Coloanele de balast fac parte din metodele de îmbunătățire teren sau consolidare a terenului, efectuate prin compactare dinamică prin vibrație. Acestea sunt tehnici comune pentru rularea coloanelor de balast. Metoda se realizează cu un vibrator cilindric, care poate fi electric sau hidraulic care pătrunde în sol, comprimându-l lateral și formând o gaură care ulterior este umplută cu balast compactat de vibrator. Diferența fundamentală între traseul uscat și cel umed, așa cum sugerează și numele său, este utilizarea apei sau a aerului pentru a facilita pătrunderea vibratorului.

Îmbunătățire teren – Faze de lucru

Prin procesul de penetrare, vibratorul pătrunde în sol cu ​​ajutorul aerului comprimat sau al apei. Alimentarea cu aer comprimat este esențială pentru a compensa efectele aspirației în cazul vibro-deplasării (pe cale uscată). A doua fază constă în lărgirea găurii datorită fluxului de apă. Acest flux curăță finele din solul tratat. Denumirea de vibrosubstituire se datorează faptului că acest material îndepărtat, este înlocuit cu balast, în timp ce în vibrație nu se îndepărtează solul, ci pur și simplu se mișcă lateral. Odată atinsă adâncimea dorită, este adăugat pietrișul în straturi de aproximativ 50 cm. Apoi, balastul adăugat este compactat prin vibrații. Această vibrație face ca pietrișul să pătrundă pe pereții terenului într-un mod natural. Finalizarea fiecărui strat este indicată de rezistența la coborârea vibratorului, măsurată de intensitatea aplicată acestuia, care reprezintă consumul de energie.

În zonele mai puțin rezistente, balastul va pătrunde mai mult în sol, și prin urmare diametrul coloanei va varia în funcție de înălțime. Contribuția balastului poate fi făcută la suprafață, la nivelul terenului natural sau prin vârful vibratorului. Pentru tehnica de alimentare superioară, în cazul vibrosubstituției, balastul este furnizat prin partea laterală a cavității, iar în cazul vibrației, vibratorul este îndepărtat și materialul este furnizat, ceea ce necesită o cavitate stabilă. În general, traseul uscat este considerat mult mai respectuos cu mediul înconjurător, mai curat la fața locului și nu necesită o utilizare ridicată a apei, deși este puțin mai scump și dacă terenul este greu, necesită o putere mare a vibratorului.

Construcția coloanelor produce modificări în structura originală a solului care trebuie îmbunătățită.  În general, nu există date exhaustive sau studii privind efectele derivate din construcția coloanelor de balast. Adâncimile obișnuite ale coloanelor de balast sunt cuprinse între 6 și 10 metri. Deși este posibil să se atingă adâncimi de 30 m, de obicei nu este profitabil decât în ​​cazuri excepționale. În mod normal, coloanele sunt aduse la un strat rigid, deși pot fi lăsate și ca elemente plutitoare care funcționează prin frecare. Prin introducerea unui material granular cu caracteristici de rezistență mai bune în solul moale, se mărește capacitatea portantă și stabilitatea la alunecare a solului rezultat.

Acceseaza site-ul nostru pentru mai multe informatii despre tehnologia de imbunatatire a terenului in vederea unei noi constructii.