Rentabilitatea investiției în marketingul de conținut este considerată una dintre cele mai mari gândiri despre o strategie de marketing. Înțelege de ce și învață cum să măsori!

O provocare constantă în viața marketerului este de a dovedi valoarea muncii sale superiorilor săi și pieței.

În marketingul digital , această misiune a devenit mult mai puțin complicată. La urma urmei, este posibil să se măsoare aproape toate rezultatele unei strategii de internet – și nu lipsesc instrumentele pentru a analiza cele mai importante metrici.

Cu toate acestea, există strategii care pot face această analiză puțin dificilă. De exemplu, cum se calculează rentabilitatea investiției în  marketingul de conținut ?

Cum să știi dacă o metodă bazată pe producția de conținut, care contribuie indirect la vânzări, este profitabilă pentru companie?

Dacă avem în vedere că 71% dintre companiile din Brazilia adoptă content marketing, dar doar 26% măsoară rentabilitatea investiției acestei strategii (date din Content Trends 2017 ), vedem că această problemă este mai frecventă decât credem.

Din acest motiv, am pregătit acest articol pentru a vorbi despre aplicarea rentabilității investiției în marketingul de conținut. Urmare!

De ce să calculați rentabilitatea investiției în marketingul de conținut?

Înainte de a vorbi despre motivele aplicării acestei formule, să înțelegem ce este de fapt.

ROI, acronim pentru Return On Investment sau return on Investment, măsoară profitul sau pierderea fiecărei strategii utilizate de o companie într-o anumită perioadă.

Ideea acestui indicator este de a înțelege ce tipuri de investiții merită și care trebuie optimizate sau tăiate.

În plus, această măsură îi ajută pe manageri să ia decizii mai informate .

Dar acolo avem o problemă…

Atunci când decideți să măsurați rentabilitatea investiției în marketingul digital al unei companii, rezultatul obținut poate fi mult prea cuprinzător.

Cu atât de multe strategii și metode posibile de utilizat, cum ar putea un manager să identifice pe cele care au mers bine sau greșit?

De aceea , calculul ROI poate fi puțin mai detaliat . În acest caz, puteți lua profitul investiției din email marketing, social media, SEO și content marketing .

Apropo de Content Marketing , importanța măsurării rentabilității investiției constă în evaluarea impactului pe care această strategie îl are asupra câștigurilor companiei.

Oricât de mult vânzările nu reprezintă principalul obiectiv al acestei metode, trebuie să genereze un anumit profit financiar . Nu poate fi doar un alt cost în marketingul digital.

Fiind puțin mai specific, rentabilitatea investiției vă poate arăta dacă blogul dvs. are succes, dacă clienții potențiali care provin de pe canalul respectiv se convertesc în clienți și dacă marketingul de conținut a fost mai rentabil decât alte tipuri de marketing .

Cum să setați obiective pentru a calcula rentabilitatea investiției în marketingul de conținut?

Un pas esențial în realizarea acestui calcul este definirea obiectivelor de marketing de conținut ale companiei dvs.

În funcție de scopul pentru care este destinat, acest articol poate fi prea complex pentru a fi utilizat într-un cont de matematică.

Nu putem uita că un KPI  trebuie să fie simplu de înțeles și ușor de măsurat . La urma urmei, orice profesionist dintr-o echipă de marketing trebuie să țină evidența acestor date fără obiecții majore.

Exemplu

Revenind la obiective, să ne imaginăm că compania ta vrea să genereze 10 mii de lead-uri într-un an de strategie de Content Marketing, ok?

Deoarece trebuie să știți cât profit generează acest lucru, trebuie să atribuiți o valoare financiară acestui obiectiv .

De exemplu, pentru fiecare 25 de clienți potențiali generați de pe blogul dvs., 1 se transformă într-un client. Fiecare client care provine din acest canal generează un venit mediu de 100,00 R$.

Deci, dacă vă împărțim venitul mediu la cantitatea de clienți potențiali care sunt suficiente pentru o vânzare, atunci avem o valoare estimată de 4,00 R$ per client potențial.

În acest fel, am putut să cuantificăm financiar obiectivul său principal .

Astfel, îți va fi mai ușor să-ți calculezi rentabilitatea, întrucât vei ști cât revine, în medie, fiecare client potențial companiei.

Calculul ROI se modifică în funcție de obiectivul definit

Aceeași gândire este valabilă pentru alte obiective și valori.

De exemplu, dacă doriți să atingeți un anumit obiectiv, cum ar fi îmbunătățirea traficului organic sau implicarea pe blog, atunci trebuie să cunoașteți valoarea financiară a fiecărui client, vizualizare, vizită organică, distribuire etc.

