Creare magazin online

Totul despre convertizoarele de frecventa

Echipamentul electronic de care depinde in totalitate viteza de rotatie a unui motor de curent alternativ se numeste convertizor de frecventa datorita faptului ca regleaza frecventa si marimea tensiunii de alimentare. Atunci cand creste frecventa , creste si viteza motorului, si invers, cele doua fiind direct proportionale.

Variatoare de frecventa
In anii 1960 au aparut primele convertizoare, cu ajutorul unor tiristoare si au fost comandate analogic. O data cu trecerea timpului si evolutia componentelor folosite si a microprocesoarelor, acestea au suferit tot felul de modificari.

In zilele noastre, cresterea pretului energiei, legile si regulile privind eficienta energetica, s-a ajuns tot mai des la situatia de a cauta variante pentru economisirea energiei si reducerea costurilor, mai ales in randul companiilor. In acest fel s-a ajuns la convertizoarele de frecventa, pentru a regla turatia motoarelor in sistemele de incalzire, aerisire si climatizare.

Cele doua categorii in care se impart convertizoarele, sunt:
– convertizoare de frecventa cu circuit intermediar
– convertizoare de frecventa fara circuit intermediar.

Convertizoarele de frecventa electronice sunt construite din trei etaje, si anume:
– un etaj redresor, este conectat la reteaua de alimentare electrica mono/ trifazica, in acest mod etajul urmator primeste o  tensiune de curent continuu
– un etaj intermediar, cu rolul de a filtra tensiunea primita de la primul etaj pana la iesire si e format dintr-un circuit condensator si unul inductiv
– un etaj de conversie din curent continuu in curent alternativ, si din tensiunea continua in tensiune alternativa de frecventa si amplitudine variabile.

Unde sunt folosite convertizoarele de frecventa?

Consumatorii din sistemul industrial consuma 65% din energia electrica necesara doar pentru motoarele electrice. Aceste motoare utilizeaza vane si valve pentru a regla debitele fluidelor, fiind actionate in timp ce turatia motorului ramane constanta, insa aceasta nu este o metoda eficienta din punctul de vedere al consumului energetic.
Cele mai importante locuri unde pot fi folosite convertizoarele de frecventa sunt: ventilatoare, compresoare, linii de montaj, masini de ambalat, lifturi, macarale, elevatoare, sonde de extractie,benzi transportoare sau pompe.

Care sunt avantajele utilizarii convertizoarelor de frecventa?

Printre cele mai importante avantaje ale convertizoarelor, trebuie mentionate urmatoarele:
– Reduc consumul de energie, dar si costurile in ceea ce priveste energia: acest fapt este mult mai evident in cazul pompelor si al ventilatoarelor sau acest lucru poate fi realizat prin controlarea motorului, ceea ce va duce la cresterea productivitatii datorate scaderii costurilor cu energia electrica.
– Reuseste sa optimizeze anumite procese industriale, de exemplu timpul in care linia de productie este oprita
– Perioada in care va fi nevoie de mentenanta va fi mult mai mare, si echipamentele de exploatare vor avea o durata mai mare de viata: datorita convertizoarelor, motoarele nu se vor incalzi excesiv si nu vor mai intra in suprasarcina, de asemenea instalatia va fi protejata de socurile electrice
– datorita convertizoarelor, va fi folosit cel mai mic curent de pornire
– se elimina necesitatea de a achizitiona alte echipamente externe
– se asigura o crestere a sigurantei in exploatare.

Motoarele electrice ale Europei consuma aproximativ 35-40% din energia electrica consumata pe tot continentul european. Atunci cand toate motoarele, aproximativ 85 de milioane, vor folosi convertizoare de frecventa, consumul de energie va scadea la aproximativ 20-30%.

Comments are closed