Orice tranzactie de vanzare sau inchiriere a unei cladiri trebuie sa fie insotita de un certificat care determina consumul energetic al acesteia. Avand o valabilitate de 10 ani, certificatul energetic ofera detalii legate de eficienta energetica a unei cladiri/locuinte, prin incadrarea intr-o clasa energetica. In functie de consumul total anual specific de energie, exista clase de incadrare de la A (eficienta energetica scazuta) pana la G (eficienta energetica ridicata) prin care se reflecta consumul de energie pentru incalzire, apa calda, iluminare si ventilatie.
Certificatul eneregetic se obtine prin intermediul unui auditor energetic autorizat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pe baza unor copii ale documentelor din cadastru, cum ar fi releveul apartamentului sau al casei (scara 1:100), plan de incadrare in zona (scara 1:500), anul construirii locuintei si un document care sa ateste imbunatatirile aduse locuintei/cladirii (reabilitare termica, geamuri termoizolante, calorifere, centrala termica etc.). In urma analizei documentelor, auditorul va incadra locuinta in una dintre clasele energetice si va va recomanda, daca este cazul, cateva implementari prin care sa reduceti consumul. De exemplu, in cazul in care locuinta vizata are un consum mare de caldura, vi se va recomanda o izolare termica a acesteia. In functie de clasa, se poate deduce consumul mediu anual de energie, ceea ce reflecta si costurile de intretinere. Daca avem o locuinta incadrata in clasa A, automat costurile vor fi mai mici.
Costurile unui certificat energetic variaza de la auditor la auditor si de la oras la oras. In medie, pretul pentru o garsoniera in Bucuresti este de 160 ron, pentru un apartament de 2 camera se ridica la 175 ron, cele cu 3 camere 195 ron, iar pentru case se stabileste in functie de suprafata. Daca suprafata este mai mica sau egala cu 100m2, pretul este de 350 ron. Pentru suprafete mai mari se poate negocia.
In prezent orice tranzactie de vanzare-cumparare, inchiriere sau evaluare trebuie sa fie insotita de un certificat energetic din care sa reiasa clar consumul de energie anual.