Creare magazin online

Totul despre colesterolul marit

Ce trebuie sa stim in caz de colesterol marit?

In cazul adultilor:
– Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl;
– Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 200 si 239 mg/dl;
– Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg/dl;

In cazul copiilor:
– Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 200 mg/dl;
– Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 170-199 mg/dl;
– Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 170 mg/dl;

Cauze diverse ale colesterolului marit:

Istoricul familial
In unele situatii, hipercolesterolemia poate fi prezenta in cazul unor pacienti tineri, nu din motive ale unei stari permanente de sanatate precara, ci din cauze genetice.
Unele afectiuni mostenite, precum hiperlipidemia sau hipercolesterolemia pot duce la nivele periculoase ale colesterolului din sange, dificil de controlat. Din acest motiv, nivelul colesterolului trebuie mentinut constant, prin dieta si/sau medicatie.
Cu toate acestea, anumite anomalii genetice pot favoriza cresterea nivelului de colesterol, indiferent de stilul de viata sau dieta adoptata de pacient – Hipercolesterolemia familiala este o conditie medicala cu transmitere genetica, care determina cresterea anormala a nivelului de colestrol din sange.

8. Fumatul
Unul dintre efectele nocive ala tutunului il reprezinta scaderea nivelului colesterolului bun.
Fumatul duce la scaderea nivelului colesterolului HDL si este direct responsabil de aproximativ 20% dintre decesele cauzate de afectiunile inimii.
In momentul in care o persoana renunta la fumat, in cateva saptamani – luni (in functie de caz) nivelul HDL atinge limitele normale. HDL-ul este afectat nu numai prin fumatul activ, ci si prin cel pasiv.
Conform cercetatorilor, colesterolul crescut (LDL) in prezenta fumatului prezinta un risc crescut pentru anumite forme de boli arteriale periferice.

Comments are closed