Publicitatea este strategia de marketing care presupune cumpărarea de spațiu într-un vehicul media pentru a promova un produs, serviciu sau marcă, cu scopul de a ajunge la publicul țintă al companiei și de a-i încuraja să cumpere.
Ea face parte din viețile noastre. Este pe străzi, în mall-uri, în casele noastre, în ziar, în revistă, pe telefonul mobil, pe internet. Oriunde te uiți, e acolo.
Vorbim de publicitate , atât de prezentă în viața noastră de zi cu zi!
Reclamele joaca un rol important: servesc la promovarea produselor, serviciilor si brandurilor, cu scopul de a stimula relatii comerciale.
Cu toate acestea, pentru asta, ne invadează rutina – și de multe ori nu avem chef de asta. Cine nu și-a pierdut niciodată răbdarea cu acel anunț plictisitor de pe YouTube? Se pare că există întotdeauna o reclamă deranjantă, dorind să vândă ceva tot timpul!
Dar e chiar atât de enervantă? Pun pariu că ai râs în hohote urmărind o reclamă la televizor! De asemenea, reclamele mișcă, distrează, te fac să râzi și să plângi și chiar te informează despre un nou magazin în oraș sau despre o promoție de neratat.
În această postare, vom analiza totul despre publicitate, de la definiția ei până la dileme, pentru a înțelege cum funcționează și care este rolul ei. Haide?
În această postare vei vedea:
- Ce este publicitatea?
- Marketing x Publicitate
- Publicitate înșelătoare și abuzivă
- istoria reclamei
- Reclame care au făcut istorie
- Cum funcționează o agenție de publicitate?
- site-uri de publicitate
Ce este publicitatea?
Publicitatea este strategia de marketing care presupune cumpărarea de spațiu într-un vehicul media pentru a promova un produs, serviciu sau brand, cu scopul de a ajunge la publicul țintă al companiei și de a -i încuraja să cumpere.
Cu toate acestea, aceasta este o definiție limitativă a reclamei, care implică mult mai mult decât cumpărarea unui produs.
Publicitatea este, de asemenea, un domeniu de cunoaștere în cadrul Comunicării Sociale, care studiază nu doar tehnica activității, ci și funcția acesteia în relațiile sociale și culturale. La urma urmei, dacă este atât de prezentă în viața noastră de zi cu zi, ea participă la viața noastră.
Nu întâmplător agenții de publicitate sunt mereu cu ochii pe tendințele culturale și comportamentale ale societății, astfel încât reclamele să genereze o identificare cu consumatorul.
Prin urmare, publicitatea poate fi înțeleasă și ca o reflectare a societății vremii sale, întrucât reproduce comportamentele și valorile actuale.
În ciuda acestui fapt, mulți oameni cred că publicitatea nu reflectă pur și simplu societatea, ci încurajează și modelează comportamentul. Prin urmare, are nevoie de reglementări pentru prevenirea abuzului, așa cum vom vedea mai jos.
Prin urmare, publicitatea este controversată. Uneori, ea este văzută ca un ticălos, pentru că încurajează consumerismul, influențează comportamentul și ne invadează rutina.
Alteori, poate fi domnișoara, care nu este de vină pentru răul societății și încă îndeplinește funcția de a informa și a distra cu creativitate.
Care este diferența dintre publicitate și publicitate?
Faptul că publicitatea și publicitatea folosesc tehnici comerciale îi face pe unii să creadă că sunt același lucru, dar ambele au diferențe .
În timp ce publicitatea reunește mass-media pentru a promova produsele sau serviciile unei companii sau organizații pentru a convinge publicul să le cumpere, publicitatea este folosită pentru a disemina un mesaj care nu trebuie neapărat să fie comercial.
Prin urmare, în timp ce în publicitate avem, ca exemplu, reclame care atrag atenția consumatorilor, publicitatea este folosită în alte tipuri de acțiuni cu intenția de a convinge oamenii să îmbrățișeze o idee, precum: alegeri politice , înrolări militare și campanii. de vaccinare.
