Laserul GreenLight în tratarea hiperplaziei benigne de prostată
Clinica de Urologie UROLOGICA TIM – din TIMISOARA se concentrează pe tratamentul hiperplaziei benigne a prostatei de mai mulţi ani. Astfel rezecţia transuretrală de prostată ((TURP), adică raclarea prostatei prin uretră) este „Gold“-Standardul experienţelor operative. În plus există metode mai puţin împovărătoare şi proceduri mai eficiente, cum este laserul GreenLight de care dispune clinica noastră de ceva timp. Această procedură cu laser a fost testată şi dezvoltată în clinica Mayo din Rochester/USA în urmă cu câţiva ani. Numeroase examinări ulterioare realizate în întrega lume au confirmat eficacitatea laserului GreenLight. Metoda de tratament cu “laserul cu lumină verde” a început să fie utilizată treptat în multe clinici de prestigiu pentru tratarea hipertrofiei benigne de prostată (BPH).
Laserul GreenLight
Pe lângă rezecţia transuretrală în clinica noastră dispunem de o metodă de vaporizarea laser a ţesutului prostatic hipertrofiat efectuată cu laserul GreenLight. Aceasta este o metoda prin care se pierd cantităţi foarte mici de sânge. Acest laser lucrează cu lumină verde, de unde îi vine şi numele. Intervenţia se face pe cale endoscopică (sub control vizual). Lumina verde are o lungime de undă de 532 nm. Cu această lungime de undă particulară, laserul GreenLight la o energie înaltă este absorbit de către vasele de sânge din prostată ceea ce duce la vaporizarea şi îndepărtarea ţesutului prostatic. În acelaşi timp laserul cauterizează ţesutul prostatic din zona care a fost vaporizată rezultând o scădere substanţială a cantităţii de sânge pierdute. Efectele secundare sunt mult mai puţine iar recuperarea se realizează mai repede decât în cazul chirurgiei convenţionale. Această procedura se poate efectua şi la pacienţii cărora li se administrează medicamente pentru împiedicarea coagulării sângelui. Se pare ca această intervenţie afectează funcţia erectilă mai puţin decât alte operaţii convenţionale.
Cui îi este recomandat laserul GreenLight?
Această nouă tehnologie poate fi în principiu aplicată tuturor bărbaţilor care au probleme urinare din cauza măririi prostatei. Cu toate acestea, folosirea laserului GreenLight se efectuează la majoritatea persoanelor în vârstă pentru care TUR-P este prea riscant. Unele boli asociate contraindică efectuarea TUR-P: accidentul vascular cerebral în antecedente, infarctul miocardic, administrarea de substanţe care împiedică coagularea, etc. În aceste cazuri, dacă anestezierea este posibilă se efectuează îndepărtarea ţesutului prostatic cu ajutorul laserului GreenLight. Mai ales pacienţii cu “risc crescut” pot beneficia de această metodă de tratament. Înaintea efectuării procedurii este necesară examinarea PSA-ului sanguin şi palparea prostatei prin rect pentru a exclude un cancer al prostatei, deoarece în urma vaporizării ţesutului prostatic nu rămân fragmente de ţesut care să poată fi examinate.
Cui îi este contraindicat laserul GreenLight?
Nu este indicată folosirea vaporizării ţesutului prostatic cu laserul GreenLight în cazul pacienţilor care nu au exclusă absenţa unei tumori maligne de prostată după efectuarea unui examen histologic.
În aceste cazuri este de preferat îndepărtarea electrică a ţesutului prostatic pentru a putea examina fragmentele extrase şi astfel, a stabilii dacă există sau nu celule tumorale la nivelul prostatei.
Cum se operează cu laserul GreenLight?
