V-ați întrebat vreodată de ce Google știe atât de multe site-uri care returnează mii (sau chiar milioane) de pagini în rezultatele motorului nostru de căutare?
Deși puțin extins, răspunsul poate fi rezumat într-un singur cuvânt: Googlebot.
Dacă nu ați auzit niciodată de Googlebot, nu vă faceți griji. În această postare, vom înțelege care este această caracteristică deosebită a Google, cum funcționează și care este impactul acesteia asupra site-ului companiei dvs.
Urmare!
Ce este Googlebot?
Googlebot nu este altceva decât un program de calculator dezvoltat de Google cu scopul de a accesa cu crawlere paginile publice de pe web.
Numit și crawler , spider sau bot (versiune scurtă de robot ), acest software navighează de la o pagină la alta prin linkurile pe care le găsește în căutarea de noi pagini web sau de conținut actualizat.
Toate vor fi adăugate la indexul Google, un proces cunoscut sub numele de indexare.
Indexul funcționează ca o bază de date pentru un motor de căutare.
Aici sunt stocate informațiile pe care Googlebot a reușit să le examineze pe paginile prin care a trecut, cum ar fi adresa URL, titlul și conținutul în format text.
Pentru a putea inspecta miliardele de pagini care există pe internet, Google trebuie să mențină mai multe instanțe ale acestor roboți care rulează simultan pe un set de computere.
Merită să ne amintim că alte motoare de căutare au propriile lor roboți. Prin urmare, folosim Googlebot pentru a face referire la crawler -ul Google specific .
Cum funcționează procesul de urmărire?
Procesul de accesare cu crawlere Googlebot trebuie să aibă un punct de plecare.
Programul folosește o listă de adrese URL definite anterior pe baza accesărilor cu crawlere deja efectuate.
Această listă este actualizată și cu ajutorul webmasterilor înșiși, care își pot trimite sitemap -urile direct prin Search Console (un instrument gratuit cu multe funcții care vă permit să analizați starea site-ului dvs. pe Google).
Pe măsură ce Googlebot vizitează site-urile din această listă, detectează linkurile prezente pe fiecare pagină și le adaugă la coada de pagini de accesat cu crawlere.
Pe măsură ce găsește conținut nou, modificări de pagină și link-uri întrerupte (când un link nu ajunge la o pagină validă și afișează un cod de eroare 404 ), trimite aceste informații la index pentru a putea fi actualizat.
Care este impactul Googlebot asupra site-ului dvs.?
Acum că înțelegeți cum funcționează procesul Google pentru accesarea cu crawlere și indexarea paginilor, este mai ușor să înțelegeți modul în care Googlebot vă afectează site-ul.
Google domină piața de căutare, cu o cotă de peste 90% , ceea ce îl face cel mai folosit motor de căutare din lume.
Un număr atât de mare de utilizatori explică faptul că acest motor de căutare este o sursă excelentă de trafic pentru multe site-uri web (și de ce nu ale dumneavoastră?).
Cu toate acestea, cea mai de bază cerință pentru ca acest lucru să se întâmple este ca Google să cunoască site-ul dvs.
Adică trebuie să fie prezent în index pentru a putea apărea în SERP, acronim pentru Pagina de rezultate ale motorului de căutare sau pagina cu rezultatele căutării.
Cu cât conținutul paginilor tale este mai relevant, cu atât sunt mai mari șansele ca acestea să apară cu o poziționare bună în căutări și să atragă atenția utilizatorilor.
Dar asta intră deja în subiectul Optimizării pentru motoarele de căutare (SEO)…
Prin urmare, în secțiunea următoare, ne vom concentra asupra modalităților de a ne asigura că Googlebot poate vizita paginile dvs.
Cum știi dacă Googlebot poate accesa cu crawlere site-ul tău?
Pentru ca o pagină să poată fi accesată cu crawlere de către crawler , este necesar să o construiți cu standarde HTML și să nu o păstrați accesibilă publicului, deoarece botul nu poate depăși un sistem de acces protejat prin parolă.
Site-urile create în Flash, de exemplu, nu pot fi accesate cu crawlere de Googlebot.
De fapt, utilizarea acestei tehnologii este deja considerată depășită pe piața de căutare și în alte domenii.
Odată ce aceste cerințe sunt depășite, un lucru la care trebuie să aveți grijă este să verificați robots.txt .
Acesta este un fișier situat la rădăcina site-ului și definește paginile sau directoarele la care roboții pot sau nu au acces.
Această verificare este importantă deoarece este posibil ca profesionistul care a dezvoltat site-ul web să-l fi configurat astfel încât Googlebot și alți roboți să nu acceseze cu crawlere paginile în timp ce acestea sunt în faza de testare.
Dintr-o greșeală sau uitare, robots.txt se întâmplă să rămână cu această restricție, împiedicând Google și alte motoare de căutare să indexeze paginile web.
Și una dintre cele mai simple moduri de a face această verificare este prin Google Search Console, despre care am menționat mai devreme.
În cadrul instrumentului, accesați opțiunea „Urmărire” și apoi „Erori de urmărire”.
În fila „Căutați robots.txt”, puteți vedea dacă Googlebot a avut probleme la accesarea cu crawlere a site-ului dvs. în ultimele 90 de zile.
Apropo, în cadrul opțiunii „Urmărire” există și „statistici de urmărire”.
Cu această funcție, puteți vedea informații despre activitatea Googlebot pe site-ul dvs., cum ar fi numărul de pagini accesate cu crawlere pe zi și timpul necesar pentru a descărca o pagină.
Există, de asemenea, opțiunea de a „Căuta ca Google” și de a analiza modul în care motorul de căutare procesează paginile site-ului tău.
Doar introduceți adresa URL și faceți clic pe „Căutare”. Apoi verificați doar detaliile testului pentru a vă asigura că totul funcționează corect.
În cele din urmă, concluzionăm că Googlebot este o parte esențială a introducerii site-ului dvs. pe Google și a actualizarii frecvente a indexului pe măsură ce reînnoiți sau adăugați conținut nou.
Dacă dintr-un motiv oarecare îl blocați sau vă este dificil să îl urmăriți, puteți pierde una dintre cele mai bune surse de trafic organic și, eventual, puteți pierde oportunități grozave cu utilizatorii cu potențial de a deveni clienți.
Dacă ți-a plăcut această postare, continuă să fii informat cu postările noastre despre SEO și cum funcționează motoarele de căutare.