Marketing x Publicitate
Există o confuzie comună între marketing și publicitate. La urma urmei, ambele activități au ca scop vânzarea unui produs sau serviciu. Deci, sunt același lucru?
Nu, există o diferență. Pentru a înțelege mai bine, să ne întoarcem la un concept tradițional de marketing: Mixul de Marketing, mai bine cunoscut sub numele de cei 4 P.
Prețul, Locul, Produsul și Promovarea sunt cele patru elemente de bază ale unei strategii de marketing, iar echilibrul dintre ele face ca un brand să fie mai puternic cu publicul țintă.
În P for Price trebuie să te gândești la costurile și proiecțiile de profit ale companiei, dar și la profilul publicului țintă, care trebuie să fie dispus să plătească acea sumă.
P pentru Praça se referă la locurile în care îți oferi produsele, cum ar fi magazinul fizic sau virtual, precum și canalele de distribuție și depozitare.
OP produs implică strategii privind atributele tangibile (culoare, formă, ambalaj) și intangibile (calitate, reputație, statut) ale produsului.
Dar este Promoția P pe care vrem să ne concentrăm în această postare, pentru că aici intervine publicitatea.
Promovarea sunt toate strategiile de promovare a produsului pentru a ajunge la publicul țintă. Publicitatea este una dintre ele, dar poate implica și acțiuni de relații cu presa , relații publice , sponsorizări, printre altele.
Prin urmare, publicitatea este un instrument de marketing . În timp ce marketingul este preocupat de înțelegerea publicului țintă și de dezvoltarea strategiilor pentru a-l servi, publicitatea se concentrează pe atingerea acestuia prin comunicare persuasivă.
Pentru a funcționa, marketingul are nevoie de aliniere între cei 4P. Vă puteți imagina dacă campania de publicitate ajunge la publicul țintă și stârnește interes, dar magazinul online este în jos?
Promoția a funcționat, dar Praça nu, iar marca nu a realizat vânzările dorite.
Publicitate înșelătoare și abuzivă
Publicitatea poate influența obiceiurile de consum și poate motiva achiziționarea unui produs.
Cu această putere în mână, nu sunt puține reclame care fac reclame înșelătoare , care forțează ștacheta (sau, putem spune, care mint cu adevărat) cu privire la calitățile produsului și pot duce consumatorul la eroare.
Un alt tip de reclamă care dăunează consumatorului este publicitatea abuzivă , care încurajează discriminarea, violența, frica sau nerespectarea copiilor, a mediului și a sănătății și siguranței oamenilor.
Dar există o mulțime de oameni care caută să evite acest tip de publicitate. Printre multe alte limitări ale activității de publicitate, Codul de Apărare a Consumatorului definește ce este publicitatea înșelătoare și abuzivă și prevede sancțiuni pentru cei care sunt implicați în aceste practici.
Pe lângă entitățile de protecție a consumatorilor, agenții de publicitate înșiși sunt îngrijorați de acest lucru.
În anii ’70, ca răspuns la un proiect de lege care propunea cenzura prealabilă a publicității, piața și-a creat propriile reguli, adunate în Codul de autoreglementare a publicității .
publicitate pentru copii
Dintre reclamele considerate abuzive, o atenție deosebită este acordată publicității pentru copii. Copiii nu au discernământul de a ști ce este real și ce nu este – iar publicitatea se poate mișca mult cu fantezie și imaginație.
Prin urmare, pentru lege, copilul este considerat vulnerabil și trebuie protejat de practicile publicitare.
CONAR condamnă, de exemplu, merchandisingul în programele pentru copii și utilizarea expresiilor imperative, precum „cere-l pe al tău”, „accesează acum” sau „ cumpără Baton ” – o reclamă care nu ar fi difuzată în prezent la televiziunea braziliană.
