Podcasturile sunt conținut audio împărțit în mai multe episoade care sunt disponibile pe platformele online. Aceste episoade sunt de obicei sub forma unui interviu, chat sau înregistrări individuale în care sunt discutate subiecte specifice.
Ce sunt podcast-urile?
Podcasturile sunt o serie de episoade înregistrate audio difuzate online. Aceste episoade pot fi înregistrate în mai multe formate, cel mai frecvent fiind un interviu între invitat și prezentator și înregistrări individuale în care prezentatorul comentează o anumită temă.
Oricum, pentru orice format, aceste programe au neapărat nevoie de o temă și de cineva care să efectueze prezentarea (numite de obicei gazde). În ciuda faptului că este disponibil online, una dintre caracteristicile sale fundamentale este posibilitatea de a descărca episoadele pentru a le asculta chiar și offline .
De fapt, cuvântul podcast este rezultatul îmbinării cuvintelor i Pod, referindu-se la faptul că acest conținut este portabil, și Broadcast , referindu-se la faptul că transmisia acestuia urmează același model ca și transmisiile radio.
De ce să faci un podcast?
Companiile care adoptă strategii de marketing digital se actualizează mereu cu privire la modul de adaptare la comportamentul, obiectivele și durerile personajelor lor. De aceea am dezvoltat nenumărate tipuri de conținut care îndeplinesc aceste criterii.
Creșterea audienței podcast-urilor, precum și investiția în zonă și apariția unor platforme care găzduiesc și distribuie acest tip de conținut, pot fi considerate mari indicatori pentru a începe o strategie de podcast.
Cu toate acestea, este întotdeauna important să evaluați nevoile persoanei dvs., obiectivele dvs. de afaceri și, de asemenea, dacă aveți structura necesară pentru a produce sunet de calitate.
Cum se creează un podcast?
Crearea programului de podcast necesită planificare și dedicare , la fel ca orice alt proiect . În acest ghid vă vom arăta pașii principali de planificare și execuție a spectacolului dvs.
Cum să-ți planifici podcast-ul?
Consultați pașii principali de planificare a podcastului.
Definirea obiectivelor
Poate părea evident, dar multe proiecte sunt demarate fără a defini obiective . Fără acest pas, definirea următoarelor va fi o muncă aproape imposibilă, iar rezultatele lor vor avea puțină semnificație.
Puteți alege această strategie pentru a extinde acoperirea mărcii dvs., de exemplu, sau pentru a arăta pieței că dvs. sau afacerea dvs. aveți multă experiență într-un anumit subiect.
Atunci când vă determinați obiectivele, definiți și obiectivele care vor fi legate de acestea. Dacă sunteți în căutarea cunoașterii mărcii , atunci numărul de acțiuni pe care le are emisiunea dvs. ar putea fi un număr interesant.
Personaj
Odată ce înțelegeți motivul pentru ceea ce creați, trebuie să definiți pentru cine îl creați, adică cine este persoana dvs. ?
Procesul de definire a persoanei tale te va sprijini în definirea formatului conținutului tău, a selecției subiectelor, a invitaților și, cel mai important, a tonului programului tău .
Odată ce definiți cui este podcast-ul dvs., începeți să dezvoltați mecanisme de verificare pentru a afla dacă emisiunea dvs. este în direcția corectă, oferind astfel conținut mai captivant ascultătorului dvs.
Oamenii trebuie să-și dorească să audă ceea ce ai de spus și asta se va întâmpla doar dacă vorbești direct cu ei, abordezi o durere sau susții un obiectiv sau doar împărtășești un interes comun.
Tipul
În acest ghid, ați aflat despre unele dintre cele mai comune tipuri de podcasturi. Cu toate acestea, programul dvs. trebuie să-și dezvolte o identitate proprie. Puteți, de exemplu, să efectuați unele îmbinări de stil – atâta timp cât acestea sunt de aceeași natură.
Dacă optați pentru formatul de interviu cu o singură persoană, nimic nu vă împiedică să invitați ocazional mai multe persoane la un panel.
Cel mai important lucru aici este că formatul pe care îl alegeți vorbește bine cu persoana dvs. , așa că, pentru a avea succes în această alegere, concentrați-vă mult pe definirea persoanei dvs.!
Reflectați la care sunt interesele ei principale și la modul în care consumă de obicei conținut. Dacă are deja o înclinație pentru ziare, un podcast cu o senzație mai jurnalistică va avea un limbaj similar cu cel cu care este deja obișnuită.
Dacă, întâmplător, este deja o persoană care nu este atât de obișnuită cu formatul ziarelor obișnuite, dar dorește totuși să poată intra în contact cu știrile pentru a se actualiza, creează un podcast în această perspectivă, dar gândindu-se la actualizarea limbajul folosit sau stilul poate fi secretul pentru a o captiva .
