Ce este un cornier?
Cornierul reprezinta un material metalurgic utilizat la scar larga pentru diferite tipuri de proiecte, cel mai frecvent fiind utilizat pentru combinarea diferitelor elemente. Unul dintre avantajele acestuia este reprezentat de faptul ca poate fi folosit si de catre acele persoane care nu au o experienta foarte vasta in ceea ce priveste constructiile, astfel nefiind necesara chemarea unei echipe de specialisti pentru montare.
O proprietate importanta a acestui material este forma acestuia, avand doua laturi ce formeaza un unghi de 90 de grade. Cornierul se gaseste sub diverse dimensiuni si grosimi, fiind versatil si potrivit multor tipuri de proiecte de constructii. In general, pentru constructii si confectii metalice se utilizeaza cornier laminat din otel, avand fie laturi egale, fie laturi inegale.
Anumite produse pot necesita un cornier ambutisat, realizat din tabla indoita la rece pe abkant industrial. Cel indoit la rece se utilizeaza mai ales atunci cand laturile acestuia urmeaza a fi gaurite, operatiune ce se executa inainte de ambutisare, cand tabla este plana.
Totusi, fata de cel obtinut prin laminare la cald, cel ambutisat prezinta dezavantajul unei raze a coltului mai mare. Cu cat tabla din care este confectionat este mai groasa, cu atat raza coltului este mai mare si partea utila este mai mica.
Desi in majoritatea proiectelor se utilizeaza cornierul laminat, exista si aplicatii ce necesita utilizarea celui ambutisat cu coltul rotund.
La ce se utilizeaza cornierul?
Cornierul este confectionat din otel carbon, fiind protejat de factorii externi si astfel avand o duritate si o rezistenta ce il face potrivit pentru multe tipuri de constructii si confectii. Acesta poate fi utilizat pentru proiecte structurale, precum executarea de garduri, balustrade, scari, poduri, piloane de sustinere, vagoane, dar si pentru fabricarea modulelor electronice sau a accesorilor de interior.
Pentru testarea calitatii materialului se calculeaza perpendicularitatea dintre cele doua laturi (aripi), calitatea fiind definita printr-o perpendicularitate perfecta, fara urme de indoitura. In urma procesului de taiere, unghiul dintre cele doua aripi trebuie sa ramana neschimbat.