Acest tip de reclamă are, de asemenea, o mulțime de oameni care îl privesc. Pe lângă protecția consumatorilor și organismele de reglementare a publicității, reclamele destinate copiilor sunt, de asemenea, supuse presiunii din partea legilor și instituțiilor privind protecția copilului .
Alana, cu proiectul său Criança e Consumo , este una dintre cele mai active entități, care urmărește să conștientizeze impacturile cauzate de publicitatea destinată copiilor.
Cu toate acestea, există o discuție despre limitele acestor restricții. În timp ce agenții de publicitate apără dreptul la informare prin publicitate etică pentru copii, mișcările pentru protecția copilului susțin interzicerea publicității care vizează copiii sub 12 ani.
istoria reclamei
Fără tehnologia pe care o avem astăzi, singurul instrument de promovare a unui produs sau serviciu a fost buzele vânzătorului. Dar s-au întâmplat multe de la gura în gură până la reclamele mobile actuale.
Prima transformare majoră pentru publicitate a fost invenția lui Gutenberg în secolul al XV-lea. Presa mecanică a permis reproducerea textelor pe lângă manuscrise și a dat naștere și unuia dintre principalele vehicule media: ziarul tipărit .
În 1625, periodicul englez Mercurius Britannicus a publicat prima reclamă în ziar. În Brazilia, acest lucru s-a întâmplat abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu texte produse de poeți precum Olavo Bilac.
Publicitatea încă nu avea caracterul persuasiv pe care l-a avut ulterior – obiectivul era doar acela de a prezenta produsul sau serviciul.
În epoca industrială, publicitatea și-a asumat un rol important: încurajarea consumului de bunuri produse în masă în centrele urbane. Ca urmare, piața a devenit profesională.
În 1841, Volney Palmer, care a negociat spații între ziare și companii, a creat prima agenție de publicitate în Philadelphia (SUA). În Brazilia, prima agenție a fost creată în 1914 și s-a numit A Eclética.
În primii ani ai secolului al XX-lea, industria auto a fost principalul motor al reclamei. Henry Ford a spus: „A nu investi în publicitate pentru a economisi bani este ca și cum ai opri ceasul pentru a economisi timp”. Are sens, nu?
În următoarele decenii, radioul și revistele au încurajat industria de publicitate , dar televiziunea a fost cea care a revoluționat-o. În 1941, a fost difuzată prima reclamă TV , pentru marca de ceasuri Bulova, la un cost de 9 dolari.
Audiovizualul a dat aripi creativității, iar reclamele au devenit mult mai interesante și mai persuasive. Odată cu aceasta, publicitatea a devenit subiect de studii, cercetări și critici, cu scopul de a evalua impactul acesteia asupra societății.
În ultimele decenii, a apărut o altă revoluție pentru publicitate: internetul. Spațiile publicitare din motoarele de căutare, portaluri, bloguri, e-mailuri și rețele sociale au reprezentat o nouă și grozavă oportunitate pentru agenții de publicitate.
Odată cu marketingul digital , a devenit mult mai ușor să ajungi la publicul țintă și să măsori cu exactitate rezultatele unei campanii, lucru pe care până atunci niciun vehicul nu a permis.
Cu toate acestea, publicitatea este contestată de aceste noi media, care pun la îndoială modelul tradițional de anunțuri și agenții .
Astăzi, mărcile trebuie să se relaționeze cu consumatorii oferindu-le conținut bun, nu invadându-le rutina cu reclame plictisitoare. Cum, atunci, publicitatea poate fi mai relevantă?
În plus, marketingul digital a democratizat accesul la publicitate: astăzi, orice companie poate crea reclame pe Google sau Facebook . Și acum, la ce folos agențiile?
Piața se reinventează. Pentru a ține pasul cu schimbările, certitudinea este că nu se poate lua ochii de la inovațiile tehnologice și de consum.
