Creare magazin online

Trebuie sa stii asta despre un consult de endocrinologie?

 

Care este domeniul in care activeaza un consult de endocrinologie.

In mod evident, principalul domeniu in care s-ar incadra un consult de endocrinologie este chiar endocrinologia. Aceasta este o ramura a medicinei special creata pentru a aprofunda studiul si tratarea glandelor endocrine si al hormonilor omului precum si de a dezvolta metode de preventie in acest sens.

Care este scopul uneui consult in endocrinologie?

In mare, sistemul nostru endocrin are ca scopuri principale dezvoltarea adecvata a corpului si mintii,  mentinerea echilibrului hormonal din organism, diferentierea din punct de vedere sexual, asigurarea funtionarii sistemului reproducator dar si reglarea aporturilor nutritive dar si a metabolismului.

Acest sistem, care este analizat in timpul unui consult de endocrinologie, este compus din diferinte structuri anatomice precum:

 • Glanda Tiroida;
 • Pancreasul endocrin;
 • Glandele aflate deasupra rinichilor (adesea numite si glande suprarenale);
 • Glande aferente sistemului reproducator (ovare sau testicule);
 • Etc.

De asemenea, studii recente realizate de expertii in medicina au ilustrat din puct de vedere statistic faptul ca unul din cinci oameni are o disfunctie a cel putin un element component al sistemului endocrin. Mai concret, cele mai comune afectiuni s-au manifestat a nivelul glandei tiroide, al pancresului dar si al glandelor suprarenale.

 Cum se desfasoara analizele in cadrul unui consult de endocrinologie?

Avand in vedere ca in acest domeniu bolile sunt complexe, un consult de endocrinologie are ca scop recoltarea si interpretarea unor analize executate in cadrul unui laborator specializat.

De mentionat este si faptul ca acest domeniu a permis o mai buna intelegere a sistemului vascular prin faptul ca stimulii hormonali au un impact direct si semnificativ asupra tesuturilor aferente inimii. Cateva din afectiunile inimii ce pot fi diagnosticate si justificate in cadrul unui consult de endocrinologie pot fi sindromul metabolic, obezitatea sau chiar hipertensiunea.

consult endocrinologie

Care sunt simptomele care ar trebui sa va faca sa va ganditi la un consult de endocrinologie?

Cateva dintre simptomatologiile ce necesita in cele mai multe cazuri si un consult de endocrinologie sunt:

 • Tulburarile de somn sau palpitatiile;
 • Tulburari ale tractului digestiv (constipatie);
 • Oboseala sau nevoie accentuata de a dormii in timpul zile;
 • Tulburarii ale greutatii (scadere in greutate sau ingrasare brusca);
 • Tulburari menstruale fara motive ginecologice;
 • Etc.

Totodata, omenirea ar trebui sa stie ca nodulii provocati de tiroida au o frecventa ridicata la nivelul intregii populatii a globului pamantesc. Toate aceste sunt cauzate in principal de lipsa iodului din organism. Un lucru linistitor ne anunta ca de fapt 95% dintre acestia sunt de benigni, deci necancerosi.

Comments are closed