Când încep o carieră de comunicolog, mulți profesioniști se întreabă în ce să acționeze. La urma urmei, zona oferă mai multe oportunități. În această postare, vom vorbi despre  modul în care funcționează o agenție de publicitate  în practică.

Chiar și studenții care au lucrat în agenții de publicitate pot avea îndoieli cu privire la care sunt departamentele agenției și care sunt responsabilitățile fiecăruia dintre ei.

Cunoașterea acestor proceduri, înainte de a intra într-o agenție, îi permite  profesionistului de publicitate să  aibă mai multă siguranță și să știe să lucreze împreună cu diferitele domenii și profesioniști care lucrează în agenții.

Astfel, vom explica ce sectoare alcătuiesc o agenție și vom explica pas cu pas o campanie.

Care sunt departamentele unei agenții de publicitate?

În primul rând, este necesar să lămurim că sectoarele unei agenții de publicitate  pot varia  în principal în funcție de dimensiunea acesteia.

Este obișnuit ca companiile mici să reducă numărul de funcții, totuși,  agențiile mari lucrează de obicei cu organigrama pe care o vom prezenta .

Unele roluri și funcții au devenit, de asemenea, mai puțin comune, dar este important să știți că au existat cândva.

Administrativ

Ca în toate companiile, este zona  responsabilă de resurse administrative și umane . Mărimea sectorului administrativ poate varia între agenții, dar este important ca acesta să fie luat în considerare în organigrama.

Serviciu

Serviciul de publicitate este zona care face  puntea dintre agentie si client . În agențiile de publicitate, profesioniștii din zonă sunt responsabili de captarea de noi clienți, precum și de menținerea unei bune relații cu cei actuali.

Zilnic, sectorul este cel care  colectează briefingul  pentru un nou client sau o campanie,  leagă aceste informații cu sectorul de planificare și creație ,  realizează aprobarea internă a campania, precum și aprobarea clienților .

Profesionist de service este primul cu care clientul are contact, prin urmare, el trebuie:

  • fii proactiv;
  • să aibă o oratorie bună;
  • cunoașterea tuturor proceselor interne;
  • fii persuasiv;
  • si fii cuminte.

Deoarece este cel mai aproape de client, el trebuie să fie capabil să  identifice ceea ce își dorește clientul , chiar și atunci când nu știe el însuși.

Profesionist care dorește să lucreze în acest domeniu trebuie să stăpânească pachetul Office, să aibă o bună comunicare orală și scrisă pentru a putea prezenta agenția publicului.

Trafic

O zonă mai puțin obișnuită în agențiile mici, dar încă folosită de agențiile mai mari, este traficul.

Această funcție este legată de a  da mai multă fluiditate proceselor interne ale agenției , asigurând agilitate în demersurile de parcurs pentru livrarea unei campanii.

Responsabilul va efectua împărțirea sarcinilor între celelalte sectoare, organizând fluxul de lucru, precum și termenele care trebuie respectate .

Pentru ca activitatea să se desfășoare cu succes, profesionistul trebuie să fie organizat și să știe să trateze cu ceilalți angajați, știind să taxeze atunci când este necesar.

Planificare

Planificarea este zona responsabilă de  organizarea informațiilor care au venit de la client  prin intermediul serviciului,  astfel încât să poată fi utilizate în mod corespunzător de către creație .

Una dintre strategiile de planificare este  brainstormingul , o întâlnire în care toți profesioniștii responsabili de campanie discută pentru a avea idei care să contribuie la elaborarea unui rezultat mai creativ în concordanță cu așteptările clientului.

Sectorul este  responsabil și de bugetul disponibil pentru campanie , aliniind bugetul cu ceea ce se poate produce.

În prezent, mai multe tehnici presupun o planificare adecvată, precum cercetarea, a fi bine informat, a cunoaște strategiile de comunicare, a avea cunoștințe despre piața clientului, printre alte variabile.

Profesionistul din zonă trebuie să stăpânească pachetul Office și să țină un program organizat astfel încât să nu existe probleme cu termenele de livrare, oferind suficient timp pentru ca creația să facă treaba bună.

Căutare

Profesionist de cercetare  lucrează împreună cu echipa de planificare și este adesea considerat un singur sector (datorită importanței cercetării, tratam acest subiect separat).

Zona este responsabilă cu colectarea informațiilor referitoare la consumator și  cercetarea  pieței specifice a acestuia. Ar trebui să fie clar că nu întotdeauna este nevoie de o cantitate mare de date.

A ști care întrebări sunt corecte poate duce la rezultate de căutare mai relevante.

Cercetarea poate fi fără precedent, necesitând muncă de teren, dar poate fi făcută și în mijloacele deja disponibile — precum internetul, cărțile și rapoartele — atâta timp cât prezintă un scenariu realist și util care ajută la dezvoltarea campaniei.

Profesionist din zonă trebuie să stăpânească instrumentele statistice, metodologiile și instrumentele de cercetare, precum și analiza datelor. De asemenea, este important să știți să utilizați graficele și să le creați.

