Creare magazin online

Sunt anumite alimente care conduc la crestere?

Dezvoltarea fizica depinde mult de alimentatie. Dar, mai mult decat unele alimente anume, importante sunt cantiatea si calitatea anumitor componente.

pana la 18 ani

La fel ca majoritatea parintilor, si voi cu siguranta ca v-ati pus urmatoarea intrebare: Exista oare alimente care contribute la crestere mai mult decat altele? Este suficient sa-i dam in fiecare zi o anumita ratie de carne si de lapte pentru a face din puiutul nostru un adult XXL?

Realitatea nu este chiar atat de simpla. Intr-adevar, aceia dintre noi care sunt mai inalti, in mod sigur nu au mancat „mai multa supa” decat cei mai scunzi, fapt in evidenta contradictie cu ceea ce se incearca sa se explice copiilor. Trebuie luat, in primul rand, in considerare factorul genetic, care confera anumitor familii posibilitatea de a face colectie de „lungani” in timp ce altele, din acelasi motiv, se vad dotate in general cu „scundaci”.

Totusi, se constata in mod inevitabil ca de la o generatie la alta baietii ca si fetele iau centimetri in plus. Iar primul motiv invocat este tocmai ceea ce copiii, la fel ca si adolescentii, gasesc in ziua de azi in farfuriile lor.

De fapt, prima conditie a unei cresteri corecte nu consta in a privilegia o anumita categorie de alimente sau chiar anumite alimente specifice, cum ar fi carnea sau legumele crude, ci de a manca de toate, variind alimentete cat mai mult posibil.

Intr­adevar, fiecare contine o dozare diferita din diverse substante care sunt necesare alcatuirii oaselor, muschilor, tuturor celulelor organismului, si acest „evantai” este cel care permite ca toate nevoile sa fie acoperite, iar copilasii nostri sa creasca ca ciupercile.

Sa luam, de exemplu, proteinele (prezente in mari cantitati in carne, peste, oua, in anumite legume si cereate). Adesea ele au fost prezentate ca fiind principalii factori care determina aceasta crestere a inaltimii oamenilor. Ele joaca cu siguranta un rol important, dar cu siguranta nu chiar de unele singure

Ele nu sunt benefice decat in asociere cu alte substante: mineralele, producatoarele de energie, acizii grasi esentiali care asigura o buna dezvoltare cerebrala… Iar in cantitati prea mari, ele pot avea efecte daunatoare, in special in primele luni de viata.

Cand sa incepem sa-i dam sa manance de toate?

In urma cu cativa ani, pediatrii preconizau inceperea diversificarii imediat dupa 2 luni. In prezent, ei sunt mai prudenti si nu dau semnalul pentru pornirea acesteia decat cu incepere de la 4 luni trecute, diferitele categorii de alimente introducand-se cat mai treptat.

De ce?

Pur si simplu fiindca comunitatea medicala a constatat ca, cu cat diversificarea se face mai de timpuriu, cu atat se multiplica riscurile de alergii, de la 2 la 6 ori, pentru copii predispusi la o sensibilitate dosebita in acest sens.

Un alt motiv solid pentru aceasta infranare a diversificarii: inlocuirea laptelui poate sa produca carente de calciu si de acizi grasi esentiali si sa provoace, in schimb, un exces de proteine.

Totusi, la 12 luni, un copil trebuie sa poata sa manance de toate fara grija! Alte informatii de top le gasesti pe site nostru

Comments are closed