În primul rând, fundația cu piloți de îndesare necesită un minim de eforturi pentru curățarea șantierului, în al doilea rând, o garanție uriașă a fundației pe piloți. Piloții de îndesare sau forați sunt cilindri din beton,  care sunt scufundați în sol în diverse moduri. În primul rând, tehnologia piloților depinde, în primul rând, de condițiile geologice în care se realizează construcția și de fezabilitatea economică. Piloții de îndesare sunt capabili să transfere sarcini de la structurile clădirii la straturile de sol, care sunt situate la adâncimi mari. Piloții forați se pot intersecta sau se pot alinia pentru a forma un zid de susținere al unei pante sau al unei gropi de fundație pentru a conține apele subterane. În funcție de scop, lungimea, materialul, geometria și diametrul piloților forați poate varia. Forarea cu tuburi speciale de carcasa previne complet prăbușirea rapidă a pereților puțurilor forate, ceea ce permite efectuarea lucrărilor în apropierea structurilor și clădirilor existente. Piloții forați sunt aranjați folosind metoda „snecului continuu”, care permite lucrările cu excavare parțială.

Piloți de îndesare – Eficiență

Una dintre cele mai eficiente tehnici de forare a piloților este metoda Kelly bar. Este utilizată pentru forarea piloților de îndesare cu diametre cuprinse între 620 și 1500 de milimetri, cu tubaj complet sau parțial al sondei. De asemenea, mortarul de bentonită poate fi folosit în timpul construcției. De tija „Kelly” este atașată o unealtă de foraj (alez, melc, burghiu cu carote sau găleată), cu ajutorul căreia se îndepărtează tot pământul de pe țevile carcasei. După aceea, o carcasă este forată în sol folosind un rotator special al instalației de foraj, apoi solul este îndepărtat până când se atinge marcajul de proiectare necesar. Cușca de armare este instalată în puț, după care începe procesul de betonare.

O altă metodă este găurirea rotativă care maximizează productivitatea. Instrumental de foraj este un melc continuu sau nesfârșit. După ce nivelul de proiectare a fost atins, amestecul de beton este alimentat prin conductă, care umple complet spațiul. Apoi, cușca de armare este scufundată în jos, și dacă este necesar, se utilizează vibrația.

Piloți de îndesare – Avantaje

Principalele avantaje ale tehnologiei cu piloți de îndesare de la Terratest Romania sunt:

  • fără încărcare dinamică a solului în timpul lucrului;
  • datorită nivelului scăzut de zgomot în timpul producției și utilizării piloților de îndesare, lucrul poate fi efectuat în orice moment al zilei;
  • principalul avantaj al unor astfel de fundații, este capacitatea de a rezista la sarcini uriașe de la clădirile în construcție.

Piloții de îndesare au fost dezvoltați în Italia după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Monumentele de arhitectură italiene deteriorate în timpul războiului, aveau nevoie urgentă de restaurare. Pentru restaurarea clădirilor și monumentelor istorice, a fost necesară o tehnologie specială care să asigure interferențe minime cu clădirile existente și, în același timp, să întărească fundațiile și fundațiile structurilor.