Având în vedere varietatea obiectivelor de marketing de conținut, se observă că calculul rentabilității investiției pentru această metodă nu este standardizat .

Formula generală (pe care o vom vedea mai târziu) poate fi chiar aceeași, dar modul în care este calculat rentabilitatea va depinde foarte mult de unde vrea să ajungă compania ta.

La urma urmei, fiecare obiectiv va aduce cu el un indicator care contribuie într-un mod deosebit la veniturile companiei.

Care sunt valorile și cum să le măsoare?

Formula ROI este compusă în principiu din costul investiției și rentabilitatea. Aceste două variabile, la rândul lor, poartă cu ele o serie de metrici care ajută la alcătuirea contului.

Pentru a face o analiză mai eficientă, să înțelegem costurile și veniturile implicate în fiecare dintre aceste variabile. Uite:

Valori de investiție (cost)

În primul rând, să vedem care sunt costurile care compun investiția într-o strategie de marketing de conținut.

În mod implicit, trebuie să luați în considerare sumele investite în:

 • platformă de gestionare a blogului (dacă nu este gratuită);
 • serviciu de gazduire blog;
 • producerea de conținut (costul de externalizare sau salariul/ora angajaților responsabili);
 • promovarea conținutului și canalele de distribuție (rețele sociale, e-mail, pagini de destinație );
 • canale de publicitate plătite (cum ar fi  Facebook Ads  și Google Adwords);
 • instrumente de monitorizare și analiză;
 • bănci de imagini ;
 • echipamente pentru înregistrarea video și audio (dacă utilizați aceste formate în strategie).

Cu numerele fiecăreia dintre aceste investiții notate, efectuați suma ținând cont de o anumită perioadă de analiză (lunar, trimestrial, semestrial sau anual).

Valori de returnare (venit)

În ceea ce privește câștigurile, valorile variază foarte mult în funcție de obiectivele strategiei tale. Cu toate acestea, le putem evidenția pe cele principale:

 • vizualizări sau vizualizări de pagină;
 • vizitatori unici;
 • trafic organic ;
 • numărul de lead-uri;
 • rata de conversie a clienților potențiali (total de clienți potențiali generați/total vizitatori*100);
 • cantitatea vânzărilor
 • numarul de clienti;
 • rata de conversie a clienților (total clienți/total clienți potențiali*100);
 • venitul mediu per client/client potențial/vizitator unic/vizualizare.

Majoritatea acestor valori pot fi analizate de Google Analytics sau de orice alt instrument Web Analytics.

În cele din urmă, nu uitați să atribuiți întotdeauna o pondere financiară fiecăruia dintre acești indicatori .

Cum se calculează rentabilitatea investiției?

Ei bine, acum să trecem la partea mai matematică a articolului.

Calculul ROI se bazează pe următoarea formulă:

ROI = rentabilitate – costul investiției/costul investiției

Așadar, să presupunem că, adunate la toate costurile, investiția ta totală în Marketing de conținut a fost de 40.000 BRL pe parcursul unui an.

În această perioadă, această strategie a fost responsabilă pentru 120 de vânzări, cu un venit mediu de 500,00 R$.

Deci profitul tău total ar fi:

120*500 = 60.000

Revenind la formula ROI, calculul s-ar face astfel:

ROI = (60.000 – 40.000) / 40.000

ROI = 20.000 / 40.000

ROI = 0,5

Pentru a obține rezultatul în procente, așa cum fac multe companii, trebuie doar să înmulțiți această valoare cu 100. În cazul exemplului nostru, rentabilitatea investiției ar fi de 50% .

Deci, pentru fiecare dolar investit în această presupusă strategie de marketing de conținut, 50 de cenți s-au returnat sub formă de profit – ceea ce ar fi un rezultat grozav!

Rentabilitatea investiției în marketingul de conținut vs rentabilitatea investiției în marketingul tradițional

Această dualitate între rentabilitatea investiției realizate în marketingul de conținut și în marketingul tradițional este interesantă având în vedere rezultatele obținute.

Nu este greu să găsești articole și cercetări care susțin că rentabilitatea investiției în marketingul de conținut este mai mare. Apropo, nu este nici atât de complicat să ajungi la această concluzie. Înțelegeți motivele:

diferenta de costuri

Costurile implicate în acest proces sunt de obicei mai mici, deoarece o mare parte din accent se pune pe producerea de conținut și pe obținerea de trafic și clienți potențiali organici .

Nici nu este obișnuit să investești mult în media plătită pentru a disemina conținut. Prin urmare, investițiile nu sunt atât de grele.

Desigur, aceasta va varia în funcție de dimensiunea strategiei.

De exemplu, un blog care postează mai mult de 20 de conținut pe lună trebuie să aibă costuri mai mari, mai ales datorită orelor de muncă ale profesioniștilor implicați în crearea și promovarea acestor materiale.

