Prin web design se poate intelege realizarea se site-uri web, de la momentul conceperii structurii (schitarii ideeii), pana la implementarea interfeteii grafice, a codurilor si introducerea datelor ce alcatuiesc efectiv un site.
De la alcatuirea primului site, de catre Tim Berners Lee, din 1991, pana in zilele noastre tehnologia a evlouat, de aceea companiile de web design au persoane specializate pentru fiecare etapa in realizarea acestora. Sunt numeroase persoane care se ocupa de analiza preliminara a ideeilor, schitarea elementelor functionale, programarea paginilor in HTML, CSS, Javasctipt, etc, testarea site-ului si publicarea acestuia pe internet.
In activitatea de creare de site-ui trebuiesc urmati cativa pasi importanti:
- Cumpararea domeniului – cumpararea numelui. Domeniul este numele pe care il va purta site-ul, acest nume este bine sa fie semnificativ pentru afacerea dumneavoastra sau serviciul pe care il oferiti.
- Alegerea webhost-ului. Acest pas presupune alegerea serverului ce va gazdui site-ul. Trebuie sa acordati o atentie sporita serverului ce va gazdui, trebuie analizat si estimat ce va contine site-ul, daca veti avea numeroase pagini cu multe imagini si informatii si un numar mare de vizite si vizitatori (gen agentie de turism sau magazin) veti avea nevoie de server special cu banda generoasa de transfer. In cazul in care veti avea doar site de prezentare a unui serviciu sau a unei afaceri (oferiti servicii de reparatii sau servicii medicale), puteti opta pentru un server mai simplu, a carui banda de transfer sa fie mai mica.
- Un alt pas important este construirea paginilor web. Pentru contruirea paginilor este nevoie de colaborare cu un programator cu solide cunostinte de HTML, JavaScript, PHP. Urmatoarea etapa este optimizarea cat mai buna a fiecarei pagini pentru a face site-ul cat mai vizibil in motoarele de cautare.
- Testarea site-ului este deasemena un pas important. Trebuie verificat ca site-ul sa nu aiba erori, sa fie vizibil atat varianta pentru dektop, cat si varianta mobila, in cat mai multe browsere, Explorer, Fierfox, Opera, etc.
- Dupa ce s-a realizat site-ul si este functional, trebuie sa incercati sa ii cresteti vizibilitatea, prin diferite tehnici SEO, campanii Adwords, sau cu ajutorul retelelor de socializare sa aduceti cati mai multi vizitatori interesati de de serviciile sau produsele oferite de dumneavoastra.