Creare

Pentru mulți profesioniști în comunicare, creația este cel mai tare domeniu al agenției, dar este important să rețineți că nu funcționează singur. În acest departament prinde contur ideea, fiind dezvoltată de la concept până la piesa finală .

Creativul ar putea fi nevoit să dezvolte un anunț grafic, o identitate de marcă, un spot radio, un scenariu TV, un logo, un ambalaj al produsului etc. Versatilitatea profesioniștilor este importantă pentru a lucra cu aceste formate diferite și pentru a înțelege particularitățile estetice și conceptuale ale fiecăruia dintre ele.

De obicei, zona este compusă dintr-un  director creativ ,  copywriter  și  designer grafic , dar este important de știut că alți colaboratori pot face parte din echipă.

Este obișnuit să fie necesară o cunoaștere avansată a instrumentelor de editare a imaginilor și video, fiind important să stăpânești mai mult de o resursă.

Redactare

Scrierea funcționează în tandem cu creația și este de obicei în același departament .

Profesioniștii lucrează cu  scrierea de piese publicitare, reclame și campanii . Revizuirea  este o  parte fundamentală a acestui pas și este esențial ca totul să fie revizuit de mai multe ori.

Colaboratorul zonei va efectua, de asemenea, cercetare de cuvinte cheie pentru texte și se va asigura că toată comunicarea scrisă este într-o limbă adecvată profilului publicului.

Mass-media

Sectorul media este responsabil de  îngrijirea unei părți din bugetul clientului și de definirea celor mai bune canale pentru a realiza difuzarea unei campanii, piese sau reclame .

Profesionist trebuie să aibă contact cu diferitele mass-media, asigurându-se că campania poate fi executată conform planificării și folosind cea mai bună strategie de diseminare a cazului. Negocierea cu vehiculele face parte din activitatea de zi cu zi a acestei funcții .

Pentru a lucra cu media, comunicologul trebuie să se bucure de evenimentele sociale (de vreme ce este necesar să se mențină o rețea de contacte), să fie organizat și să aibă un program impecabil pentru a face față angajamentelor postului.

Productie audiovizuala

Acest domeniu este rar întâlnit astăzi în cadrul agențiilor  , o mare parte din execuția campaniilor audiovizuale fiind  externalizată  către companii specializate.

Chiar și așa, acestea sunt planificate și monitorizate îndeaproape de agenția de publicitate.

În prezent, este obișnuit ca profesionistul din zonă să stabilească o relație cu firma responsabilă de producerea și înregistrarea campaniei, dar  ca editarea materialului să revină agenției, fiind efectuată pe plan intern .

Pentru aceasta, profesionistul trebuie să cunoască tehnicile și echipamentele audiovizuale, precum și software-ul principal de editare.

Cum funcționează o agenție de publicitate după ce a intrat un client?

Acum că știm ca fiecare departament să înțeleagă cum funcționează o agenție de publicitate, este necesar să înțelegem fluxul de lucru după ce intră un nou client.

Cunoașterea fiecărei funcții și sector facilitează organizarea creării unei campanii. Verifică:

  • service:  procesul începe cu service, care face primul contact cu clientul și colectează briefing-ul;
  • trafic:  apoi intră traficul, determinând fluxul de lucru al campaniei și cronologia necesară pentru crearea piesei;
  • planificare și cercetare:  etapa de planificare și cercetare vine imediat după, identificarea tuturor informațiilor suplimentare care nu se află în briefing, precum și desfășurarea întâlnirii de brainstorming pentru construirea colectivă a campaniei;
  • creație și scriere:  după definirea primelor caracteristici ale campaniei, creația intră în scenă, transformând concepte și idei în piese publicitare tangibile. Dezvoltarea grafică lucrează împreună cu scrierea campaniei;
  • media:  după ce creația a transformat ideea într-o campanie, profesionistul media va face puntea dintre agenție și locul unde piesa va fi difuzată, fie că este un canal de televiziune, revistă, panou publicitar etc.;
  • producție:  când vine vorba de o campanie audiovizuală, producția preia frâiele proiectului, făcând legătura cu firma care va înregistra piesa și efectuând editarea finală a materialului;
  • service:  in sfarsit, cu campania pregatita si cu toate elementele legate de diseminare agreate, piesa trebuie aprobata intern de catre profesionistul service, care va duce apoi rezultatul catre client pentru aprobare externa.

Este obișnuit ca modificări să fie solicitate și, în acest caz, campania revine cu serviciul, dar este redirecționată direct către zona responsabilă cu modificarea solicitată de client, neintrucând din nou în întregul flux de lucru inițial.

De asemenea, este necesar de reținut că, în agenția de publicitate, se produc simultan mai multe campanii, cu termene limită specifice.

Acest lucru necesită organizarea tuturor profesioniștilor, deoarece, după cum am văzut, succesul campaniei depinde de toate departamentele.

Deci, care zonă ți-a plăcut cel mai mult? A ști cum funcționează o agenție de publicitate este primul pas pentru a deveni un profesionist calificat care să lucreze în cele  mai mari agenții de publicitate din țară !

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.