Creare magazin online

Sfaturi de parenting

1. Petrece timp zilnic cu copilul tau

Daca ai mai multi copii, programeaza-ti timpul astfel incat sa dedici macar 10 minute fiecarui copil in parte, in fiecare zi. Poti denumi aceste minute speciale “timpul cu Alex” sau “timpul cu Ioana”, in functie de prenumele copiilor, astfel incat acestia sa stie ca este vorba doar despre ei. Decideti, prin rotatie, ce anume sa faceti impreuna. Astazi este randul copilului sa aleaga activitatea, maine va fi randul tau.

2. Controleaza-ti propriile emotii inainte de toate

Indiferent de problema cu care se confrunta copilul (note mici la scoala, iesiri temperamentale sau refuzul de a manca la cina) incearca sa te linistesti, inainte de a purta o discutie cu el. Chiar daca simti ca trebuie sa intervii urgent, de cele mai multe ori nu este vorba de o problema care trebuie remediata pe loc. Inspira adanc si retrage-te in camera ta, pentru a te calma. Doar asa vei reusi sa fii parintele bun si intelept de care copilul tau are nevoie.

3. Lasa loc de comunicare atunci cand impui limite

Daca strigi la copil din bucatarie sa-si stranga piesele de lego si sa mearga la culcare, n-ai rezolvat nimic. Mergi in camera lui, lasa-te usor pe vine si observa ce face. Porneste o scurta conversatie si arata-ti aprecierea si admiratia pentru ceea ce a creat. Apoi, aminteste-i bland ca e timpul sa doarma. Atunci cand dai dovada de empatie, este mult mai probabil ca cel mic sa coopereze si sa respecte regulile.

4. Nu pune capat unei conversatii in mod autoritar

Atunci cand copilul iti spune ca uraste matematica si ca nu mai vrea sa mearga la scoala, nu inseamna neaparat ca se comporta dificil. Emotiile intense pe care le afiseaza denota ca ceva se intampla cu el. Daca tu ii ordoni sa-si faca temele si inchizi usa dupa tine, poate intelege ca nu-ti pasa de sentimentele lui si ca nu-l iubesti. Arata-i, in schimb, ca te preocupa problema lui. Spune-i ca ai observat ca nu-i place matematica si ca ai vrea sa-ti spuna motivele. Aceasta abordare ajuta copilul sa se simta in siguranta si sa se deschida in fata ta.

Cititi articolul complet de parenting de pe copilul.ro

Comments are closed