Identitate podcast
Marcarea programului este esențială și va trebui să vă gândiți la acest pas înainte de lansare. Pentru a vă crea identitatea mărcii , faceți o mulțime de cercetări. Cercetați brandingul emisiunilor similare și gusturile persoanei dvs.
Dacă aveți o echipă de branding, această sarcină va fi foarte bine îmbrățișată de ei. În caz contrar, vă recomandăm să studiați câteva materiale despre alegerea numelui și, de asemenea, despre psihologia culorilor. Ambele te vor ajuta să creezi un brand care să ajungă la publicul tău și să aibă o prezență puternică.
Crearea numelui
Numele emisiunii trebuie să transmită un mesaj larg. Există doi factori importanți atunci când definiți un nume pentru programul dvs.: trebuie să fie ușor de pronunțat și trebuie să fie ușor de reținut .
Există câteva sfaturi care vă pot ajuta în procesul de denumire , cum ar fi:
- Înțelegeți bine propunerea de valoare a programului dvs .;
- Definiți și cunoaște-ți foarte bine persoana;
- Conduceți sesiuni de brainstorming cu terți;
- Verificați dacă numele este o marcă înregistrată;
- Verificați dacă acest domeniu este disponibil.
Crearea logo-ului dvs
Primul pas este să înțelegeți ce fel de grafică doriți să aduceți în programul dvs. Abstracte, ilustrații sau geometrice sunt câteva opțiuni de stil.
Procesul tău de creare a logo -ului trebuie să fie bine executat, deoarece rezultatul final, odată lansat, va face parte din strategia ta de identitate vizuală și nu ar trebui schimbat.
Durata și frecvența episodului
Un sondaj arată că, pentru majoritatea ascultătorilor, durata ideală a fiecărui episod este în medie de 1h30. Aceasta este o durată foarte acceptată de ascultători, dar nu înseamnă că emisiunea dvs. trebuie să urmeze această durată exactă .
În plus, o altă dată pe care o evidențiază cercetarea este despre preferința de frecvență a episoadelor de către consumatorii de podcast, acest număr fiind de 80,5% în rândul respondenților.
Înainte de a vă defini strategia de durată și frecvență, este important să luați în considerare câțiva factori:
- Ce vorbește cel mai bine cu persoana ta?
- Aveți resursele pentru a înregistra episoade săptămânal?
- Veți avea intervievați în fiecare săptămână?
- Timpul tău va fi gestionat eficient?
- Cum se va face editarea pentru un audio de 1h30?
- Toate aceste întrebări sunt extrem de pertinente, deoarece pot defini cursul strategiei tale. Înțelegeți situația dvs. actuală și cât timp și resurse umane puteți investi în acest pas .
Cum să rulezi podcast-ul?
După planificarea programului, este timpul pentru pașii de execuție . Acești pași sunt mai operaționali și abordează unele detalii tehnice care sunt importante pentru calitatea podcastului tău.
Locația de înregistrare
Diferența de calitate audio începe cu alegerea locației de înregistrare. Dacă nu ai un studio de înregistrare, nicio problemă.
Este esențial ca mediul să fie ferit de zgomot extern , așa că aveți preferințe pentru locurile închise și non-publice. Pentru a vă asigura că mediul este adecvat, efectuați un test de funcționare înainte de a începe înregistrarea.
În următorul subiect vom ști despre tipurile de microfoane și despre modul în care acestea, împreună cu locația de înregistrare, interferează în rezultatul final al audio-ului tău.
software de comunicare
Este foarte probabil să doriți să invitați oameni să participe la programele dvs.
Prin urmare, este recomandat să aveți instalate câteva programe de chat de bază, cum ar fi Skype sau Google Hangouts .
Coloana sonoră
Nu credeți că doar pentru că este pe internet, puteți folosi orice melodie pentru a vă condimenta podcastul. De cele mai multe ori, acestea sunt protejate prin drepturi de autor.
Așa că asigurați-vă că plătiți pentru ele sau folosiți platforme muzicale gratuite precum Jamendo și Freeplay .
Rata de biți
Setați rata de biți (rata de transfer de biți). Se recomandă 96 kbps în format .MP3, deoarece, în Brazilia, mulți utilizatori folosesc conexiunea 3G pentru a consuma media online.
MIC
Audio este factorul principal al podcastului. Poți avea un program senzațional, dar fără o captură bună va fi greu să câștigi ascultători. Și un sunet bun începe cu un microfon bun.
Nu ai nevoie de un microfon scump pentru a crea podcasturi bune, secretul este să-l alegi pe cel potrivit .
Editarea și înregistrarea podcastului
Chiar și folosind un microfon USB, un recorder sau un microfon obișnuit, veți avea nevoie de un program de înregistrare și editare pentru a lucra mai târziu cu sunetul.