Pe de altă parte, dacă comparăm valoarea de plasare a unui articol de blog cu o piesă publicitară pentru radio, ziar, reviste, media outdoor și, în principal, TV, vom vedea că va exista o diferență semnificativă de valori.

Doar faptul că trebuie să plătiți pentru spațiul unei media tradiționale pentru a vă transmite mesajul face deja campania destul de costisitoare. Blogul este spațiul propriu al companiei și nu necesită plată .

Dar este bine să fie clar că comparăm cele două părți pe baza unor intervale de audiență similare.

Posibil, publicitatea într-un ziar cu tiraj redus și într-un spațiu mic de pe pagina de anunțuri poate fi mai ieftină decât publicarea și publicitatea unei postări pe blog.

Diferență în rezultatele monitorizării

Media offline nu oferă capacitatea de măsurare pe care o au mediile digitale .

Nu se poate cuantifica, cu o precizie extremă, numărul de persoane care au citit, auzit sau vizionat o reclamă. Ca să nu mai vorbim de numărul de clienți care au contactat compania sau i-au cumpărat oferta după ce au văzut oricare dintre aceste anunțuri.

În cele din urmă, instrumentele de analiză a marketingului digital funcționează cu date mult mai precise decât instrumentele tradiționale de marketing.

Rentabilitatea investiției în marketingul de conținut poate fi mai valoroasă atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al măsurării. 

4 strategii pentru a crește rentabilitatea investiției în marketingul de conținut

Rentabilitatea investiției este un indicator care poate fi întotdeauna îmbunătățit. Prin urmare, am selectat câteva dintre cele mai bune practici pentru a îmbunătăți această măsură în marketingul de conținut.

Verifică:

1. Ascultați opiniile cititorilor și îmbunătățiți producția de conținut

Ceva care interferează foarte mult cu rentabilitatea calculată pe rentabilitatea investiției dvs. este calitatea conținutului publicat.

Elemente mai specifice, cum ar fi subiectele acestor postări, limbajul folosit și scanabilitatea pot fi modificate în funcție de semnalele pe care le transmite publicul.

Puteți vedea acest lucru în numărul de vizite pe care le primiți, durata șederii și comentariile la fiecare articol postat.

Știți acele postări care au mai puține vizualizări, care rețin cititorii pentru câteva secunde și care nu au comentarii (sau care au comentarii negative)? Deci, acestea sunt cele care vă pot opri creșterea rentabilității investiției.

2. Creșteți-vă frecvența publicațiilor

Care este numărul mediu de postări pe lună pe blogul companiei tale? Mai mult sau mai puțin de 13?

Pentru a vă face o idee despre importanța frecvenței publicațiilor , am separat datele din sondajul Content Trends 2017.

În ea, vedem că companiile care produc și publică 13 sau mai multe conținuturi lunar generează, în medie, de până la 4,2 ori mai multe vizite decât cele care postează mai puțin .

A avea de 4 ori mai multe vizite poate reprezenta de 4 ori mai multe oportunități de a câștiga clienți potențiali și, în consecință, clienți.

3. Creșteți dimensiunea postărilor

Cu cât conținutul dvs. este mai complet, cu atât este mai probabil să vă mulțumească publicul și să atragă mai mult trafic pe site.

4. Examinați și optimizați-vă costurile

Întrucât ROI include și costurile de investiție, nimic mai potrivit decât reevaluarea acestora.

După o analiză inițială a rezultatelor dumneavoastră, puteți modifica suma investită în următoarele puncte :

 • cuvinte cheie care pot fi schimbate cu altele mai ieftine;
 • canale de divulgare care pot fi, de asemenea, modificate;
 • segmentare care poate fi mai precisă;
 • bănci de imagine plătite care pot fi înlocuite cu bănci gratuite;
 • orele de lucru pentru producerea și promovarea conținutului care pot fi reduse fără a pierde performanța etc.

După cum am văzut în text, formula ROI este departe de a fi complicat de rezolvat. Ceea ce poate îngreuna puțin este suma veniturilor, deoarece va depinde foarte mult de obiectivele strategiei tale.

În afară de asta, asigurați-vă că monitorizați periodic acest indicator. Fără el, nu veți putea măsura cât de mult este viabil financiar, eficient și promițător pentru compania dvs. marketingul de conținut.

Acum că știți cum să calculați și să îmbunătățiți rentabilitatea investiției în marketingul de conținut, să înțelegem cum această măsurătoare poate fi aplicată într-un context mai larg în marketingul digital.

Pentru asta, consultați articolul nostru: Ce este rentabilitatea investiției? Aflați dacă investițiile dvs. dau roade .

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.