Reclame care au făcut istorie
A vorbi despre istoria publicității înseamnă și a vorbi despre reclame care au marcat o epocă. Ei sunt amintiți până astăzi pentru sloganele lor, pentru impactul lor sau pentru estetica lor. Să vedem câteva (sunt sigur că vă va face plăcere să le amintiți!):
„O putem face” – Westinghouse Electric
Anunțul Westinghouse Electric avea doar scopul de a motiva muncitorii industriali în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar afișul unei femei puternice și hotărâte a ajuns să devină un simbol al feminismului, folosit până în zilele noastre.
„1984” – Apple
În 1984, la lansarea primului Macintosh, Apple a uimit spectatorii Super Bowl cu o reclamă legendară, care face referire la Fratele Mare al lui George Orwell. Ai putea vedea deja că Steve Jobs nu a jucat în serviciu…
„United Colors of Benetton” – Benetton
Oliviero Toscani a fost un fotograf controversat. În campaniile Benetton, un brand italian de modă, el a arătat rasism, munca copiilor, SIDA, foamete, prejudecăți religioase și a provocat multe dezbateri despre rolul reclamei.
„Hitler” – Folha de São Paulo (cu agenția Brazilia)
„Este posibil să spui multe minciuni doar spunând adevărul.” Cu un text rafinat și vocea unui narator în afara ecranului, Folha de S. Paulo a atras atenția telespectatorilor pentru a-și prezenta poziția, în 1988. Fără umor, dar cu multă creativitate.
„Bombril are 1001 de utilități” – Bombril (agenția DPZ)
Actorul Carlos Moreno a devenit cunoscut drept „Bombril Boy”, pentru că a fost poster boy al mărcii de mai bine de trei decenii. Toate reclamele îl arătau vorbind direct cu gospodina în spatele unui tejghea, mereu cu un strop de umor.
„Pipoca e Guaraná” – Guaraná Antarctica (agenția DM9DDB)
Și când publicitatea include un obicei în viața noastră? În 1991, Guaraná Antárctica a lansat un jingle care s-a transformat într-un băț și a consacrat obiceiul de a mânca floricele de porumb cu guarana. Vezi dacă nu ai chef să cânți:
„Mamifere” – Parmalat (agenția DM9DDB)
În 1996, era imposibil să nu spui „ooun, ce dragoste!” cu aceste drăgălașe pe ecranul televizorului. Campania Parmalat a inclus și o promovare pentru consumatori de a duce animalele de pluș ale mărcii la case.
„Red Bull Stratos” – Red Bull
În sfârșit, să ne amintim o campanie recentă. În 2012, Red Bull a promovat primul salt în cădere liberă din stratosferă. Dar toate acestea au fost transmise în direct pe YouTube pentru milioane de oameni – în ciuda riscurilor implicate.
Cu un conținut atât de interesant, brandul nu a întrerupt rutina oamenilor – a fost evenimentul pe care toată lumea dorea să-l vadă! Este aceasta calea pentru publicitatea de astăzi?
Ah, ți-ai amintit vreo reclamă remarcabilă despre care nu am vorbit aici? Lăsați-l în comentarii pentru a ne aminti împreună!
Cum funcționează o agenție de publicitate?
Publicitatea implică în principal trei tipuri de companii: agenții, agenți de publicitate și vehicule . Un publicist poate lucra în oricare dintre ele, îndeplinind diferite funcții, dar tocmai în agențiile de publicitate sunt concentrate majoritatea.
Lucrul într-o atmosferă relaxată, plină de creativitate și brainstorming , cu cele mai premiate nume de pe piață, face parte din imaginația profesioniștilor din zonă.
Dar în viața reală, glamour-ul este omis: se lucrează mult și mulți oameni se întorc toată noaptea pentru a-și livra slujba (ah, într-o agenție vei auzi MULTE cuvinte în engleză…).