Există nevoi diferite pentru un program, care influențează alegerea pe care îl vei folosi. Astăzi, este posibil să faci toată munca într-un singur program , fără a fi nevoie să alegi unul pentru a înregistra și altul pentru a edita.
Unele opțiuni foarte interesante sunt Audacity (gratuit) și Reaper (care are o perioadă de probă gratuită). Sunt programe create pentru a capta audio și sunt chiar folosite în studiourile de înregistrare. Dar nu vă alarmați, ambele interfețe sunt super simplu de utilizat.
Practic, vei folosi programul pentru trei lucruri: nivelarea volumului vocilor , în cazul în care două sau mai multe persoane fac parte din program, editarea părților inutile și inserarea muzicii între fiecare bloc .
Unde să-ți găzduiești podcast-ul?
Aceasta este cea mai uimitoare parte din toată munca ta: punerea podcast-ului în aer!
Deși există multe platforme de găzduire, vă vom prezenta pe cele două principale de pe piață: Soundcloud și Anchor. În ambele, atunci când efectuați găzduirea, fluxul dvs. RSS este generat automat.
Deși platformele oferă o pagină pentru podcast-ul tău, este foarte important să ai propriul tău site web , așa cum vom vedea în următorul subiect!
Soundcloud
Putem spune că Soundcloud a fost cea mai accesată platformă pentru găzduirea podcasturilor, dar acea realitate se schimbă. Este un program de streaming gratuit – transmisie de date prin internet – creat special pentru audio.
Versiunea gratuită are anumite limitări de timp, dar veți putea publica mai multe programe înainte de a avea nevoie de un cont premium .
Cel mai mare avantaj al său în acest moment este popularitatea și comunitatea care îl folosește deja. Cu toate acestea, limitările planului lor gratuit îi determină pe producătorii de podcasturi să migreze pe alte platforme.
Anchor
Anchor este complet gratuit și câștigă multă piață în Brazilia. Pe lângă aceleași specificații ca și Soundcloud, această platformă are și alte beneficii, de exemplu:
- distribuție automată către cei mai mari jucători din lume;
- includerea efectelor sonore;
- înregistrarea și editarea efectelor în cadrul platformei;
- opțiunea de a-ți sponsoriza episoadele fără complicații.
Anchor a fost achiziționat recent de Spotify și de atunci, platforma a trecut prin mai multe modificări. Daca inainte era o aplicatie pentru inregistrari scurte, astazi este una dintre cele mai bune platforme de gazduire a podcast-urilor.
Cum se publică podcastul?
Găzduirea și publicarea emisiunii dvs. se pot face împreună, dar va trebui să încorporați codul de jucător în pagina dvs. Prin urmare, deși dezvoltarea poate fi comună, ar trebui să vă puneți pagina online numai după ce fluxul dvs. RSS este lansat , dar acest proces este aproape instantaneu.
Pagina ta nu trebuie să fie complexă, dar este important ca ascultătorul tău să poată accesa unele informații despre ea. De obicei punem în meniu informații precum: despre podcast, despre gazdă și despre subiecte.
Apoi, o pagină de pornire care conține toate episoadele înregistrate (reprezentate printr-o miniatură), cu ultimul episod evidențiat .
Când ascultătorul tău dă clic pe un episod pentru a-l explora, este interesant că în site-ul tău web găsește câteva informații înainte de ascultare (sau în timpul ascultării), de exemplu: tema, o scurtă descriere a episodului și numele invitatului.
După aceasta, puteți introduce alte informații, verificați-l:
- Defalcare pe minut : descrieți principalele subiecte discutate și împărțiți-le în minute, astfel încât ascultătorul dvs. să aibă o înțelegere generală a episodului și să poată identifica punctele principale ale conversației.
- Informațiile pe rețelele de socializare ale oaspeților : în cazul în care oaspetele nu îl deranjează, puteți lăsa link-uri către LinkedIn și e-mailul persoanei, amintiți-vă că despre acest lucru trebuie discutat mai întâi!
- Disponibilitatea link-urilor : dacă oaspetele tău și chiar și tu ai menționat instrumente, pagini sau oameni în timpul interviului, este interesant să lași linkul de pe această pagină pentru ascultătorii tăi, astfel ei să nu fie nevoiți să noteze totul în timp ce ascultă și poate acorda mai multă atenție conținutului.
O opțiune excelentă pentru crearea unei pagini este Stage , care vă permite să vă creați, să găzduiți și să vă optimizați pagina. Platforma oferă un plan de pornire gratuit.
O altă opțiune populară este Wix , o platformă de creare a paginilor cu mai multe șabloane și, de asemenea, planuri gratuite și accesibile.
Pentru a-ți promova podcastul, folosește nu numai pagina ta, ci și rețelele sociale. Generați conținut valoros pe care chiar și oaspeții dvs. sunt interesați să îl partajeze!