In amenajarea gradinilor primul pas in proiectare este definirea elementelor fixe. Elemente fixe numim toate elementele construite care definesc forma si structura unei gradini. Aici putem vorbi despre terasele pavate cu piatra decorativa, treptele si aleile construite, bordurile care definesc forma si marimea anumitor spatii.
In functie de arhitectura spatiului existent, arhitectul peisagist contureaza zonele cu elementele fixe in functie de necesitati dupa care trece la alegerea si plantarea ierburilor decorative, arbori si arbusti. Putem spune ca elementele fixe definesc forma gradinii si impart spatiile in functie de utilitati.
In unele tipuri de gradini bordurile sunt utilizate foarte frecvent, ele au un rol de delimitare a elementelor de peisaj si asigura ca aceste spatii sa nu se amestece intre ele. Un exemplu frecvent este delimitarea unui spatiu pentru plante decorative langa o suprafata gazonata. Spatiul destinat plantelor decorative necesita de multe ori alt tip de pamant pentru o dezvoltare eficienta, de aceea spatiul respectiv poate fi delimitat cu borduri si umplut cu acest pamant in functie de plantele care dorim sa le plantam.
Bineinteles ca aceste borduri pot fi facute din multe feluri si tipuri de materiale, de exemplu bordurile de ciment pot da un aspect mai modern si strict iar bordurile din pietre decorative de diferite forme geometrice pot da un aspect mai traditional, dar putem utiliza chiar si pietre simple de rau asa cum faceau parintii nostri dand astfel un aspect natural gradinii noastre. Piatra naturala, piatra artificiala de forma geometrica si pavelele sunt elementele cele mai simple utilizate in amenajarea gradinilor.
Construirea bordurilor cu pietre naturale de forme neregulate poate aduce gradinii noastre un aspect rustic. Aici putem alege pietre de dimensiuni mari si le asezam in jurul portiunii alese pentru plante decorative, lipite una de alta pentru a opri scurgerea pamantului fertil pe portiunea cu gazon. Este o metoda usoara, nu necesita utilizarea de materiale pentru a crea fundatie pentru aceasta constructie, de aceea este foarte raspandita si utilizata in amenajarile de gradini.
Un alt tip de material utilizat pentru construirea bordurilor sunt lespezile de piatra, acestea au o suprafata plana si margini neregulate si pot fi plasate in diferite moduri pentru a delimita spatiul destinat florilor si a crea un aspect natural gradinii.
Cu ajutorul pietrelor decorative de forma dreptunghiulara putem crea la fel borduri de diferite forme pentru a delimita spatiile destinate plantelor decorative. Ele pot fi asezate una langa cealalta pe jumatate adancite in pamant construind un sir de pietre regulate dand gradinii un aspect ingrijit si curat, dar ele pot fi puse si pe diagonala sau in forma verticala una langa cealalta pentru a crea diferite texturi ale bordurii schimbandu-i astfel aspectul dintr-unul conventional intr-unul cu forma neconventionala.
In zilele noastre deja se pot cumpara foarte multe tipuri de pietre naturale si artificiale de culori si forme diferite pentru amenajarea gradinii noastre, le putem alege singuri sau putem apela la o firma specializata care se ocupa de amenajarea gradinilor cum este si Kalon Garden din Cluj Napoca pentru a crea o gradina de vis in spatele casei noastre. O gradina amenajata cu flori si plante decorative doar prin frumusetea ei naturala ne poate ajuta sa ne destindem dupa o zi lunga si istovitoare.