Pe masura ce 2022 se desfasoara, economia SUA si economia mondiala se confrunta cu riscuri semnificative. Pe masura ce Rezerva Federala si alte banci centrale din intreaga lume inverseaza cursul in politica monetara si ridica ratele dobanzilor, actiunile la preturi excesive, imobiliarele la preturi ridicate si criptomonedele se pot impiedica putin sau risca sa scada. In acelasi timp, desi varianta Omicron a COVID-19 poate fi mai putin mortala, inca face ravagii asupra returnarilor la birouri si a traficului pietonal. Creeaza deficit de forta de munca, afectand in acelasi timp in mod negativ calatoriile si ospitalitatea. Cu toate acestea, lipsa lantului de aprovizionare globala si local si alti factori economici, alimenteaza o inflatie ridicata si pot reduce accesibilitatea si consumul, ceea ce duce la o recesiune economica globala care ar putea avea impact asupra marcilor de lux cat si premium.

De parca acele riscuri majore nu ar fi suficiente, un alt grup de riscuri secundare s-ar putea confrunta cu afacerile de lux si premium in 2022. China, unul dintre motoarele majore ale industriei de lux, se confrunta cu o incetinire economica. O parte se bazeaza pe represiunea asupra platformelor digitale, in timp ce tara se confrunta cu o scadere imobiliara si o incetinire a consumului. Acest lucru poate fi agravat de restrictiile stricte legate de COVID-19. In plus, relatiile dintre SUA si China s-ar putea inrautati, cu consecinte economice negative pentru companiile majore, precum Apple si alte companii tehnologice, impreuna cu marile firme americane si europene. In plus, democratia din SUA are riscul sa se degradeze si mai mult pe masura ce Camera si Senatul isi schimba conducerea si majoritatile, iar extremismul poate creste din toate partile. Acest lucru poate genera o alta criza politica.

Exista, de asemenea, amenintarea unui eveniment major de securitate cibernetica care poate afecta negativ viata de zi cu zi si poate fi mult mai grav decat cel experimentat in SUA in 2021, care a creat penurie de gaze si panica pe termen scurt. Urmatorul atac cibernetic poate opri economia temporar si poate crea un conflict serios cu puterile straine care sponsorizeaza evenimentul. In cele din urma, dupa cum arata titlurile, riscul unui atac militar sau al unei provocari majore in Ucraina, Taiwan sau Coreea de Sud poate crea tensiune la nivel mondial sau, mai rau, care poate incetini si mai mult comertul si economia mondiala.

O analiza recenta a lui McKinsey arata ca doar 31% dintre firmele publice studiate genereaza valoare economica reala, in timp ce 69% distrug valoare pentru actionarii lor. Tendinta in categoriile de lux si premium este ca cativa castigatori puternici sa ia partea leului in cresterea veniturilor si a profitabilitatii, urmati de o coada lunga de performanti mediocri si slabi. Pe masura ce concurenta devine mai intensa, provocarile macroeconomice si microeconomice nu vor face decat sa exacerbeze un declin.

In timp ce marcile nu controleaza vantul sau curentii, ele pot deveni si mai priceputi in “reglarea panzelor” si a vira spre o calatorie de succes.

Iata cele 5 recomandari concrete pentru 2022 si mai departe…

1. Da viata site-ului tau web cu videoclipuri scurte si cumparaturi in flux live

TikTok a demonstrat ca videoclipurile scurte sunt cel mai convingator mediu online. Instagram a urmat. Dar atragerea atentiei pe TikTok si Instagram este foarte greu pentru orice brand, cu exceptia celor mai mari jucatori si cu cele mai multe resurse. Chiar si marcile mari trebuie sa conduca consumatorii catre propriile lor site-uri web pentru a face achizitii, nu doar sa cumpere pe platformele de social media. Membrii retelei Global Luxury Expert Network recomanda sa se concentreze resursele de marketing, pentru a da viata unui site static, in stil brosura, cu videoclipuri scurte (cate unul pentru fiecare produs). Masurati rezultatele video scurte si apoi testati si invatati cum sa incepeti in cele din urma cumparaturile in flux live. Magazinele se transforma in studiouri de cumparaturi in flux live pentru transmisiuni online unu-la-unu si unu-la-multi care construiesc relatii profund-umaniste cu clientii si stimuleaza conversia. Apoi, utilizati cele mai bune videoclipuri ca reclame online pe site-urile partenere ale editorilor.

Datele de la Firework, lider in tehnologia de scurta durata si streaming live, au demonstrat ca un client a condus in medie implicarea de la 8 secunde pe retelele sociale la 17 minute pe propriul site. Acelasi brand a crescut conversia de la 0,2% pe retelele sociale la 34% pe propriul site web. In timp ce rezultatele vor varia in functie de marca si calitatea executiei, nu exista nicio indoiala ca consumatorii mai tineri au acceptat videoclipurile si transmisiile live. Luxury Institute crede ca toate generatiile vor urma in curand, in special cei bogati, unde produsele de mare valoare si emotiile se preteaza la experiente video captivante.

