Creare magazin online

Pastura de albine: Ce este si de ce este atat de folositoare organismului

Pastura de albine este o mixtura de polen, miere si enzime, amestecate de catre albine in celulele fagilor de miere. Albinele adauga ceara si sigileaza astfel celulele din faguri. Acest amestec ajunge sa sufere o fermentatie a acidului lactic, care este foarte asemanator cu cel din iaurt si alte produse lactate fermentate, iar dupa aproape 3 luni devine ceea ce numim „pastura” sau „painea albinei”. Aceasta fermentare nu doar ca asigura conservarea produsului, ci si il imbogateste in nutrienti. 

Cand fagurii sunt plini, polenul este recoltat cu ajutorul unei razuitoare si apoi depozitat in borcane.
Fagurii de albine sunt adesea vanduti in bucati sau sunt bagati in separatoare speciale, sub forma de centrifuga, pentru a colecta mierea fara a distruge puietul de albine. In acest scop, un separator de matici de albine este plasat intre fagurii care contin puiet si miere in timpul unei activitati maxime de colectare a polenului. Dintre toate produsele stupului, pastura a fost de-a lungul timpurilor, produsul apicol mai putin explorat si exploatat, desi beneficiile consumului sau s-au dovedit incontestabile. 

Pastura: Compozitie 

Deoarece provine din polen, miere si saliva de albine, compozitia pasturii seamana cu cea a polenului de albine, doar ca e de nu mai putin de trei ori mai mare in valoarea sa nutritiva si antimicrobiana! 

De aceea, pastura este mai buna decat polenul. Compozitia sa este mai mare in: 

 • Zaharuri simple,
 • Vitamine (A, B, C, E si K),
 • Enzime,
 • Minerale: sodiu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu,
 • Aminoacizi (continut ridicat de acid lactic). Concentratiile de aminoacizi sunt la niveluri mai ridicate in pastura de albine decat in polenul de flori, conform unui studiu din 2015 care a analizat compozitia de aminoacizi din pastura facuta de albinele europene melifere si albinele africane.)
 • Compusi fenolici, cum ar fi derivatii de flavonol: in principal quercetina, kaempferol, micricetina, izorhamnetina si derivati ai glicozidelor erbacetrinei. Cel mai mare continut de flavonoide este de pana la 6802 pg / g extract. (conform unui studiu din 2017, pe pastura produsa de Apis mellifera iberiensis, specie de albine din Portugalia).
 • Continut de umiditate: 11,4 – 15,9%,
 • Continut de cenusa: 1,9 – 2,54%,
 • Aciditate: ridicata – ceea ce o face usor absorbit in organism
 • Proteine: 14,8 – 24,3%. (continut mai mic decat in polen)
 • Grasimi: 5,9 – 11,5%.
 • 37 de acizi grasi au fost descoperiti in studiile de specialiate, cei mai abundenti fiind (9Z, 12Z, 15Z) -octadeca-9,12,15-trienoic, (9Z, 12Z) – -octadeca-9,12-dienoic, hexadecanoic, ( Acizi Z) -octadec-9-enoic, (Z) -icos-11-enoic si octadecanoic.

Pastura de albine culeasa din campurile de bumbac contine cel mai mare nivel de FA-3, adica 41,3%, asa cum s-a aratat intr-un studiu din 2016, care a fost realizat pe opt probe de pastura de albine de diferite origini botanice.) 

Pastura de albine culeasa

Raportul de acizi grasi nesaturati si saturati a fost cuprins intre 1,38 si 2,39, ceea ce indica faptul ca pastura de albine chiar este o sursa extraordinara de acizi grasi nesaturati. 

Un alt studiu din 2016, facut in colaborare de cercetatori din Lituania si Olanda, care au analizat cantitatile de acizi grasi din doua probe de pastura si polen de albine produse din trifoi (Trifolium pratense L) a ajuns la urmatorul rezultat: pastura avea un continut de 35 de acizi grasi, fata de 42 in polenul produs de albine. 

Mai mult, s-a raportat o cantitate mare de acizi grasi n-3 sanatosi. 

Raportul dintre acizii grasi polinesaturati n-3 si n-6 a atins o valoare de 8,42 in pastura si doar de 3,35 in produsele din polen. 

Pastura (painea albinelor) poate fi asadar o sursa exceptionala de acizi grasi nesaturati!

Comparativ cu polenul congelat sau polenul uscat si datorita procesului de fermentare, pastura naturala are aproape o garantie nelimitata, neavand, practic, terment de garantie! 

Pastura: Beneficii terapeutice 

Pastura de albine este recomandata cu tarie persoanelor care sufera de boli ale sistemelor digestive si hepatice. Pastura ajuta ficatul sa se refca si sa functioneze bine si, de asemenea, prin ajungerea la o functie hepatica normala, ajuta enorm si la detoxifierea naturala a organismului. Pastura naturala scade nivelul colesterolului rau si exact din acest motiv este recomandata si ca adjuvant pentru tratamentul celor care sufera de ateroscleroza. De asemenea, pastura este foarte eficienta in afectiunile urinare si in probleme ale prostatei. 

Pastura poate produce alergii? 

In timp ce alergia la polenul de albine este mai frecventa, alergia la pastura albine este extrem de rara.  

Posologie (Dozare): adultii pot consuma 1 lingurita pe zi (3 g) pentru obtinerea celor mai bune rezultate pentru sanatate. 

 

Comments are closed