O agentie de publicitate este responsabila de dezvoltarea campaniilor de publicitate ale clientilor sai. Pentru aceasta, diverse sectoare interacționează pentru a discuta idei și pentru a îndeplini sarcini. Într-o agenție tradițională, acestea sunt principalele domenii implicate:
Serviciu
Totul începe cu serviciul de publicitate . Profesionist în acest domeniu este responsabil pentru puntea dintre agenție și client . El este cel care ia briefing -ul de la advertiser, organizează informația și le transmite echipei interne.
Ulterior, monitorizeaza productia agentiei si cauta aprobari de la client, facand contactele necesare in acest proces.
Tratând direct cu clientul, acest profesionist este cheia succesului agenției. Dar pentru a lucra în acest domeniu, el trebuie să aibă multă flexibilitate pentru a face față cerințelor clienților și limitelor agenției.
Planificare
După obținerea informațiilor de la client, Serviciul Clienți transmite cererea către Planificare publicitară . În acest domeniu, briefing-ul este rafinat , cu informații din cercetările privind piața clientului și comportamentul consumatorului .
Aceste informații stau la baza strategiilor create de Planning, care dezvoltă conceptul campaniei, sugerează piesele și indică programul.
În acest domeniu, profesionistul trebuie să fie extrem de strategic, cu o viziune cuprinzătoare asupra afacerii clientului. Dar trebuie să aibă și un ochi creativ pentru a dezvolta un concept original și pentru a inspira profesioniștii creativi.
Redactare
Cu briefing-ul gata, campania începe să prindă contur. Acum, redacția transformă conceptul campaniei în texte, scenarii, titluri și titluri . Adesea, această lucrare se desfășoară în perechi cu Creația, pe care o vom vedea în continuare.
Editorul de publicitate trebuie să fie un expert în scrierea persuasivă. Obiectivul său este de a direcționa gândirea publicului către un anumit obiectiv, într-un mod atractiv.
Pentru aceasta, există mai multe resurse de copywriting , cum ar fi folosirea metaforelor și a frazelor cu sens dublu, crearea unui sentiment de urgență, trezirea curiozității sau spunerea unei povești captivante.
Creare
În cele din urmă, campania prinde viață în Advertising Creation . În mâinile directorului de artă, conceptul se transformă în fotografii, videoclipuri, urme și ilustrații pentru piesele publicitare.
În parteneriat cu editorul, art directorul definește cele mai bune imagini pentru piese, care sunt atractive, generează identificare și transmit mesajul clientului.
În general, este de așteptat ca un director de artă să lucreze cu magia campaniei. Totuși, creativitatea trebuie să fie prezentă în toate zonele agenției, în căutarea unei soluții originale pentru client. Pentru aceasta, toată lumea ar trebui să caute referințe și inspirații.
Mass-media
Profesionist media cunoaște mass-media ca nimeni altul. Prin urmare, el este prezent în mai multe momente ale derulării campaniei.
În planificare, el ajută la selectarea celor mai bune vehicule , în funcție de profilul publicului țintă și bugetul clientului, căutând cel mai bun raport cost-beneficiu.
La momentul creării, indică dimensiunile și orientările pentru fiecare format media.
După finalizarea creației, el este responsabil și cu negocierea valorilor cu vehiculele și cumpărarea spațiilor, gestionând bugetul campaniei.
Această negociere este cea care, în multe cazuri, definește remunerația agenției, întrucât îi este dedicată 20% din suma investită de agentul de publicitate în media – așa-numitul BV (Bonus de Viculație) sau Comisie de agenție.
Alte zone ale unei agenții de publicitate
Mai sunt si alte domenii, care pot exista sau nu, in functie de marimea si organizarea agentiei de publicitate. Faceți cunoștință cu unele dintre ele și responsabilitățile lor:
- Cercetare: cultivarea Planificării cu date despre client, piață și consumator.
- Productie: produce fotografii, videoclipuri si audio pentru zona de Creatie.
