Oțelul este unul dintre cele mai versatile materiale, iar acest lucru se vede și în multitudinea de aplicații în care este folosit. Indiferent că este folosit în construcții sau pentru a înlesni crearea unor proiecte de tip DIY, oțelul este un material surprinzător, pe care te poți baza din punct de vedere al rezistenței. În regulă, asta știm deja, însă discutăm în cele ce urmează despre câteva lucruri despre oțel pe care cel mai probabil nu le-ai aflat până în acest moment.
1.Rezistența oțelului este aceeași indiferent de solicitare
Destul de puține persoane știu acest lucru, în mare parte acest ”secret” fiind cunoscut doar de către specialiști. Adevărul e că nu ai cum să știi acest lucru dacă nu ai făcut niște încercări pe material sau un studiu, așa cum fac inginerii, pentru că noi cei care suntem interesați direct de construire suntem mai atenți la pretul otelului ob37 pe Mathaus.ro, la dimensiuni sau la alte caracteristici mai vizibile.
Totuși, este indicat să știi că oțelul este un material care indiferent dacă este întins sau comprimat, el va înregistra aceeași rezistență, iar acest lucru este extraordinar pentru un material de construcții folosit în atât de multe proiecte.
2. Oțelul preia încărcarea structurii atunci când betonul cedează
Probabil vă veți întreba cum este posibil ca niște bare de oțel să țină o structură întreagă din beton sau cum este posibil ca betonul să se rupă în masa sa, câtă vreme el este unul dintre cele mai puternice materiale de construcții. Justificată întrebarea, cu siguranță, însă dacă privim cu atenție cazul unui seism, spre exemplu,vom vedea că mișcarea repetată de îndoire și relaxare la nivelul unei construcții (mai ales dacă aceasta intră în rezonanță) va produce la un moment dat o rupere a betonului. Cumva procesul este similar cu cel al îndoirii unei sârme, pe care o îndoi de suficient de multe ori, la un anumit moment se va produce ruperea.
Ei bine da, betonul se rupe, iar la stâlpi vom vedea cel mai adesea acest aspect. stâlpii vor părea măcinați în zona de rupere, sub forma unui V, iar armăturile vor putea fi vizibile. În cazuri mai deosebite chiar, unele elemente din beton se rup și sunt susținute doar de mustăți de armătură. Ei bine explicația este simplă. Oțelul se află în beton tocmai pentru a putea prelua eforturile în cazul în care se produce o rupere în masa betonului. Oțelul rezistă foarte bine la întindere, drept pentru care va constitui o plasă de siguranță pentru beton, material care rezistă cel mai bine la compresiune. De aceea cele două materiale conlucrează și sunt montate împreună, pentru că acolo unde este nevoie de ajutoru oțelul poate fi o adevărată forță de susținere.
3. Oțelul este un material folosit și pentru amenajări interioare
Dincolo de a fi folosit foarte mult în cadrul construirii efective a locuințelor, oțelul este și un material care se pretează la realizarea unor proiecte foarte eficiente de tip DIY. mare parte a stilului industrial se bazează pe folosirea oțelului pentru anumite elemente de susținere, oțelul potrivindu-se cel mai bine cu cerințele tematice ale acestui stil. Oțelul este folosit adesea în cadrul meselor sau al scaunelor, pentru crearea etajerelor sau a rafturilor, sau chiar pentru realizarea structurii sau a cadrelor paturilor sau a canapelelor.
Frumusețea materialului dar și durabilitatea și rezistența, fac din oțel un material versatil și foarte prețuit. Nu întâmplător poate că și prețul acestui material poate părea destul de mare, însă raportat la calitatea și siguranța pe care o oferă acest lucru pare nesemnificativ.