Modul de începere al intervenţiei este similar cu cel efectuat în cazul altor metode convenţionale de îndepărtare electrică a ţesutului hiperplazic (TUR-P): se introduce în uretră un endoscop special (instrument). Dar ţesutul prostatic nu va fi îndepărtat electric ca în cazul TUR-P ci va fi vaporizat strat cu strat fără sângerare. Operatorul controlează pe ecran acţiunea laserului cu o precizie de milimetri. Faptul că în timpul efectuării acestei proceduri se pierd cantităţi mici de sânge este foarte important pentru pacienţii care necesită administrarea de anticoagulante. După efectuarea intervenţiei simptomele urinare dispar. Această procedură nu are efecte negative asupra potenţei sau a sexualităţii bărbaţilor. Complicaţiile terapiei cu laserul GreenLight apar semnificativ mai rar decât în cazul efectuării TUR-P.
Care sunt avantajele folosirii laserului GreenLight?
Spre deosebire de alte proceduri laser laserul GreenLight îndepărtează imediat ţesutul hiperplazic cu pierdere puţină de sânge. Sonda laserului cu lumină verde este introdusă sub control video în uretră până la nivelul prostatei. Ţesutul prostatic anormal este vaporizat de laser astfel, nu rămâne nici un rest de ţesut. În acelaşi timp laserul opreşte sângerarea, aceasta fiind un avantaj pentru pacienţii care sunt dependenţi de medicaţia cu anticoagulante.
Inovaţia acestei metode minim invazive constă în eficienţa ei pe de o parte şi reacţiile adverse minime pe de altă parte. În comparaţie cu tehnicile convenţionale, laserul cu lumină verde are numeroase avantaje. Pacienţii pot fi externaţi de obicei după numai câteva ore. Datorită sângerării minore este necesară menţinerea cateterului uretral numai câteva zile. În cazul utilizării majorităţii metodelor alternative de tratament al prostatei radiaţia pătrunde adânc în ţesut şi astfel se ajunge la inflamaţii şi edeme locale; radiaţiile laserului GreenLight pătrund numai superficial la nivelul prostatei astfel, sunt evitate simptomele agravante şi deranjante făcând posibilă recuperarea mai rapidă a pacientului. Prin efectuarea altor metode alternative este îndepărtat doar o parte din ţesut şi astfel dimensiunea prostatei este doar uşor redusă,iar după o perioadă relativ scurtă de timp simptomele urinare reapar. Avantajul utilizării laserului GreenLight este evaporarea nesângerândă imediată a ţesutului.
Cele mai importante avantaje ale laserului GreenLight:
• Dispariţia imediată a simptomelor
• Recuperarea rapidă
• Succesul terapiei pe termen lung
• Intervenţie chirurgicală practic nesângerândă
• Necesitatea unui cateter doar pentru scurt timp sau deloc
• Conservarea sfincterului (continenţei) şi a funcţiei erectile (potenţei)
• Metodă de tratament sigură şi eficientă
• Restaurare rapidă a calităţii vieţii
• Necesitatea spitalizării de durată scurtă
Care este durata spitalizării?
Durata spitalizării în urma efectuării terapiei cu laserul GreenLight este de maxim câteva zile îndepărtarea ţesutului este puţin agresivă şi cu sângerare minimă. Cateterul introdus în vezica urinară poate fi îndepărtat după o zi de la intervenţie. Faza de recuperare scurtă după operaţia cu laserul Green Light contribuie la externarea timpurie a pacientului.
Care sunt complicaţiile care pot să apară după efectuarea terapiei cu laserul GreenLight?
Deoarece laserul lucrează foarte precis şi eficient simptomele ca: sânge în urină, dureri sau discomfort la urinare sunt rare. Recuperarea după intervenţie este rapidă. De asemenea calitatea vieţii este restaurată rapid, pacienţii putând să revină la viaţa lor de zi cu zi şi cea profesională aceasta constituind de fapt un avantaj în plus. Riscul ca viaţa sexuală să fie afectată prin lezarea nervilor erectili este scăzut.