Scrierea unui jurnal este o activitate populara, mai ales in randul copiilor si adolescentilor. Ar putea parea o piesa de joc pentru copii sau poate fi asociata cu filme ale caror eroine, care traiesc primele iubiri, isi transfera tristetea pe paginile jurnalului, dar scrierea unui jurnal aduce multe beneficii reale.
Oricine poate tine un jurnal, indiferent de varsta, experienta, educatie, sex sau interese. Chiar daca multi oameni considera ca scrierea unui jurnal este o activitate frivola care este doar o pierdere de timp, transpunerea gandurilor si descrierea a ceea ce s-a intamplat intr-o anumita zi poate face o diferenta reala in viata unui scriitor.
Cum sa incepi sa scrii un jurnal?
Nu ai nevoie de mult pentru a incepe sa scrii un jurnal, tot ce ai nevoie cu adevarat sunt disponibilitatea, agende si jurnale de la Pravalia cu Surprize si un pix. Ustensilele de scris nu sunt obligatorii – jurnalul poate fi pastrat si in format electronic, listand fisiere individuale din fiecare zi sau un document. Astfel de „carduri jurnal” ar trebui transferate in mod regulat pe o unitate externa sau pe o unitate flash USB, astfel incat sa nu fie deteriorate si sa fie bine protejate. Persoanele care prefera forma traditionala a unui jurnal vor avea nevoie de un caiet, de preferinta gros, astfel incat sa reziste mult timp. In timp ce pastrarea unui jurnal electronic poate fi mai convenabila pentru unii, scrierea intr-un caiet obisnuit poate fi un moment minunat pentru a lua o pauza de agitatia zilnica a lucrului pe computer.
Cand vine vorba de aspectele practice ale scrierii unui jurnal, tine cont ca nu exista reguli aici, dar pentru propria comoditate, merita sa iti amintesti cateva lucruri. Mai presus de toate, fii consecvent si scrie zilnic. Este mai bine sa adaugi chiar si o introducere scurta in fiecare zi si sa te obisnuiesti cu scrisul. Cel mai bine este sa scrii in jurnal seara si sa descrii ce s-a intamplat in timpul zilei. Va fi un fel de rezumat al zilei in care poti scapa de emotiile rele. In plus, pentru fiecare moment cand scrii, este mai bine sa adaugi data, astfel incat, dupa un timp, sa stii exact cand au avut loc unele evenimente.
De ce merita sa scrii un jurnal?
Scriind un jurnal, poti invata sa iti numesti gandurile si sa exprimi eficient ceea ce simti. Acest lucru se traduce printr-o expresie mai buna in timpul conversatiei. Multi oameni au probleme cu exprimarea, stiu ce vor sa spuna, dar nu pot gasi cuvintele potrivite. Pastrarea unui jurnal este un exercitiu extraordinar care iti va imbogati vocabularul si va fi un exercitiu excelent de a imbraca gandurile in cuvinte. Iar exprimarea corecta si exacta este cheia unei comunicari reusite, fara de care nu este dificil sa obtii neintelegeri si conflicte.
Scrierea unui jurnal este, de asemenea, o modalitate excelenta de a scapa de emotii sau gandurile rele. In graba zilnica a gandurilor nu este greu sa te pierzi, iar momentul scrierii unui jurnal poate fi un moment in care sa-ti aduni gandurile si sa te calmezi.
Ultimul, dar nu mai putin important, beneficiu al scrierii unui jurnal este abilitatea de a-ti inchide impresiile, de a inregistra evenimente cotidiene sau ocazii importante la care poti reveni dupa multi ani. Cu siguranta, citirea propriului jurnal dupa ceva timp va fi foarte distractiv si o calatorie sentimentala in trecut.