Am fost învățați că clientul are întotdeauna dreptate. Dar, să fiu sincer, nu este întotdeauna cazul. Este treaba ta ca designer și consultant de brand să-ți ajuți clientul să-și dezvolte afacerea. Din această cauză, s-ar putea să credeți că trebuie să faceți fiecare idee pe care o are un client – dar dacă aceste idei nu îi servesc afacerii și brandului, trebuie să vorbiți! Amintiți-vă că ați fost angajat cu un motiv, și acesta este că îi puteți ajuta să-și construiască brandul, nu pentru că puteți proiecta orice la care se gândesc.
Deci, pentru a evita scenariul client „dificil”, iată câteva lucruri pe care le puteți face:
1. Fii selectiv cu clienții tăi
Află cine este clientul tău ideal și stabilește că vei lucra doar cu el. Clienții ideali sunt de obicei oameni care te înțeleg și care te respectă și expertiza. Un client care te angajează pentru că știe ce ai de oferit (adică, lucrând la obiectivele sale de afaceri) va fi mai receptiv la ceea ce îi prezinți – va fi, de asemenea, mai receptiv atunci când respingi ideile.
Clientul tău ideal nu este cineva care dorește să îți dicteze întregul proces (clienți care au deja o idee în cap și doresc ca tu să o transformi în realitate pentru ei). Aceasta înseamnă că trebuie să fii dispus să refuzi proiecte. Acest lucru poate fi foarte dificil – a spune nu unui client plătitor este întotdeauna – dar costul mental de a lucra pentru un client neideal nu merită niciodată banii!
Fii selectiv cu clienții tăi și asigură-te că ești pe aceeași pagină înainte de a accepta orice proiect. Pentru a lucra doar cu clientul tău ideal, poți avea o metodă de a-i califica din timp. Unii oameni folosesc chestionare; alții se așează și discută cu potențiali clienți. Dacă vă îndeplinesc cerințele, este grozav. Dacă nu, spune-le că s-ar putea să nu fie cea mai potrivită pentru amândoi. De asemenea, îi puteți îndruma către un alt designer independent, despre care știți că ar fi bucuros să aibă munca lor.
2. Amintiți-vă: NU sunteți un angajat
Oamenii devin de obicei liber profesioniști pentru că au un set de abilități care nu îi leagă de un singur angajator – este posibil să fi dezvoltat chiar acest set de abilități în mod deliberat pentru a evita să fii blocat într-un singur birou, lucrând pentru o singură companie!
Așa că nu uitați că nu sunteți angajat. Clienții tăi nu pot să te trimită la întâlniri neproductive, să te aibă la birou la anumite ore sau să îți dicteze orice altă parte a vieții tale profesionale. În calitate de freelancer, lucrezi pentru tine – nu te lăsa prins în ideea că ești „angajat” de clienții tăi.