Creare magazin online

Intrebari si raspunsuri despre piata muncii din Romania

Piata muncii din Romania este extrem de volatila si interesanta, daca este privita din exterior. Desi zi de zi exista peste 30 000 de locuri de munca disponibile, exista si foarte multe persoane care nu lucreaza, multumindu-se cu un ajutor social nu foarte mare. Tocmai de aceea, vom incerca sa raspundem la cateva intrebari esentiale despre piata muncii din Romania.

Care sunt motivele pentru care sunt atat de multi emigranti?

Dupa Siria, Romania este cea de-a doua tara din lume care isi lasa oamenii sa plece, desi in tara noastra nu este razboi. Peste 5 milioane de romani sunt stabiliti in afara granitelor, iar numarul este unul urias.

Motivele pentru acest exod sunt numeroase: un mediu de lucru nu tocmai profesionist, salarii misi si o politica facuta foarte prost. De asemenea, faptul ca foarte multi romani pleaca din tara lasa Romania fara profesionisti in domenii importante, cum ar fi medicina.

Sunt mai multe locuri de munca pentru calificati sau pentru necalificati in Romania?

Numarul de locuri de munca pentru cei cu calificare sunt aproape la fel de multe ca numarul de locuri de munca pentru cei fara calificare. Totusi, calificarile iti pot asigura o oarecare stabilitate si salarii mai mari. Nu este nevoie de calificari universitare, ci pur si simplu de dezvoltarea unor capacitati in domenii precum bucataria sau constructiile.

Care sunt cele mai cautate domenii din Romania?

Dintre numeroasele locuri de munca pentru romani, cele mai multe sunt in domenii precum IT sau transport. Se cauta foarte multi soferi de TIR dat fiind faptul ca transportul rutier este din ce n ce mai dezvoltat si se cauta multi ingineri IT-isti. Exista din ce in ce mai multe dispozitive care au nevoie de programare iar IT-istii romani sunt ieftini si buni. Tocmai de acea, o astfel de calificare poate sa aduca un loc de munca decent.

Merita sa ramai in Romania?

Este o intrebare pe care si-o pune toata lumea. In conditiile in care exista o multime de locuri de munca in strainatate foarte ofertante, de ce merita sa ramai in Romania? Raspunsul este simplu: pentru ca este acasa si pentru ca esti familiar cu tot ceea ce se intampla aici. Un loc de munca in afara tarii poate insemna schimbari dramatice care s-ar putea sa nu iti placa si sa nu ti se potriveasca. Este adedvarat ca in Romania castigi mai putini bani, insa este la fel de adevarat ca poti sa lucrezi pentru firme din strainatate chiar din tara, asadar, este bine sa te orientezi cat mai bine.

Comments are closed