- Trafic: organizați cererile interne și garantați livrările în fiecare zonă.
În agențiile mici, este obișnuit ca Cercetarea să fie efectuată de Planificare, producția să fie externalizată, iar Traficul să fie organizat de Serviciul Clienți.
Însă, dacă agenția este mare, poate avea unul sau mai mulți profesioniști specializați în fiecare domeniu, centralizând tot serviciul în cadrul agenției.
Web-ul în agențiile de publicitate
Marketingul digital a adus mai multe posibilități noi în reclamă și a făcut un nod în capul pieței. Cum să absorbiți cerințele web în cadrul unei agenții?
Acel model tradițional nu a putut face față dinamicii și noilor formate pe care le-a cerut web-ul. Prin urmare, au apărut soluții diferite.
În ultimii ani, au apărut multe agenții digitale , concentrate doar pe web. În aceste companii, există de obicei un hibrid între rolurile tradiționale ale agenției, cum ar fi Serviciul Clienți și Planificare, și profesioniștii concentrați pe digital, cum ar fi Online Media, SEO și Programare.
Unele dintre ele au fost create de agenții mari, care au dezvoltat un „braț digital” pentru a răspunde în mod specific cerințelor web ale clienților lor.
O altă soluție adoptată în piață a fost adaptarea agenției tradiționale la marketingul digital, devenind o agenție „full service” .
Pentru aceasta, agenția trebuie să sufere unele adaptări structurale, cum ar fi includerea producției de conținut web în sectorul Scrieri, de exemplu. Sau, totusi, angajarea de profesionisti specializati in Online Media.
Pe lângă schimbările structurale, este important ca echipa să își schimbe mentalitatea. Web-ul necesită o abordare diferită de vehiculele tradiționale, deoarece are canale, instrumente și profiluri de utilizator specifice.
Agenții de publicitate în cadrul agenților de publicitate
Pe lângă agenții, agenții de publicitate oferă și oportunități pentru agenții de publicitate. În aceste companii, publicitatea rămâne în cadrul departamentului de marketing.
În funcție de mărimea companiei, profesionistul poate centraliza toate sarcinile din zonă (un „handyman”), poate intermedia cu o agenție de publicitate externalizată, sau chiar poate integra o agenție „casă” (când există o agenție alocată în cadrul agentul de publicitate).
Publicitate în vehicul
Agenții de publicitate pot lucra și în interiorul vehiculelor, cum ar fi ziare, reviste, radio, medii în aer liber sau online. Rolul său este de obicei de a prospecta agenții de publicitate și de a menține relația cu aceștia, oferind noi oportunități pentru spații.
site-uri de publicitate
Vrei să urmărești în continuare lumea publicității? Așadar, consultați această listă de site-uri pe care ar trebui să le aveți în favorite pentru a fi la curent:
- Brainstorm #9 – Unul dintre cele mai bune și mai vechi site-uri despre creativitate și inovație.
- Plugcitários – De asemenea, unul dintre cele mai bune site-uri braziliene despre publicitate.
- Adnews – Vă aduce cele mai recente știri despre piața de publicitate.
- Meio e Mensagem – Portal de comunicare, marketing și media.
- Reclame din lume – colecție mare de reclame din întreaga lume.
- Ad Age – Portal internațional de știri despre marketing și publicitate.
- Adweek – Un alt portal important de știri de marketing și publicitate.
Deși suferă foarte multe critici, publicitatea joacă un rol important în aducerea de informații și divertisment. Dacă reclamele reușesc să ne marcheze memoria, precum cele pe care le amintim în această postare, ne trezesc emoțiile.
Cu toate acestea, schimbările în tehnologie și comportamentul consumatorilor provoacă modelele tradiționale. Așadar, piața de publicitate este pe canapea: publicitatea trebuie să se reinventeze pentru a deveni din nou relevantă.
Deci, ți-a plăcut să știi totul despre publicitate?