Creare magazin online

Istoria aparitiei greutatilor de fitness

Le folosesti poate de ani de zile, insa stii exact cum au aparut greutatile pentru fitness? Afla cateva detalii interesante in textul de mai jos.

Gantera si haltera

Ganterele (din germana Hantel) sunt unul dintre cele mai cunoscute tipuri de greutati fitness. Acestea constituie un echipament folosit pentru antrenamentele specifice pentru forta si masa musculara si pot fi folosite individual sau in perechi (una in fiecare mana).

Stramosul ganterei, haltera, era folosita in Grecia antica pe post de greutate de ridicat, iar un tip de ganterǎ a fost folosit si in India pentru aproape mai mult de un mileniu si avea forma de baton – asa numitul baton indian. Constructia acestui echipament care mai era numit si „Nal” era o combinatie intre ganterǎ si haltera. Era folosita in perechi pentru antrenamentele luptatorilor, culturistilor, sportivilor, sau pentru oricine dorea sa-si imbunatateasca forta sau masa musculara.

Haltere este un sport in care oamenii ridica greutati mari care sunt formate din discuri de diferite greutati puse pe capetele unei bare. Bara olimpica standard goala (fara discuri montate) are greutatea de 20 de kg. Este un sport olimpic, dar poate fi practicat si de amatori.

Gantera kettlebell

Gantera kettlebell este defapt o bila de otel (invelita mai nou in cauciuc sau alte materiale) cu maner. Acest tip de echipament este folosit cu succes atat in antrenamentele cardiovasculare cat si in cele de forta.

Este greu de spus cine a inventat gantera kettlebell, insa istoria acestuia merge in urma cu multe mii de ani in urma, in Grecia Antica, unde era folosit la antrenamentele soldatilor.

Etimologic vorbind, cuvantul kettlebell (sau Ghirya in limba rusa) provine din unirea a doua cuvinte: “kettle” – prinde si “bell”- ceainic. Dupa cum se observa, aparatul a luat numele dupa forma si utilizarea sa.

In Evul Mediu, greutati precum kettlebell-ul erau folosite drept contra-greutate in piete pentru cantarirea cerealelor si a altor bunuri- vanzatorii au inceput sa se antreneze cu aceste kettlebell-uri si au descoperit rapid avantajele asupra sanatatii lor in urma acestui tip de antrenamente. In mod traditional, masurarea greutatii se efectua in pood, care corespunde cu 16,38 kilograme.
Prima dovada concreta despre kettlebell apare insa la inceputul secolului al XVIII-lea, unde in anul 1704, cuvantul “Girya” a fost imprumutat din vocabularul persan “ghera” (greutate, greu, dificil) si a fost publicat pentru prima data in dictionarul rus.

La inceputul secolului al XIX-lea se mentioneaza utilizarea unor greutati asemanatoare kettlebell-ului de catre trupele de circ, iar din anul 1885 a inceput sa fie folosit pentru antrenamente de recreere si competitie in Rusia, atunci cand medicul Krajewski din Sankt Petersburg a introdus utilizarea ghiriei pentru antrenamente in scolile medicale si sportive. Unul dintre elevii sai, dr. Garnich-Garnitsky, a deschis 10 ani mai tarziu o scoala sportiva la Kiev (Ucraina) , unde ghiriile erau folosite pentru pregatirea fizica si pentru pregatirea atletica in sporturile de lupta. Din acel moment, raspandirea ghiriei in Uniunea Sovietica a fost foarte rapida. De la zone rurale pana la fabrici, de la cadetii armatei pana la marina, acest aparate erau folosite ca instrument de antrenament.

Comments are closed