2. Nu mai irositi bugetul de marketing online

Multe marci irosesc o mare parte din cheltuielile lor de marketing online. Studiile arata ca schimburile de anunturi programate au date atat de proasta calitate incat nu pot viza persoanele potrivite. De exemplu, schimburile de anunturi ajung la un consumator tinta, cu sexul si varsta potrivite doar 24% din timp. In plus, din fiecare euro de publicitate cheltuit, studiile arata ca doar 25% din investitie atinge tinta de consum. Brokerii si bursele de anunturi consuma pana la 50% din comisioane, in timp ce alte segmente de piata consuma 25% sau mai mult. Se estimeaza ca peste doua treimi din reclamele online sunt vazute/per clic, pe roboti sau ferme de clicuri. Multe reclame sunt afisate pe site-uri care sunt toxice. In cele din urma, studiile arata, de asemenea, ca cele mai multe reclame directionate sunt risipite pe oameni care oricum urmau sa cumpere.

Ce pot face marketerii de brand? Dr. Augustine Fou, expert in publicitate digitala, recomanda cateva bune practici cheie:

  • Investiti mai intai resursele in continut excelent si testati riguros pentru feedback.
  • Selectati site-uri care garanteaza furnizarea de surse umane si cumparati direct de la editori locali sau de renume national.
  • Testati anunturile de cautare in Google si limitati-le la Google (dezactivati toti partenerii de cautare, unde pot fi prezenti fraudatorii).
  • Adaugati imagini in anunturile de cautare, acolo unde este posibil.
  • Efectuati teste A/B pentru toate reclamele si nu presupuneti ca cineva care a vazut un anunt online si a cumparat a fost inspirat direct de anunt.
  • Foarte des, reclamele sunt directionate catre persoane care deja intentionau sa cumpere sau vizeaza pe cineva care a cumparat deja de mai multe ori, irosind o mare parte din bugetul publicitar.

3. Dezvoltati si masurati comportamentele/inputurile critice zilnice

Majoritatea marcilor se concentreaza pe valori care masoara rezultate, cum ar fi vanzarile in ron/euro, rata de conversie a clientilor, unitatile medii per tranzactie, valoarea tranzactiei si rata de retentie a clientilor. Cresterea acestor valori este esentiala pentru branduri. Cu toate acestea, pentru a obtine aceste rezultate, marcile trebuie sa devina mult mai disciplinate si mai precise in masurarea comportamentelor si activitatilor care conduc acele rezultate, zilnic .

Valorile de intrare sunt cheia. Marcile trebuie sa masoare comportamentele reale, cum ar fi numarul de clienti implicati (intr-un dialog real) prin intermediul traficului zilnic, vizitele datorate programarilor clientilor (initiate de clienti vs. asociati) si programarile confirmate si finalizate. In ceea ce priveste e-mailurile personalizate, marcile trebuie sa evalueze e-mailurile/textele de informare trimise clientilor potentiali si sa tina evidenta tuturor apelurilor telefonice si mesajelor text ulterioare cu potentialii sai clienti. In plus, marcile trebuie sa masoare comportamentele de receptivitate, cum ar fi timpul exact de raspuns la apelurile si mesajele text, si rezultatele exacte ale acestora, numarul de probleme/esecuri per client implicate si rata de recuperare din probleme/esecuri.

Multe marci considera ca aceste valori sunt greu de masurat si de adunat. Institutul de lux a constatat ca de multe ori nu este reprezentativ faptul ca valorile sunt dificil de adunat; pur si simplu, managerilor si asociatilor le lipseste disciplina si intelegerea si cat de esentiale sunt aceste valori zilnice pentru intelegerea performantei si pentru a atinge adaptabilitatii in timp real. Ca si in sport, unde valorile de intrare inovatoare au revolutionat performanta individuala/echipa si procentele de castig, astfel incat valorile de intrare pot imbunatati dramatic vanzarile si profiturile.

4. Dezvoltati un program eficient de retinere a clientilor

La majoritatea marcilor, primii 5% dintre clienti reprezinta 40% din vanzari. Urmatorii 15% dintre clienti furnizeaza 30% din vanzari, in timp ce cei mai mici, si anume 80% dintre clienti livreaza restul de 30%. Multe marci tind sa ajunga prea des la cei mai mari 5% dintre clienti. Membrii Global Luxury Expert Network recomanda pastrarea celor mai mari 5%, dar nu pana la epuizare. Concentrati-va pe cresterea urmatorului segment cu cel mai mare potential de 15% cu inteligenta emotionala si oferte personalizate. Ei au putere de cumparare sa devina parte din primele 5%.

