Creare magazin online

MTB: Principalele tipuri de biciclete si stiluri de ciclism

O bicicleta de munte (in engleza mountain bike, prescurtat MTB) este un tip de bicicleta special creat pentru ciclismul off-road, pentru trasee de munte, asa cum sugereaza si denumirea ei. Si desi are similaritati cu alte tipuri de bicicleta, aceasta incorporeaza caracteristici specifice pentru a-i creste durabilitatea si performantele pe traseele dificile.

Specificatii generale

O bicicleta de munte poate avea suspensie dubla sau doar pe fata, cauciucuri si roti groase, un sistem de franare puternic si performant, coarne drepte si rapoarte inferioare de viteza pentru urcari.

De asemenea, acest tip de bicicleta este special creat pentru a parcurge trasee off road, poteci de munte sau orice fel de alt tip de traseu nepavat. Cu toate acestea, vei vedea peste tot prin orase biciclete de munte sau hibride (bazate pe design-ul mtb-urilor). Asta pentru ca exista credinta (nu neaparat adevarata) potrivit careia intr-un oras cu drumuri pline de gropi nu te poti plimba decat cu o bicicleta de munte, special conceputa pentru a face fata conditiilor dificile.

Tipuri de biciclete de munte

MTB-urile pot fi, in general, de 3 mari feluri:

1. Rigide – fara suspensii si cu aspectul clasic de mountain bike (cauciucuri groase, corne drepte, etc.)

2. Hard tail – cu suspensie pe roata din fata, dar cu un cadru rigid.

3. Full suspension – cu suspensie dubla, atat pe fata cat si pe spate; suspensia de pe fata este telscopica, aducand foarte multe cu cele pentru motociclete.

In afara de aceste tipuri generale, in functie de stilul de ciclism caruia ii este destinata, o bicicleta de munte poate avea design-uri si specificatii diferite. De exemplu, bicicletele pentru stilul trial nu prea seamana a mountain bike. Acestea au roti de 20, 24 sau chiar 26 de inch, dar cadre foarte mici si joase, unele chiar si fara sa.

Principalele stiluri de ciclism montan (mountain biking)

1. Cross-country (XC) – se parcurg atat urcusuri cat si pante, unele dintre ele foarte abrupte si cu o dificultate tehnica ridicata.

2. All mountain/Enduro – se parcurge un un traseu predominant off road, coborarile fiind cele care fac obiectul competitiilor, caci urcarile, atunci cand exista, nu sunt cronometrate.

3. Downhill – se parcurg trasee in panta in cadrul carora pot fi executate si sarituri peste obstacole (bolovani, denivelari, etc.), acestea fiind uneori foarte dificile si tehnice.

4. Freeride – implica mai multe stiluri de ciclism, in functie de traseul ales; intr-un traseu freeride, se pot intalni portiuni pentru cross-country, downhill sau enduro.

5. Dirt jumping – presupune efectuarea de sarituri de pe rampe de pamant, scopul final fiind acela de a efectua un salt cat mai mare, o rotire in aer si, evident, o aterizare pe roti.

6. Trial – presupune saritul cu bicicleta, peste diferite hopuri si obstacole, fara a pune piciorul pe pamant.

7. Trail – se poate confunda, ca si denumire, cu stilul de mai sus, insa acesta presupune doar parcurgerea unor trasee montane in scop recreational.

Comments are closed