In jurul anului 1960, adica in urma cu cinci decenii, Davind Chaney, mutat la North Carolina State University College of Textiles, intalneste o echipa de cercetatori, cu ajutorul carora reuseste sa realizeze primul gazon sintetic, de o calitate superioara. Pana atunci a rezistat omul fara sa creeze ceva care sa inlocuiasca iarba din natura .

Motivele pentru aceasta inovatie sunt simple, in esenta :

  • Vremea nu mai este o problema :zapada,  vantul, caldurile mari si ploile nu schimba cu absolut nimic « starea « gazonului .
  • Preturile unui gazon artificial in comparatie cu unul natural sunt mult mai ieftine, mai ales daca adaugam si costurile pentru intretinerea lui .
  • Aspectul este unul placut si in conditiile nefavorabile .
  • Poate fi amplasat oriunde :  pe asfalt , piatra sau chiar beton, lucruru util si cu siguranta un avantaj pentru cumparatori .
  • Este mul tmai benefic in sport : fotbal si tenis, in special.

Cele prezetate mai sus sunt cu siguranta niste argumente destul de solide, care merita luate in considerare, dar nu trebuie uitate si partile pozitive ale gazonului natural . Cu un gazon artificial nu o sa putem simti niciodata mirosul de iarba proaspata taiata. Nici nu o sa ai ocazia ca la un picnic, de exemplu, sa te poti intinde pe iarba si sa te simti ca atunci cand erai mic si te tavaleai pejos in gradina bunicii . Dar astea sunt aspecte pe care nu trebuie sa le iei in considerare decat daca te simti apropiat de mediul natural in care traiesti, daca esti intr-o comuniune cu natura.

In alta ordine de idei, gazonul artificial este o investitie de durata, la care multi apeleaza, fie din comoditate, fie din dorinta unui aspect placut si necostisitor pe tot parcursul anului.