Creare magazin online

Inregistrare domeniu web

 

Tot ce trebuie sa stii despre inregistrarea unui domeniu web

Ati demarat o afacere si stiti ca fara un website nu existati, asadar demarati primul pas: inregistrarea

domeniului web. Lucrurile par simple, completati un formular online pe website-ul Institutului de Cercetare Dezvoltare in Informatica (rotld.ro), faceti plata si aveti domeniul pe care va faceti un website. Sunt, totusi, unele lucruri pe care trebuie sa le stiti despre ce reprezinta si implicatiile abuzurilor, inainte de a rezerva si inregistra domeniul web.

Ca voi sa va asigurati ca veti utiliza domeniul fara dispute ulterioare, in continuare va facem unele clarificari despre ce reprezinta un nume de domeniu web, ce obligatii aveti sa nu ajungeti in situatia de a comite abuzuri fara sa stiti si cum este incadrata juridic inregistrarea abuziva a unui nume de domeniu.

Inregistrare domenii web

Inregistrare domenii web

Ce este un domeniu web?

Domeniul web este denumirea (nume, litere, caractere de cele mai multe ori ale unei marci, afaceri sau nume al unei persoane sau personalitati cand este inregistrata de persoane juridice abilitate sa faca acest lucru) asociata unei adrese de IP ( Internet Protocol format din cifre si puncte). Pentru a va imagina mai bine situatia, puteti sa considerati ca vreti sa dati alaturi numarului postal, un nume pentru casa dumneavoastra, de exemplu “casuta cu zorele”, numarul postal fiind definit si alocat de catre institutiile abilitate ( in cazul acesta IP – ul este dat de firma de hosting, denumirea de domeniu fiind asociata de ICI acelui IP (prin rotld.ro). Website-ul, partea de programare, text, fotografii este casa, cea care va apartine.

Domeniul web este detinut cu drept de folosinta, nu de proprietate, chiar daca in Romania – cel putin pana la ora actuala, acest drept era obtinut pe viata. Revenind la comparatia domeniu web – locuinta, inregistrarea unui nume de domeniu este ca si cum ati inchiria o casa (denumirea) si mobilierul (website-ul) va apartine. Similar, buna-credinta in rezervarea unui domeniu web este o cerinta de baza.

Ce trebuie sa stiti despre inregistrarea unui domeniu web din punct de vedere legal

De la inceputul istoriei, relativ recente a Internetului, prin natura evolutiei tehnologiei, au aparut numeroase dispute domenii web internationale, care au creat precedent si care au aratat ca Internetul, WWW (World Wide Web) nu este o jungla a denumirilor. Rezervarile de nume domeniu speculative au ajuns sub analiza forurilor internationale, WIPO (World Intellectual Property Organization), iar cei care au rezervat domenii cu rea- credinta au pierdut si, drept consecinta, nu numai ca au fost obligati sa dea dreptul de folosinta marcilor care nu s-au putut bucura de domeniul web, dar au existat procese in care daunele pe care au trebuit sa le plateasca cei care au infaptuit abuzurile, au fost rasunatoare.

Pentru a nu ajunge in astfel de situatii, evitati orice rezervare speculativa, de tipul unui nume domeniu web care induce in eroare sau este ofensator. Mai exact, la inregistrarea unui domeniu web trebuie sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

  • Numele de domeniu nu trebuie sa poarte denumirea unei marci inregistrate la nivel local sau internaţional;
  • Este abuziva inregistrarea unui domeniu web cu numele unei vedete, personalitati politice, personalitati din orice domeniu;
  • Este un abuz inregistrarea unui domeniu web cu nume nepoliticos sau care aduce injurii;
  • Este abuziva inregistrarea unei denumiri de domeniu care instiga la ura, crima, pedofilie, pornografie etc.

Care este situatia domeniilor web abuzive in Romania?

In Romania inregistrarea abuziva a numelor de domenii web este considerata delict. Exista spete de referinta in jurisprudenta romaneasca in care instanta a apreciat inregistrarea unui domeniu web drept ilicita, iar detinatorii speculativi au fost obligati sa renunte la respectivul nume. Desi au existat aspecte sub care solutiile au fost discutate si discutabilepentru partile implicate in proces, cert este ca prin aceasta s-a stabilit caracterul ilicit al inregistrarii abuzive de domenii web.

 

Vreti sa inregistrati un domeniu web in deplina siguranta si legalitate? Solicitati serviciile unui avocat specializat in domenii web!

 

Articol intocmit de EU-Legal Services.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments are closed