București, 14 februarie 2014: Cursul de Limbajul Semnelor a fost creat special pentru bebeluşi având la bază schema „Early Years Sign Language” din Marea Britanie care stimulează dezvoltarea cognitivă și limbajul verbal, stimulează asimilarea unei alte limbi, reducerea frustrării în cazul copiilor care nu au dezvoltat încă limbajul verbal și conduce la o relație mai apropiată copil-părinte.
Bebeluşii au nevoie de semne/ cuvinte pentru a comunica şi interacţiona, iar primii ani din viaţă sunt esențiali din acest punct de vedere. Limbajul Semnelor pentru Bebeluşi este practica ideală prin intermediul căreia copii cu auz pot învăţa să comunice înainte de a vorbi. Bebeluşii ajung să interacţioneze datorită faptului că dispun de abilitatea naturală de a folosi o combinaţie de gesturi şi sunete. Prin intermediul limbajului semmnelor, adică o colecție de gesturi specifice care însoțesc limbajul verbal al părintilor, bebelușul ajunge să le copieze și să își exprime nevoile, ajutându-şi astfel părinţii să îi înţeleagă.
Bebeluşii sunt foarte buni comunicatori, însă apariția limbajului verbal de cele mai multe ori după vârsta de 1 an, le pune în dificultate capacitatea de a comunica și de a se face înțeleși de către cei din jur. Aceste situații cauzează, de cele mai multe ori, frustrări copilului, uneori și părintelui și neputința acestuia din urmă de a veni în întâmpinarea dorințelor celui mic. Astfel, sesiunile (de Limbaj al Semnelor) pun accent pe nevoile copilului și pe capacităţile nemărginite ale părintelui de a-i oferi susţinere şi de a răspunde acestor nevoi, într-un mod sensibil şi în timp util.
Studiile au dovedit faptul că bebeluşii sunt capabili de a-şi coordona şi controla muşchii, ceea ce înseamnă că pot produce variate semne, fapt ce le permite să îşi comunice emoţiile şi nevoile. Folosind limbajul semnelor, copiii se vor face înţeleşi, iar părinţii vor putea interacţiona cu aceştia, frustrarea celor implicaţi fiind eliminată.
Printre numeroasele beneficii ale folosirii limbajului semnelor de la o vârstă fragedă se numără reducerea frustrării, mai ales în cazul copiilor care nu au dezvoltat încă un limbaj verbal; stimulează asimilarea unei alte limbi, deoarece limbajul semnelor dă sens cuvintelor exprimate verbal şi stimulează asimilarea cu uşurinţă a cel puţin unei alte limbi străine; stimulează dezvoltarea cognitivă; sprijină dezvoltarea unui comportament pozitiv fără crize, datorită reuşitei de a-şi exprima cerinţele; dezvoltarea unei relaţii părinte-copil mult mai apropiată.
Nevoia unui astfel de sprijin pentru părinţii din România a condus la lansarea unui modul dedicat acestora și copiilor lor (cu vârste cuprinse între 4 și 18 luni), având la bază schema „Early Years Sign Language” din Marea Britanie. În cadrul ședințelor, părinții vor descoperi cum pot fi folosite semnele în cântecele, vor învăţa un număr generos de semne pentru cerinţe uzuale (forme de salut, cerințe, sentimente etc), şi cel mai important, vor primi informaţii şi consiliere, se vor distra, relaxa şi simţi bine în compania altor părinţi.
Modulul este format din 5 şedinţe individuale, una pe săptămână, în limba engleză și sunt organizate în Acorns Training Centre, din Bucureşti. Sesiunile din această lună se vor desfășura în 17 februarie 2014, 24 februarie 2014, începând cu ora 11:00.
Despre Acorns Training Centre
Fundaţia Acorns a inaugurat un univers senzorial unic dedicat dezvoltării armonioase a copilului şi oferirii sprijinului corespunzător părinţilor, educatorilor şi tuturor celor implicaţi în procesul de creştere şi educare a acestuia. Centrul de Training Acorns urmăreşte promovarea bunei practici în lucrul alături de copii şi a celor mai recente descoperiri în acest domeniu punând accent pe copil şi pe nevoile lui.
Contact:
Strada Chiparosului, nr. 34, sector 3, Bucureşti (zona Piaţa Alba Iulia)
Telefon: 0720 003 069
E-mail: training@acorns.ro
Website: www.acorns.ro