cat mai liniar, se folosesc anumite grinzi de ghidaj.

  Grinzile de ghidaj sunt un fel de pereti care au dimensiuni mult mai reduse fata de peretii mulati, insa sunt foarte importante, deoarece ofera posibilitatea de a ghida exacavatorul, dar si de a stabiliza peretii transeei.

  Pentru a putea stabiliza si sustine peretii mulati, mai pot fi folosite ancore, plansee sau spraituri, astfel incat sa se poata eficientiza si imbunatati metodele de lucru in domeniul constructiilor.

Ce tipuri de pereti mulati exista?

Pereti mulati Terratest

    Exista mai multe tipuri de pereti mulati, in functie de excavatiile realizate si de caracteristicile zonei unde are loc aceasta, si anume:

  • Pereti mulati continui cu noroiuri bentonitice: sunt realizati cu ajutorul noroiului bentonitic, care reuseste sa stabilizeze peretii excavatiei realizate
  • Pereti mulati continui fara sustinere: nu se foloseste nici o modalitate de sustinere sau stabilizare a solului, deoarece nu este prezenta apa subterana
  • Pereti mulati continui plastic: sunt realizati cu ajutorul unui amestec de beton cu argila sau bentonite, astfel incat acesti pereti sa devina impermeabili si sa nu fie posibila deformarea lor.
  • Pereti mulati continui din ciment: sunt utilizati in cazul in care este prezenta apa subterana si exista riscul ca peretii excavati sa nu reziste, astfel incat este folosit un noroi bentolitic amestecat cu ciment, putandu-se astfel stabiliza si solidifica forma peretilor.

Cum sunt executati peretii mulati?

   Peretii mulati se formeaza cu ajutorul unor cupe mecanice foarte mari, astfel incat sa se poata ajunge la adancimea dorita, iar datorita fluidului de foraj este posibil ca excavatia sa se realizeze corect, fara a exista riscul unor surpari ale solului.

   Pentru a putea realiza peretele mulat se folosesc tuburile de betonare, dar si alte echipamente de foraj sau auxiliare.

  Peretii forati sunt necesari in cazul constructiilor subterane, precum parcarile subterane sau constructia unor noi magistrale de metrou, dar si in cazul digurilor sau a barajelor.

Comments are closed