Creare magazin online

Standardele europene de poluare auto

Inca de la inceputul anilor 90, vehiculele noi au fost nevoite sa intruneasca, inainte de a fi puse in vanzare, o serie de limitari din ce in ce mai drastice in ceea ce priveste poluarea. Aceste limitari sunt cunoscute ca standarde europene privind emisiile auto si trebuie intrunite atat pentru camioane noi cat si pentru autoturisme noi.

Primul standard de acest fel pentru autoturisme a fost introdus in 1970. Pana la urmatoarea schimbare care avea sa se numeasca “Euro 1” si care a venit in 1992, au trecut 22 de ani. Standardul Euro 1 impunea trecerea la benzina fara plumb si echiparea vehiculelor pe benzina cu convertoare catalitice, astfel incat sa poata fi reduse emisiile de monoxid de carbon.  Euro 1 (EC 93) stabilea limitele de monoxid de carbon (CO) la 2.72 g/km atat pentru vehiculele pe bezina cat si pentru cele diesel, limitele de hidrocarburi (HC) + oxizi de nitrogen (NOx) la 0.97 g/km pentru benzina si diesel si limita pentru particule la 0.14 g/km (doar pentru diesel).

Euro 2 (EC96), asa cum ii spune si numele, a aparut in ianuarie 1996 si a avut ca scop reducerea in continuare a limitei emisiilor de monoxid de carbon si de asemenea reducerea limitei de hidrocarburi si oxizi de nitrogen, atat pentru vehiculele pe benzina cat si pentru cele diesel. De la 2.72 cat impunea Euro 1, Euro 2 a ajuns la 2.2 g de monoxid de carbon/km pentru benzina si 1 g/km pentru masinile diesel. Hidrocarburile si oxizii de nitrogen de asemenea urmau sa scada la 0.5 g/km, respectiv 0.7 g/km pentru diesel.

Euro 3 (EC2000), lansat in ianuarie 2000 modifica procedura de testare in sensul eliminarii perioadei de incalzire a motorului si scade in continuare limitele de monoxid de carbon.

Euro 4 (EC2005) si mai tarziu Euro 5 s-au concentrat pe curatarea emisiilor la masinile diesel, in mod deosebit pe reducerea particulelor si oxizilor de nitrogen.

Euro 5 a restrans si mai mult limitele pentru particule la motoarele diesel si toate masinile diesel au avut nevoie de filtre speciale, astfel incat sa intruneasca noile cerinte.

Euro 6, cel mai recent standard european, impune reducerea si mai mult a emisiilor de hidrocarburi si oxizi de nitrogen (NOx) la motoare diesel (cu 67% mai putin comparativ cu Euro 5)  si stabileste standarde similare pentru petrol si pentru diesel.

Cele mai noi reglementari au impus, asadar, schimbari majore si pentru producatorii de camioane, care au lansat pe piata modele noi, echipate astfel incat sa raspunda noilor cerinte privind emisiile de gaze nocive.

Comments are closed