Rambursarea este timpul de rambursare de la investiția inițială până la momentul în care profiturile acumulate sunt egale cu valoarea investiției respective. Vrei să știi cum să calculezi rambursarea afacerii tale? Atunci verifică-l!

Rambursarea este un termen care a fost folosit mult printre managerii de afaceri și marketerii .

Dar mulți oameni ar putea avea îndoieli cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat. Este foarte comun să folosiți termeni străini în țară, mai ales în lumea afacerilor.

Rambursarea este doar una dintre ele – și este foarte importantă pentru finanțele companiei.

Vezi în ce constă rambursarea și cum să o calculezi!

Ce este Payback?

Rambursarea înseamnă „întoarcere”. Este o strategie, un indicator folosit în companii pentru a calcula perioada de amortizare a investiției într-un proiect.

În cuvinte mai tehnice, rambursarea este timpul de rambursare de la investiția inițială până la momentul în care profiturile acumulate sunt egale cu valoarea investiției respective.

Rambursarea îi oferă managerului o estimare a cât timp îi va lua pentru a recupera cererea inițială .

Această perioadă nu este întotdeauna scurtă – depinde de valoarea investiției și de tipul afacerii. În general, rambursarea are loc în luni sau ani.

Rambursarea este legată de alți indicatori, cum ar fi:

 • ROI (Return on Investment) : procent din rentabilitatea investiției inițiale;
 • VAN (Valoarea actuală netă): valoarea fluxului de numerar acumulat, utilizată pentru calcularea exactă a rambursării;
 • IRR (Internal Rate of Return): rata dobânzii pentru care VAN devine zero.

Care sunt avantajele și dezavantajele sale?

Ca orice strategie, rambursarea are atât puncte pozitive, cât și negative . Marele secret este să știi să-l folosești corect. Printre avantajele sale se numără:

 • Are o formulă simplă, ușor de aplicat și de învățat;
 • Oferă o idee despre nivelul de lichiditate al afacerii și nivelul de risc pe care îl implică;
 • Poate fi util mai ales in 2 cazuri: in proiecte al caror grad de risc este foarte mare si in proiecte cu durata limitata;
 • În vremuri de criză financiară și instabilitate economică, caracteristica servește la creșterea securității afacerii.

Printre dezavantaje se numără:

 • Indicatorul valorează fluxurile primite în diferite perioade în mod diferit (în funcție de gândirea dualistă, înainte sau după rambursare, fără a ține cont de valorile primite în fiecare dintre aceste intervale);
 • Pentru proiectele de durată mai lungă, caracteristica nu este foarte recomandată, deoarece nu ia în considerare fluxurile de numerar produse după anul de recuperare .

Cum să-ți calculezi rambursarea?

Calculul rambursării implică o formulă relativ simplă, dar este nevoie de puțină atenție atunci când se calculează variabilele. Planificarea corectă a fluxului de numerar este foarte importantă .

Trebuie să pui toate costurile legate de investiție, ceea ce nu este întotdeauna ușor.

Ar trebui incluse costurile pentru echipamente, personal, cheltuieli administrative și de exploatare aferente.

Apoi, prin contul de profit și pierdere, se definește rezultatul fluxului de numerar mediu lunar, având în vedere o anumită perioadă (12 luni, de exemplu).

Investiția inițială este împărțită la acest rezultat și se obține amortizarea proiectului.

Prin urmare, PB (rambursare) = investiția inițială / rezultatul fluxului de numerar mediu

Dacă o companie a făcut o investiție de 80.000,00 R$ și rezultatul mediu lunar al fluxului său de numerar corespunde cu 3.000,00 R$, avem:

PB = 80.000 / 3.000 = 26,7 luni (aproximativ 27 luni, adică 2 ani și 3 luni) .

Calcularea rezultatului fluxului de numerar mediu lunar are avantajul de a simplifica conturile, oferind o sumă de bază care trebuie împărțită la investiția inițială.

Managerul poate pregăti un flux de numerar gratuit acumulat, adică va aduna toate fluxurile de numerar ale proiecției sale, de la început până la sfârșit.

Proiectele noi arată adesea rezultate negative în primele luni; dar, odată cu acumularea rezultatelor pozitive în lunile următoare, valoarea devine un rezultat pozitiv definitiv.

Când proiectul atinge acest rezultat pozitiv, înseamnă că s-a atins rambursarea .

Când vine vorba de achiziționarea de echipamente, de exemplu, calculul poate fi mai limitat.

Luați în considerare că o mașină care produce anumite piese costă 3.000.000,00 R$. Permite o reducere a costurilor cu 15% pentru fiecare piesă.

Fiecare piesă costă în prezent 400,00 R$ și 10.000 de unități din ea sunt produse lunar.

Dacă doriți să știți cât timp va dura rambursarea acestei investiții, urmați pașii:

 1. Într-o lună, costurile cu piesele sunt R$ 4.000.000;
 2. Deoarece mașina oferă o reducere de 15%: 15% din 4.000.000 = 600.000;
 3. Prin urmare, există o economie lunară de R$ 600.000,00, care intră ca venit;
 4. PB = 3.000.000 / 600.000 = 5 luni.

