Creare magazin online

Poti sa cumperi un proiect deja aprobat in Start-up Nation?

Diversi antreprenori ale caror proiecte au fost aprobate in cadrul sesiunii din anul 2017 a programului Start-up Nation opteaza pentru vanzarea acestor afaceri, aceste tranzactii efectuate la Registrul Comertului fiind legale. Iata ce obligatii vei avea in cazul in care vrei sa cumperi afaceri la cheie profitabile, finantate prin intermediul programului Start-up Nation.

Persoanele care cumpara aceste proiecte urmaresc oportunitati afaceri, insa trebuie sa stie ca transferul afacerilor se poate realiza prin intermediul unui contract de cesiune a partilor sociale ce trebuie depus la Oficiul National al Registului Comertului (ONRC), astfel incat tranzactia sa fie inregistrata.

Astfel, cumparatorul va prelua atat societate comerciala, precum și drepturile și obligatiile care rezulta din acordul de finantare incheiat cu Agentia pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investitii și Promovare a Exportului.

Astfel, proiectul trebuie sa respecte intru totul urmatoarele obligatii:

 • lista achizitiilor ramane in forma in care planul de afaceri a fost aprobat;
 • valoarea proiectului nu poate fi modificata;
 • in functie de planul de afaceri, locul de implementare al proiectului nu poate fi modificat sau schimbat;
 • noul proprietar trebuie sa infiinteze locurile de munca asumate de catre fostul proprietar, la același nivel de salarizare mentionat in planul de afaceri și pentru aceleași categorii sociale avute in vedere la depunerea proiectului;
 • noul proprietar poate ramane legat de eventualul contract de consultanta pe care fostul proprietar l-a semnat, ceea ce poate insemna cheltuieli suplimentare pentru noul proprietar;
 • noul proprietar poate fi constrans sa efectueze anumite achizitii, precum și sa asigure implementarea unei tehnologii mai noi de trei ani, daca fostul proprietar a mentionat acest lucru in planul de afaceri.

Daca nu esti genul de persoana maleabila, atunci se recomanda sa mergi pe ideea ta proprie. In momentul in care ai achizitionat o afacere, vei prelua ideile celor care au realiza proiectul, insa cu totii stim ca fiecare avem un anumit punct de vedere si ideile a doua persoane rar coincid in practica. De aceea, in cazul in care ideea proiectului este in amenajari locuri de joaca, si deja ai in minte cum se vor desfasura lucrurile, atunci sa fii pregatit sa te mulezi noului proiect raportat la ceea ce vei primi.

 

Chiar și dupa efectuarea investitiei și finalizarea implementarii planului de afaceri, noul proprietar va trebui sa respecte mai multe obligatii pentru o perioada de trei ani de zile (perioada de monitorizare a investitiei):

 • finantatorul poate efectua controale anuntate sau inopinate la sediul beneficiarului, iar noul proprietar este obligat sa accepte si sa faciliteze aceste controale;
 • beneficiarii acestor fonduri nerambursabile au obligatia de a raporta efectele participarii la programul de finantare pentru o perioada de trei ani,;
 • beneficiarii ajutorului financiar nerambursabil vor tine o evidenta specifica a ajutoarelor primite și vor pastra arhiva documentelor aferente pentru o perioada de 10 ani.
 • noul proprietar nu va putea vinde echipamentele achizitionate prin implementarea proiectului in perioada de monitorizare a investitiei (vezi echipamente de joaca Waterboyz);
 • obiectul de activitate nu poate fi schimbat, iar bunurile achizitionate prin implementarea proiectului nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele declarate;
 • locul de implementare al proiectului poate fi schimbat doar cu acordul finantatorului;
 • locurile de munca nu pot fi reduse, iar in cazul in care posturile devin disponibile, proprietarul afacerii este obligat sa le ocupe intr-un termen rezonabil (in cele mai multe situatii este vorba de 30 de zile).

In situatia in care, pe perioada contractuala precum si pe durata celor trei ani de monitorizare, beneficiarul ajunge in situatia de inchidere operationala, faliment, dizolvare sau insolventa, se va proceda la recuperarea ajutorului de minimis acordat prin Start-up Nation.

 

Comments are closed