De asemenea, marcile tind sa ignore 80% din clientii potentiali. Ei resping acest segment important de cumparatori, considerandu-l drept potential scazut. In acest segment mare se afla multi cumparatori cu venituri mari si potential ridicat, care pot fi pastrati cu o loialitate mai mare. Efectuati o cercetare specifica pentru a intelege cine sunt acesti clienti si comunicati unu la unu cu ofertele relevante in loc sa le trimiteti spam. Identificati si cultivati cele mai inalte ,,bijuterii” potentiale din acest segment si atribuiti-le un manager de relatii.

In timp ce echipele de marketing tind sa se concentreze pe achizitia de clienti, acesti 80% cumparatori cu volum redus au votat deja cu portofelele. Cand retineti toti clientii, asigurati-va ca aveti mare grija de cei dragi si de membrii retelei lor pe care i-au recomandat. Proiectati si oferiti oferte inteligente din punct de vedere emotional, personalizate si experiente extraordinare, nu reduceri sau cadouri. Si tine cont de baza de date a clientilor latenti care nu au cumparat de unul sau doi ani. La un brand de lux, Luxury Institute a realizat o campanie de marketing personalizata pentru un client, fara reducere. Brandul a trimis o oferta care se potrivea cu stilurile si gusturile clientilor din achizitiile anterioare pentru acest segment latent. Rata de cumparare a fost de 18%.

5. Creati un program de recomandare pentru clienti respectuosi, proactivi si inteligenti emotional

In majoritatea marcilor de lux si premium, recomandarile sunt lasate la voia intamplarii. Recomandarile sunt privite ca ceva care ar trebui sa se intample organic si sa fie in intregime la latitudinea clientilor ca sa le initieze. Proiectati si oferiti experiente extraordinare pentru clienti care ii inspira pe clienti sa recomande organic, dar nu neglijati faptul ca asociatii pot fi respectuosi si pot inspira clientii sa recomande pe cei dragi si membrii lor prin pasi proactivi respectuosi. Membrii Global Luxury Expert Network recomanda insistent marcilor sa dezvolte un program intern de bune practici pentru a inspira in mod activ recomandarile clientilor. Asociatii trebuie sa-si exercite intotdeauna inteligenta emotionala (empatie profunda, seriozitate, bunatate) pentru a inspira recomandarile clientilor. Masurati si recompensati imbunatatirea asociatilor in recomandarile clientilor si testati intotdeauna daca recompensarea clientilor pentru recomandari este intelept sau nu, si contine diferite optiuni. Unii clienti refuza sa accepte recompense pentru recomandari, in timp ce altii vor accepta cu bucurie una. Unii clienti pot prefera o contributie la cauza lor preferata. Personalizarea cererii si a recunostintei va duce intotdeauna la mult mai multe recomandari.

Cel mai bun mod de a prezice viitorul este sa-l creati. Pentru a prospera, mai degraba decat a supravietui, intr-o recesiune economica, marcile de lux si premium trebuie sa execute acesti 5 pasi, tinand cont de cateva principii: pentru a fi un maestru in construirea relatiilor intre egali si clienti, marcile trebuie sa invete, sa se auto-depaseasca, sa invete cum sa se comporte cu concurenta.

Adevarata smerenie este cheia pentru a ramane deschis la minte si invatat, indiferent cat de grozav te crezi!

Luxury Institute, care a deservit peste 1.100 de marci de bunuri si servicii de lux si premium din zeci de categorii in ultimii 19 ani, a invatat ca cea mai mare provocare astazi nu este lipsa de cunoastere a celor mai bune practici. Cea mai mare provocare pentru branduri este incapacitatea de a executa cu brio elementele critice, in momentul, cand conteaza. Darwin ne aminteste ca nu este cea mai puternica dintre specii cea care supravietuieste, nici cea mai inteligenta, ci cea mai receptiva la schimbare. Pe masura ce 2022 se va desfasura in continuare, marcile care executa cei 5 pasi cu adaptabilitate si agilitate vor prospera energic. ceilalti vor fi prinsi intr-un curent descendent.

 

Mario este un consultant de top in marketingul online, cu certificare Google, ajutand companiile sa implementeze un sistem predictibil de marketing si publicitate pentru a gasi strategia ideala de a fi pozitionate in Topul Google. Actualmente este Primul Consultant Marketing Online in Google, oferind servicii profesionale de optimizare a motoarelor de cautare (SEO) si a locatiilor de business in Google Maps (Local SEO), campanii de backlinks si servicii de content marketing. El are o experienta demonstrata prin rezultate reale, preluand ideile clientilor sai si transformandu-le in strategii online de succes.

De Mario Grigorescu

Mario Grigorescu este lider in cautarile Google ca si Consultant in Marketing Online si este Specialist Seo cu certificare Google, MOZ, Hubspot & Marketing Digital si este orientat catre rezultate scalabile in cautarile organice Google. A colaborat cu peste 1500 de firme si branduri romanesti cat si internationale si are abilitati dovedite in timp prin cresterea traficului cat si a ranking-ului in Prima Pagina Google cat si a autoritatii in domeniu a site-urilor web.