O rambursare relativ rapidă pentru o investiție.

Dacă doriți să calculați rentabilitatea în ani, împărțiți doar valoarea investiției inițiale la economiile de 1 an, adică 7.200.000,00 R$.

PB = 3.000.000 / 7.200.000 = 0,416 ani (sau, prin aproximare, 0,42 ani) .

Care sunt sfaturile pentru calcularea rambursării?

Pentru a calcula mai exact rambursarea, merită să urmați câteva sfaturi legate de controlul fluxului de numerar:

Inventar

Faceți un studiu detaliat al veniturilor și cheltuielilor companiei, implicând planuri de investiții și expansiune, timpul curent și viitor, și organizați pe categorii: operațional, neoperațional, investiții.

Perioada acoperită

Stabiliți o perioadă pentru calcularea rambursării în funcție de profilul companiei dvs. (6 luni, 12 luni, 3 ani).

Actualizați

Actualizați-vă periodic fluxul de numerar, luând în considerare noi orizonturi, adăugând sau eliminând venituri și cheltuieli și revizuindu-vă planul de afaceri și bugetul .

proiecții realiste

Atunci când faceți previziuni pentru calcularea rambursării, luați în considerare posibilitatea unor pierderi, în special în ceea ce privește neplata sau întârzierile unor clienți ( luați în considerare un procent de pierderi față de venituri ).

Urmare

Monitorizați întotdeauna mișcarea fluxului dvs. de numerar, putând face previziuni , identifica oportunități și riscuri și luați în considerare toți acești factori atunci când calculați rentabilitatea financiară a oricărui proiect.

Care sunt diferențele dintre rambursarea simplă și cea cu reducere?

De fapt, există 2 tipuri de rambursare: nominală (simple) sau cu valori actualizate (reducere).

Simplul este ceea ce a fost deja definit mai sus și a cărui formulă a fost aplicată. Are avantajul că este simplă și rapidă și măsoară gradul de risc al unei investiții date.

Cu toate acestea, nu ia în considerare valoarea în timp a banilor, fluxurile de numerar după perioada de rambursare și costul capitalului companiei.

Aceste limitări ale simplei rambursări îi fac pe unii experți să o considere o metodă incorectă din punct de vedere matematic, întrucât nu respectă principiile echivalenței între rate (matematică financiară).

Pentru a depăși limitările rambursării simple, există rambursare redusă . Folosește o rată redusă, de obicei anual.

Una dintre cele mai utilizate este TMA (Rata Minima Attractive), definita chiar de investitorii. În acest fel, toate fluxurile de numerar vor fi actualizate cu această rată pentru perioada specificată.

Dacă doriți să actualizați valorile și să aduceți la VAN (Valoarea prezentă netă) un flux care este de 5 perioade viitoare, puteți utiliza formula:

NPV = FC5 / (1 + TMA)5 , unde FC este fluxul de numerar și corespunde, în acest exemplu, la R$ 600,00, în timp ce TMA este de 12%. Amintiți-vă că 12% este 12/100 = 0,12

NPV = 600 / (1 + 0,12)5 = 600 / (1,12)5 = 600 / 1,76 = 340,9 BRL

Aceasta înseamnă că valoarea actuală a fluxului de numerar nu este de 600,00 BRL, ci de aproximativ 341,00 BRL.

Luând în considerare exemplul dat mai sus, există o altă valoare pentru rambursarea redusă.

Investiție inițială = 80.000,00 BRL

Rezultatul mediu al fluxului de numerar (12 luni) = 3.000,00 BRL

Rambursare simplă = 26,7 luni sau, aproximativ, 27 de luni

TMA = 12% pe an

VAN = 3.000 / (1,12)1 = 2.678,00 BRL

Rambursare redusă = 80.000 / 2.678 = 29,9 luni sau, aproximativ, 30 de luni

Adică, folosind o rată de actualizare, actualizarea valorilor nominale, perioada de rambursare a crescut puțin.

Concluzie

Rambursarea, ca și alți indicatori, este importantă și trebuie luată în considerare de manageri atunci când evaluează fezabilitatea proiectelor și investițiilor .

Deși fiecare afacere este supusă riscurilor și pierderilor, rambursarea oferă îndrumări pentru a determina gradul de risc al anumitor întreprinderi , managerul având decizia finală dacă le reportează sau nu.

Avand in vedere criza economica si insasi conditiile afacerii, cel mai prudent este sa eviti investitiile prea riscante (sau, cel putin, sa le lasi pentru alta ocazie).

Investește și planifica în siguranță, mai ales dacă compania ta nu are foarte mult capital de lucru.

Rezervați banii pentru nevoile imediate ale afacerii și evitați să vă îndatorați pentru a face investiții foarte riscante și nelichide.

În cele din urmă, fii prudent și folosește rambursarea ca un aliat atunci când iei decizii și alegi investițiile. Unde și cum vă aplicați capitalul va face diferența pentru succesul sau pierderea companiei dumneavoastră .

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.