protectia muncii

Cum este concepută sticla și oțelul în mănuși rezistente la tăieturi?

Când auziți cuvintele „mănuși rezistente la tăieturi”, ce vă vine în minte? Dacă vă imaginați mănuși groase, cu lanț, nu ești singur.

Cu toate acestea, multe dintre cele mai rezistente mănuși de astăzi sunt exact opuse – subțire, potrivite de formă și foarte confortabile. Cu toate acestea, ele pot totuși respinge lame. Cum este posibil?

Rezistența la tăiere respectă Geometria

Pentru a înțelege știința din spatele rezistenței la tăiere, imaginați un triunghi cu fiecare punct reprezentând un element al tehnologiei rezistente la tăieturi: rezistența, duritatea și acțiunea de rulare. Aceste trei elemente stau la baza tehnologiei rezistente la tăieturi.

Pe cont propriu, fiecare oferă un nivel de bază al rezistenței la tăiere, dar odată ce începeți să le combinați, atunci atunci când rezistența la tăiere începe cu adevărat să se adauge. Pentru a combina elemente rezistente la tăieturi, trebuie să începeți chiar de la început – firele. Privind îndeaproape o mănușă rezistentă la tăieturi cu sfoară, se pare că este făcută cu un singur fir, dar este de fapt un fir cu trei straturi care a fost conceput pentru a combina mai multe elemente într-unul. Prin sănătate și securitate in muncă (SSM), mediul lucrătorilor și echipamentele de protecție trebuie să asigure confort și performanță.

Să aruncăm o privire la modul în care fiecare element contribuie la rezistența totală la tăiere a întregii mănuși.

1. Putere

Elementul de rezistență se referă la rezistența inerentă a materialului utilizat pentru producerea firelor. În ceea ce privește mănușile de protecție, atât para-aramida, cât și polietilena de înaltă performanță (HPPE) sunt considerate fibre foarte puternice.

Dacă aceste nume par ciudat, probabil că sunteți mai familiari cu numele lor de marcă, cum ar fi Kevlar (para aramid) și Dyneema (HPPE). Deși aceste fibre sunt extrem de puternice, de regulă produc mănuși cu un nivel de tăiere ANSI 2, care nu este foarte rezistent la tăiere. Cu toate acestea, atunci când sunt combinate cu alte elemente din triunghiul de rezistență la tăiere, acestea pot produce fire care oferă cele mai mari niveluri de rezistență la tăiere.

2. Duritate

Dacă ați auzit vreodată despre mănuși rezistente la tăieturi care conțin sticlă sau oțel, colțul de duritate al triunghiului explică modul în care funcționează. Duritatea se referă la capacitatea materialului de a amortiza o lamă și se realizează prin inginerie de substanțe foarte dure în firele în sine. Dacă gândul la sticla din mănuși provoacă mâncărime, nu-ți face griji, nu vei simți nimic!

3. Acțiune continuă

Privind cu atenție un fir cu trei straturi, este posibil să fiți în stare să observați cele trei piese diferite care alcătuiesc firele, dar ceea ce nu veți vedea sunt sutele de fibre de filament care alcătuiesc fiecare bucată de fire. Este modul în care aceste fibre de filament se mișcă împreună care ajută la determinarea nivelului de rezistență la tăiere.

În fibrele rezistente la tăieturi există „acțiune de rulare”, ceea ce înseamnă că fibrele cu filament se pot mișca vag și mișcarea absoarbe o parte din impactul lamei. Dacă acest lucru este greu de imaginat, imaginați-vă o frânghie legată între două puncte și încercați să o tăiați cu un topor – se taie destul de ușor, nu? Acum, imaginați-vă că aceeași frânghie legată de aceleași două puncte, dar în loc să fiți încordată, aceasta atârnă vag. Mai poate tăia ușor toporul ? Probabil că nu.

Unele fire contribuie, în mod inerent, mai mult decât altele la acțiunea de rulare sau „alunecare” a fibrei. De exemplu, există multe dezbateri despre care este mai puternic, Kevlar sau Dyneema, dar nu există nicio întrebare că Dyneema (sau HPPE) este mai alunecos decât Kevlar. Această alunecare inerentă ajută lamele să alunece peste fibră, mai degrabă decât să o taie prin ea. De fapt, HPPE este atât de alunecos încât, atunci când este extrudat ca o foaie, poate fi folosit ca patinoar artificial, permițând lamelelor de patinaj să alunece de-a lungul, fără a se tăia.

4. Pune totul la un loc

Niciunul dintre aceste elemente nu este foarte rezistent la tăiere – de aceea trebuie să lucreze împreună. Cele mai rezistente materiale de tăiere le combină, de obicei, pe toate cele trei într-o fază de inginerie care permite protecția de tăiere de top într-o mănușă confortabilă și potrivită pentru formă.