Creare magazin online

Transportul frigorific, o reala provocare pentru transportatori

 

Exista anumite produse, precum alimentele sau medicamentele, care nu rezista la temperaturi ridicate. Daca vrei sa le transporti pe distante de sute sau mii de kilometri, sansele sa o faci in conditii normale sunt minime.

Tocmai de aceea, trebuie sa apelezi la transport frigorific. Nu este suficient sa oferi conditii optime pentru transport, insa. Pe langa conditii, trebuie sa asiguri si costuri reduse si o eficienta maxima in ceea ce priveste consumul de timp.

Reguli esentiale pentru transportul frigorific pe timp de vara

In ultimii ani, conditiile de transport au devenit extrem de importante, iar legislatia le-a impus transportatorilor un set de reguli pentru a se evita orice fel de risc pentru oameni. De asemenea, pentru generarea unor costuri cat mai mici, s-au creat diverse alte reguli importante. Printre aceste reguli se numara si urmatoarele:

  • Este esentiala planificarea extrem de riguroasa a transporturilor. Aceasta implica utilizarea unor sisteme telematice si chiar monitorizarea prin GPS a masinilor care efectueaza transportul;

  • Trebuie sa se respecte temperaturile optime pentru fiecare aliment in parte. Tocmai de aceea, anumite masini trebuie sa fie impartite in mai multe camere unde sa poata fi controlata temperatura. Pentru alimentele refrigerate, spre exemplu, este nevoie de o temperatura intre 0 si 5 grade Celsius, in timp ce pentru carne este nevoie de o temperatura intre 3 si 7 grade celsius;

  • Este extrem de important sa nu se intrerupa lantul de racire. T|ocmai de aceea, alimentele si produsele care necesita un mediu rece trebuie sa fie transportate doar in remorci dotate cu echipamente de racire functionale.

  • Usile remorcii nu trebuie sa fie deschise altundeva decat in locurile de incarcare-descarcare. Pentru a se verifica daca totul este in regula in remorca, trebuie sa se foloseasca o termodiagrama care inregistreaza temperatura in timpul mersului;

  • Trebuie sa se monitorizeze in timp real functionarea echipamentului de racire;

In general, responsabilitatea transportului ii revine soferului. Tocmai de aceea, acesta trebuie sa se asigure ca toate regulile sunt respectate cat se poate de strict.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand apelezi la serviciile unui transportator pentru transport frigorific?

Este important sa te asiguri ca toate masinile de care dispune transportatorul sunt 100% functionale. Cel mai important, este ca sistemul frigorific sa functioneze cat se poate de normal.

De asemenea, este bine sa ai in vedere marimea masinilor. Cu cat optiunile de marime sunt mai multe, cu atat este mai bine, deoarece poti economisi prin folosirea intregii capacitati de transport.

Transportatorul trebuie sa aiba o asigurare foarte buna, care sa iti acopere pagubele in cazul unei defectiuni aparute pe drum sau a oricarei alte probleme. De asemenea, trebuie sa ai grija la urmatoarele aspecte:

1. Modul de impachetare al marfurilor. Marfa perisabila trebuie sa fie impachetata cu grija. Uneori este impachetata pe paleti, alta data in cutii iar alta data in pungi. In general, daca produsul este ambalat strans, acesta va putea fi transportat pe distante mai mari cu un consum mai mic de energie.

2. Volumul de marfa transportat. Un functie de aceasta valoare vei putea sti care este masina de care ai nevoie si cum o poti organiza in asa fel incat costurile sa fie cat mai mici;

3. Greutatea totala a transportului. Este foarte importanta, deoarece decide consumul total de combustibil. Greutatea poate sa fie ajustata in functie de tipul de marfa transportat si de modul de ambalare;

4. Performanta mijlocului de transport. Un mijloc de transport performant poate sa influenteze destul de mult costurile finale ale transportului, deoarece are un consum mai mic de energie si se poate deplasa mai rapid. In general, cu cat mai gros este stratul de izolare termica, cu atat transportul va fi mai ieftin si cu cat aparatura de refrigerare este mai performanta, cu atat cheltuielile vor fi mai mici.

Transportul frigorific este extrem de dificil, insa este cat se poate de necesar. Diversitatea de alimente proaspete pe care o avem la dispozitie in supermarketuri este datorata acestui tip de transport iar faptul ca putem sa ne bucuram de o medicamentatie corecta atunci cand suntem bolnavi, tot acestui transport i se datoreaza. Practic, este una dintre cele mai importante componente ale societatii noastre.

Comments are closed